TvObzor
LIDIJA BAČIĆ LILLE

Sve u glazbi vidim kao zadovoljstvo jer radim posao koji volim
Objavljeno 13. studenog, 2020.
Ponosna sam na to što sam sve u karijeri napravila sama, bez glazbenih mecena, čime je moj put još vrjedniji
Razgovarao:
Danijel MIKLIĆ

Sredinom prošloga mjeseca napokon je objavljena “Revolucija”, dugo najavljivani dvostruki album Lidije Bačić Lille. Peto studijsko izdanje splitske pjevačice, na kojem je, uz producenta Faruka Buljubašića Fayu, radila autorska ekipa u kojoj su se našli Branimir Mihaljević, Denis Dumančić, Luka Kovačić, Raay, Boris Đurđević, Miki Solus i Suvy, donijelo je čak 17 pjesama. Tu su veliki hitovi poput “Neka ljubav nova” i “Vino rumeno”, neke dosad neobjavljene pjesme, ali i aktualni singl “Radi radi radi”, u kojemu se Lille prvi put okušala u ulozi autorice. U nastavku pročitajte što nam je popularna 35-godišnjakinja rekla o tom svom novom iskustvu, te općenito o aktualnom albumu i njegovu nadolazećem vinilnom izdanju, kao i o “Planet Lille Showu”, novim glumačkim angažmanima, predrasudama i drugim zanimljivostima.

Kada pogledaš unatrag, kako vidiš svoj glazbeni put do sada? Puno toga se već dogodilo - na koje si trenutke najponosnija i, s druge strane, žališ li za nečim?

- Rekla bih da je moj put tek počeo. Mislim da će se moja karijera moći rezimirati tek za 20-ak godina. Karijere pjevača su dugotrajne, od Olivera preko Josipe i Tereze... Čeka me još puno albuma, a sve vas očekuje puno mojih pjesama. Ponosna sam na to što sam sve u karijeri napravila sama, bez glazbenih mecena, čime je moj put još vrjedniji! Ne žalim ni za čim, sve u glazbi vidim kao zadovoljstvo jer radim posao koji volim.

Dobar je osjećaj
stvoriti svoju pjesmu
Što je to što album “Revolucija” čini, kako si rekla, najboljim potezom u tvojoj dosadašnjoj karijeri?

- Pa mislim da je dupli CD, a bit će uskoro i dupli LP, doista veliki potez. Osim toga, svih 17 pjesama s albuma imaju ili će imati spot, što je u ovo vrijeme, kada naš posao stoji, prilično hrabro i veliko. Ulagati novac i trud u vrijeme kada većina glazbenika ne radi ništa i čeka neko bolje vrijeme! Ja ulažem u albume sa svojim timom. Već radim na novom, mislim da je esencija svakog pjevača kontinuirano stvaranje novih pjesama, tu smo da zabavimo ljude i u lijepo i manje lijepo vrijeme.

U aktualnom singlu s albuma, “Radi radi radi”, prvi put si se okušala kao autorica. Što nam možeš reći o tom iskustvu, odnosno kako je nastala pjesma? Kakve su dosadašnje reakcije na pjesmu i možemo li u budućnosti očekivati još tvojih vlastitih autorskih radova?

- Da, počela sam pisati pjesme. Fayo me nagovorio da pokušam, rekao mi je da sam previše dobar vokal da ne bi mogla smisliti dobru melodiju. Pokušala sam i, eto, reakcije su super. Pokrenula sam se, radit ću i neke balade sama, dobar je osjećaj stvoriti svoju pjesmu, jedno novo i lijepo iskustvo. Biti autor je dobar osjećaj, sad ga i ja znam. Reakcija na pjesmu je super. Nažalost, izišla je u vrijeme kad je ne mogu izvesti pred svojom publikom na koncertu i vidjeti reakciju, ali doći će opet i to. Do tada ću snimati i svoje pjesme, uz rad mojih suradnika.

Imaš li nekog svog pritajenog favorita među pjesmama s “Revolucije” koje nisu prethodno objavljene kao singl? Možeš li nam otkriti koja će pjesma biti idući singl s albuma?

- Jako volim pjesmu “Zalazimo k’o sunce”. Volim sve pjesme na albumu, ali ova je u minimalističkom ukulele aranžmanu, i vokal mi jako dolazi do izražaja. Radili su je Miki Solus i Fayo - poslušajte pjesmu! Idući singl, koji izlazi za nekoliko dana, bit će “Trezori”, divna rock-balada Denisa Dumančića i Faye. Jako je emotivna i “pjevačka”.

Tko te se najviše dojmio od glazbenika s kojima si otpjevala duet? S kime bi još voljela ostvariti glazbenu suradnju? Koga od kolega sa scene posebno cijeniš?

- Pa svatko od njih ima svoju osobnost i energiju. Teško mi je izdvojiti nekoga jer su mi svi drage kolege. Drugdje se spajaju ženski vokali, recimo, Lady Gaga i Beyonce, dok se kod nas žene spajaju vrlo rijetko. Ali bila bi fora duet s nekom kolegicom - to bi bilo bombastično! Cijenim dosta njih, ali apsolutno izdvajam Olivera. Taj glas, ta boja... Uvijek ga mogu slušati.

Vinil je vrijednost
za uho i za oko
Spomenula si kako uskoro izlazi i dvostruko vinilno izdanje albuma. Kako to da si se odlučila na taj potez? Preko kojeg medija najradije reproduciraš glazbu i što najčešće slušaš u posljednje vrijeme?

- Želja mi je bila, jer nisam iz vremena kad su gramofoni bili jedini medij za glazbu, imati vinilno izdanje. Taj osjećaj kada držiš ploču u ruci je nezamjenjiv, kao i sam čin puštanja ploče na gramofonu. Željela sam to i jedva čekam da ga ja, kao i oni koju kupe LP, pustim na gramofonu. Radi se o duplom LP-ju, što je još jedna posebnost jer mislim da su duple LP-je imali uglavnom rockeri poput Azre, pjevačice do mene čak, mislim, nikad. Veseli me to! Vinil je vrijednost i za uho i za oko. Glazbu uglavnom slušam preko Spotifyja i Deezera jer je tamo super zvuk. Inače, “Revolucija” je dostupna i na streaming servisima pa ga možete slušati i tamo. Nekad pustim spotove na YouTubeu i pjesme kolega na TV-u. U posljednje vrijeme dosta slušam Aliciu Keys i Lauryn Hill. I, naravno, Olivera, Gibonnija...

Kako komentiraš ono “pjevačica lakih nota”, što nerijetko možemo pročitati uz tvoje ime? Koja je najveća predrasuda koju si čula o sebi? U kojoj je, po tebi, mjeri prisutan seksizam u javnom prostoru i kako se nosiš s time?

- Ja to “pjevačica lakih nota” baš i nisam primijetila uz moje ime. Ja jesam pjevala i klapske pjesme, i poskočice, i rock i osvajala nagrade za najbolji vokal, ali govorimo o prošlom vremenu. Već godinama snimam, uglavnom, klasični hrvatski pop. “Neka ljubav nova”, “Solo”, i “Prokleto dobro ljubiš” su čisti pop. Najveća predrasuda koju sam čula o sebi je da sam umišljena, a svi koji me upoznaju kažu da sam prenormalna, pozitivna i uvijek nasmijana, kao i da imam lijep osmijeh. Seksizam je prilično prisutan u društvu. Srećom, cura sam sa stavom i sigurna u sebe, pa je moju karijeru i život zaobišao klasični seksizam.

Kakvi su dojmovi nakon prve sezone “Planet Lille Showa”? Kada možemo očekivati pjesmu s pobjednicom? Je li u planu druga sezona i, ako je, hoće li biti nekih promjena u koncepcijskom smislu?

- Uopće se usuditi snimiti svoj show, platiti ga i isproducirati smatram velikim pothvatom. Netko proizvodi kreme ili mikrofone, a netko producira svoje emisije. Meni je to bio izazov i show je bio uspješan. Imali smo izuzetno cijenjene članove žirija, što je dokaz ozbiljnosti tog showa. Prijavili su se doista talentirani mladi ljudi. To je inovacija i na svjetskoj razini - ne postoji show u kojem osvajaš duet s pjevačicom. Malo nas je usporila korona, ali duet s pobjednicom izaći će kao najava druge sezone. “Planet Lille Show 2” imat će još jači žiri i natjecatelje koji se prijavljuju i čekaju početak sezone. Također, ako sve bude u redu, emisija će ići i na jednoj televiziji, a ne samo na YouTube kanalu.

Nedostaju mi koncerti
Kako proživljavaš cijelu ovu situaciju s koronavirusom i što ti najviše nedostaje iz “normalnog” svijeta?

- Pa kreativno. Već radim na drugom albumu i imam snimljene četiri petine pjesama. Mislim da nitko u 2021. godini neće izbaciti toliko novih pjesama kao ja. Nedostaju mi koncerti i kontakt s publikom, ali ovo uzimam kao neku vrstu odmora. Bavim se svojim shopom, kalendarima, stvaram pjesme, radimo na novoj sezoni showa... Postoji podatak da sam u šest godina imala 570 koncerata, pa mogu izdržati bez njih. Ali jedva čekam ponovni susret s mojom publikom i putovanja po gradovima, od Züricha do Dubrovnika, kao nekad.

Kako i s kime najradije provodiš slobodno vrijeme i što te najbolje opušta?

- S prijateljicama, suradnicima i obitelji. Veliki sam gurman i filmofil, tako da je moj recept: dobar ručak ili večera, dobar desert, malo bijelog vina, razgovor... Kino i kokice, film doma kad se ušuškaš. Isto tako obožavam ljeto i plivanje, tad sam non-stop na plaži i u moru.

Koji su planovi za budućnost kada je glazbena karijera u pitanju i ima li kakvih novosti vezano uz tvoja televizijska i filmska gostovanja?

- Još ćete me dugo gledati, tek sam počela! (smijeh) Radim na novim albumima, računam u budućnosti na dvoranske koncerte, kada za to dođe vrijeme, dobre duete i dobre pjesme. Planiram i dalje razvijati show i svoj brand Planet Lille. Što se tiče glume, imam ponudu za sporednu ulogu u jednom kriminalističkom filmu, ali o tom potom. Gostovat ću također u dvije serije, koje će uskoro izići. I tako...

Za kraj, imaš li neku poruku za tvoje obožavatelje u Slavoniji?

- Volim Slavoniju! Slavonija i ja imamo posebnu vezu. Svi koncerti u vašim gradovima bili su prepuni međusobne energije. Doći će vrijeme da vam ponovno dođem i da opet zajedno pjevamo!
Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

Najčitanije iz rubrike