Zdravlje
NJEGA RUKU NAROČITO JE VAŽNA ZIMI

Riješite se zanoktica
Objavljeno 16. studenog, 2020.
Zanoktice se javljaju zbog upalnog procesa na korijenu nokta, a nastaju kad tanka kožica koja prekriva korijen nokta naglo pukne. Do pucanja dolazi zato što nokat raste mnogo brže nego kožica, pa se ona razvlači dok ne pukne i dok se ne stvori ranica. Najlakše se pojavljuju kad je koža oko noktiju isušena. Tome naročito pogoduju niske temperature i jak vjetar. Zato je važno da zimi i u rano proljeće što češće mažete ruke hidratantnim i hranjivim kremama. Naročito je dobar vitamin E u kapsulama - probušite kapsulu i masirajte zanoktice uljem iz nje. Kad čistite kuću agresivnim kemikalijama ili nešto ribate vrućom vodom, obvezno stavite zaštitne rukavice. Po hladnom vremenu i jakom vjetru također nosite tople rukavice. Ruke moramo prati, ali ako to radimo više od deset puta dnevno, ne gine nam dermatitis, čiji su simptomi crvenilo, svrbež i perutanje. Da se to ne bi dogodilo, ruke nemojte prati vrelom vodom, jer ona trenutačno izvlači svu vlagu iz kože. Upotrebljavajte blage sapune, najbolje s glicerinom, te nakon svakog pranja dobro obrišite ruke mekanim ručnikom. Pritom pazite da vam koža oko noktiju ne ostane vlažna.

Kad se zanoktice pojave, moramo ih izliječiti. Pomiješajte žlicu meda, dvije žlice limunova soka i pola čaše tople vode pa u to potopite ruke i držite petnaestak minuta. Potom ih prirodno osušite, a zatim isperite mlakom vodom.

Potiskivačem pogurajte omekšane zanoktice tako da ploča nokta ostane potpuno čista, a donji rubovi definirani. Potiskivač mora biti oštar i samo vaš. Pribor za nokte ne dijelite ni sa kim jer u suprotnom raste rizik od infekcija. Škaricama za zanoktice izrežite samo onaj dio kožice koji je iskidan i koji je očito višak. Nakon toga umasirajte toplo maslinovo ulje u zanoktice i pričekajte da ga koža upije. Nemojte prati ruke bar dva sata. Kada jednom uklonite mrtvu kožu oko nokta od koje nastaju zanoktice, onda se potrudite da se ta koža više ne skuplja tako što ćete ju redovito potiskivati. J.Kn.
Možda ste propustili...

NEKOLIKO KORISNIH SAVJETA

Podignite testosteron

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike