Kultura
IZLOŽBA U NADBISKUPIJSKOM VIKARIJATU

Likovno svjedočanstvo Vukovarca Krešimira Jakumetovića
Objavljeno 17. studenog, 2020.

U Nadbiskupijskom vikarijatu u ponedjeljak otvorena je likovna izložba Krešimira Jakumetovića pod naslovom "Zajedno u ratu!/Zajedno u miru!". O slikama ovog likovnog amatera govorila je prof. Nevenka Špoljarić. Stihove braće Krešimira i Domagoja Jakumetovića čitali su profesorice Inge Bilić i Nevenka Špoljarić uz gitarsku pratnju Željka Bilića.

- Ova izložba predstavlja sjećanje na žrtvu Vukovara, ali ne samo na žrtvu nego i Vukovar kao simbola pobjede i junaštva. Grad na Dunavu danas je simbol svim Hrvatima i cijeloj Hrvatskoj, svim onima koji Vukovar nose u svome srcu i suosjećaju s ovim gradom i njegovim stanovnicima te znaju cijeniti vukovarsku žrtvu i patnju. Kako bi ova moja prva izložba ugledala svjetlo dana pomogli su mnogi, a u prvom redu Gradska i sveučilišna knjižnica, Grad Osijek i Gradskih galerija, rekao je Jakumetović.

Braća blizanci Krešimir i Domagoj zajedno sa svojom majkom bili su prisiljeni izbjeći iz Vukovara, tada su imali samo 11 godina, kroz tzv. kukuruzni put, nakon čega su iskusili progonstvo u Sloveniji i Hrvatskoj. Jakumetović radi u tehnici suhog pastela, a njegovi omiljeni motivi su domoljubni i vjerski. D.C.

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike