Dome slatki dome
PHYSALIS PERUVIANA L.

Peruanska jagoda prezimljava u zatvorenom
Objavljeno 12. studenog, 2020.
Peruanska jagoda (Physalis peruviana L.) jednogodišnja je zeljasta biljka, grm na kojem raste bobičasto voće, a jesen je trenutak kada pokazuje svu svoju ljepotu.


Može narasti do najviše metar visine, pa je pogodna za balkone koji su okrenuti k jugu ili zapadu. Cvjeta od proljeća do jeseni, a od bijelih cvjetova nastaju zeleni lampioni, koji krajem kolovoza postaju bež. Upravo ovaj plod je najveća atrakcija ove biljke, jer narančaste bobice izgledaju kao lampioni.


Zreli plodovi su jestivi, slatko-kiselog ukusa. Bogata je vitaminina i fitokemikalijama te donosi niz zdravstvenih prednosti. Bobice podižu imunitet. Peruanska se jagoda uzgaja iz sjemenki koje se siju rano u proljeće. Važno je sijati je što ranije jer joj treba dosta vremena da se razvije u odraslu biljku i procvjeta te počinje roditi. Najlakši način skupljanja sjemenja je nakon prvih mrazeva. Ubrane plodove možete prerezati, sjemenke isprati pod vodom pa ih posušiti na papiru ili krpi. Još je lakše odmah posušiti čitave plodove u blizini peći ili radijatora. Kad su potpuno suhi, jednostavno ih izmrvite. Sjeme se čuva u papirnatim vrećicama na suhom i hladnijem mjestu.


Zimi mora biti u zatvorenom prostoru, uz štedljivo zalijevanje. Potrebno mu je hranljivo zemljište. J.Kn.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike