Autoglas
INICIJATIVA PU OSJEČKO-BARANJSKE I STRUKOVNIH ŠKOLA

Policijska vozila za školovanje učenika
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Stara policijska vozila, umjesto u reciklažnom dvorištu, novi život imaju u učeničkim radionicama strukovnih škola

Praksa je, naravno, uz prijeko potrebnu teoretsku naobrazbu, izuzetno važna u obrazovanju budućih vrhunskih automehaničara, autoelektričara, autolimara, autolakirera. Kako bi učenicima strukovnih škola u Osječko-baranjskoj županiji omogućili platforme za stjecanje realnih znanja, u priču se bez zadrške uključila i Policijska uprava osječko-baranjska.

- Sve je počelo kada me kontaktirao ravnatelj đakovačke strukovne škole, da bi učenicima dobro došlo vozilo za praktičnu nastavu. Nakon toga je kolegij, na čelu s načelnikom Ladislavom Beceom, kada je inicijativu podržao i ministar MUP-a Davor Božinović, stupio u kontakt s ravnateljima pet strukovnih škola i moglo se krenuti u predavanje s ukupno devet vozila koja su prije rashodovanja bila u našem voznom parku - kaže Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske. Učenici će tako vrlo brzo "šarafati" po automobilima, terencima i kombijima, konkretno Mercedesu, Volkswagenu, Toyoti, Škodi i Landroveru.

Bit će ih još
- Ovo je prva, a sljedeća akcija već je u pripremi. Želim zahvaliti ravnateljima što su prepoznali inicijativu koja je, zapravo, krenula od jedne srednje škole. Ove automobile možete obnavljati, a sve ostale zainteresirane škole mogu se javiti i sudjelovati već u sljedećoj ovakvoj akciji - poručio je načelnik Bece, koji je ugovore o dodjeli vozila uručio ravnateljima Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Strojarsko-tehničke škole Osijek, đakovačke Srednje strukovne škole Antuna Horvata, Srednje škole Donji Miholjac, Prve srednje škole Beli Manastir i Srednje škole Izidora Kršnjavog iz Našica.

Ravnatelj našičke srednje škole Željko Filjak zahvalio je PU osječko-baranjskoj uime svih ravnatelja te naglasio kako će donirani automobili učenicima omogućiti bolje postizanje odgojno-obrazovnih ishoda, ali i omogućiti da učenje na temelju rada pridonese konkurentnosti učenika na tržištu rada.

C5 u Sl. Brodu
- Automobili koje su škole dobile poboljšat će materijalno-tehničke uvjete u praktičnoj nastavi i odgojno-obrazovne ishode. Učenici će sad svoje kompetencije podići na višu razinu, a automobili će dobiti novu vrijednost - poručio je ravnatelj Filjak, objasnivši kako će donirani automobili biti korišteni u automehatronici i autoelektrici te će, s obzirom na bolje stanje od dosad doniranih automobila, omogućiti učenicima i rad na dijagnostici.

Slične akcije bilo je i u Slavonskom Brodu gdje je C Automobil Import, generalni zastupnik Citroëna, donirao Citroën C5 Industrijsko-obrtničkoj školi. Donirani automobil već je smješten u školskoj radionici automehatronike. "Donirano vozilo koristit će učenicima automehatroničarima, autoelektričarima, automehaničarima, autolimarima i autolakirerima za simulaciju i uklanjanje kvarova. C5 upotpunit će mogućnosti rada učenika na različitim kompleksnim praktičnim zadacima. Rezultat toga bit će kompletan i stručno educiran majstor, odnosno serviser u području automobilske industrije", rekao je ravnatelj škole Luka Mladinović.

Marija Mihelić/Milan Bugarić
IZAZOV ZA UČENIKE
Donirana vozila svoj su radni vijek odslužila na cesti, jer svako u prosjeku ima prijeđenih nekoliko stotina tisuća kilometara. Neka na sebi imaju i poprilična oštećenja limarije, što je zapravo dobro za praksu. Bit će to izazov učenicima koji će uz mentorstvo svojih profesora, pokušati sami popraviti limariju, izravnati zgužvani lim, prebojiti ga i prelakirati, ili pak sami napraviti novi dio koji nedostaje. Ista je stvar i s motorima kojima budući automehaničari, stručnim radom, možda udahnu i novi život.
9

vozila donirala je PU osječko-baranjska strukovnim školama
5

strukovnih škola prihvatilo je donaciju policije
Slična akcija donacije rashodovanih vozila već je u pripremi, kaže načelnik PU-a Ladislav Bece