Osijek
ČINGI-LINGI ČARDA - STARO MJESTO, NOVO ISKUSTVO

Čingoš uskoro otvara vrata
Objavljeno 14. studenog, 2020.
Otvaranje je restorana u planu do kraja ove godine, a za goste će se brinuti već formiran tim

Konačno! Nakon višedesetljetnog posta, do kraja godina vrata će ponovno otvoriti kultna i nadaleko poznata Čingi-lingi čarda, smještena na nepunih pet kilometara od Osijeka, na ulazu u Baranju, na samoj obali Stare Drave. Neće to, doduše, biti onaj stari Čingoš, nego moderan ugostiteljski objekt, sagrađen i opremljen prema visokim standardima. No duh starog Čingoša sigurno će zadržati.

Bit će to mjesto za obiteljske izlaske, dolaske na kavu, poslovne ručkove i dobru glazbu. "Glasova" je ekipa ostala ugodno iznenađena interijerom, iz kojega puca prekrasan pogled na dravski rukavac, ptice koje su iz obližnjeg Kopačkog rita skoknule kako bi vidjele što se to u Čingošu događa…

Pogled na vatru i vodu
Posebnu pozornost privlači stakleni kamin, oko kojega je stol za koji se može sjesti i uživati u pogledu na vatru i vodu. Uz, primjerice, čašu vrhunskog vina iz podruma Vina Belja, čiji će proizvodi biti i vino kuće (u ponudi će biti još neka vina). U restoranu se obavljaju posljednje pripreme za otvaranje, chef s kuharima osmišljava završne finese buduće gastroponude, a sve budnim okom prate suvlasnice, Ines Šobota i Ivana Volarić. Očekuje ih izazovan zadatak - od Čingi-lingi čarde napraviti novo mjesto sa starom energijom.

- Od dana kada smo kupili plac pa do početka radova prošlo je dosta vremena. Plac je bio potpuno zapušten, a u cijelu smo romantičnu priču krenuli zbog sentimentalnosti, te ljubavi prema Baranji, dobroj hrani i ugodnom provodu - priča Ines Šobota, prisjećajući se kako su godinama planirali, potom krenuli u izradu projekta i, naposljetku, prije otprilike godinu dana, u realizaciju zamišljenog. Svjesna je kako Čingi-lingi nosi epitet kultnog mjesta te kako ga mnogi znaju, ne samo Baranjci i Slavonci nego i oni iz znatno udaljenijih krajeva. Stariji su u nekadašnjem Čingošu bili, a mlađi su za njega čuli. Od starijih.

Autohtona jela
- Sigurno je da su očekivanja velika, to više što ne radiš nešto novo i nepoznato, nego obnavljaš tradiciju koja seže nekoliko stoljeća u prošlost - tvrdi Šobota. Njezina partnerica, Ivana Volarić, pak, ističe kako je Čingi-lingi nekada bio restoran u kojem su se spajala dobra jela i atmosfera, što će pokušati zadržati, ali u modernijem štihu. Završavajući Ivaninu misao, Ines dodaje kako im je želja da Čingoš (p)ostane novo mjesto sa starom energijom. Naglašavaju kako su okupili sjajan tim, koji čini 20-ak ljudi, te kako su već uspostavili suradnju s TZ općine Bilje, OPG-ovima, Beljem… Upitane zašto se odlučiti na dolazak u njihov restoran, složne su kako će im aduti biti prekrasan pogled, autohtona jela i dobra atmosfera.

- Poštujemo ono što je bilo i držimo se tradicije, ali u novom vremenu želimo stvoriti i neke nove priče - ističu. Zašto ne i novo zvono, kada do starog, po kojem je (također) Čingi-lingi čarda bila poznata, ne mogu doći.

Novi je restoran kapaciteta 130 mjesta za sjedenje, koliko će ih biti i na budućim terasama. Prilikom izgradnje pridržavali su se svih standarda, pa je tako, primjerice, postavljena moderna (i moćna) ventilacija. Instalirano je podno grijanje, dodatno pojačano konvektorima. Fiševi i ostala jela u kotliću kuhat će se u posebnoj prostoriji. COVID je, kao i u cijelom svijetu, djelomično zaustavio projekt, ali je ipak na samo nekoliko dana do realizacije. Najnovija je situacija samo dodatni izazov dvjema suvlasnicama, koje tvrde da će se pridržavati svih mjera. To, na kraju, jamče i već spomenuti visoki standardi prilikom gradnje i opremanja nove Čingi-lingi čarde...

Ivica Getto
Mnogi odustali
Nakon Domovinskog rata i mirne reintegracije bilo je mnogo pokušaja otvaranja Čingi-lingi čarde. Među ostalima, u studenome 2005. plac je od Osijek-Koteksa kupio Krešimir Flatscher. No, unatoč već izrađenom projektu, susreo se s administrativnim problemima, među kojima i s onima naizgled banalnima, poput gradnje parkirališta. Na kraju je od svega odustao.
Aduti
Nove vlasnice imaju i težak i lak zadatak, s obzirom na to da od povijesne Čingi-lingi čarde žele napraviti novo mjesto, ali sa starom energijom. Aduti će im biti prekrasan pogled na Staru Dravu, autohtona slavonsko-baranjska jela i dobra atmosfera, u što nitko ne sumnja.
Priče
“Poštujemo ono što je bilo i držimo se tradicije, ali u novom vremenu želimo stvoriti i nove priče”, kažu suvlasnice baranjske Čingi-lingi čarde, Ines Šobota i Ivana Volarić, naglašavajući kako će to biti mjesto za obiteljske izlaske, dolaske na kavu, dobru glazbu...
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike