Ekonomija
ZBOG POGREŠKI IZ 2012. -2015.

Ministarstvo poljoprivrede u EU proračun mora vratiti 11 milijuna kuna
Objavljeno 11. studenog, 2020.
Za svaki uloženi euro iz proračuna Europske unije dobijemo više od 4,5 eura, kaže Petir

Rebalansom proračuna za Ministarstvo poljoprivrede predviđeno je povećanje od 270 milijuna kuna, od kojega se najveći dio odnosi na nacionalni udjel u sufinanciranju mjera iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, 81 milijun kuna.

- Rebalansom se osiguravaju i dodatna sredstva za druge državne potpore male vrijednosti, a osigurat će se i sredstva za zatvaranje trogodišnjeg programa Vlade Republike Hrvatske za potporu stočarstvu, kao i potpuna isplata pomoći malim poljoprivrednicima za suočavanje s posljedicama krize prouzročene bolešću COVID-19 - kazala je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, te pozitivnim ocijenila i predloženo povećanje sredstava na stavkama promicanja poljoprivrede i ruralnog razvoja, sheme "Školski medni dan" te Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Pravednija raspodjela
Dio planiranih sredstava za projekte, dodala je Petir, smanjen je jer su neki projekti provedeni ili su u završnoj fazi.

- Nacionalna omotnica za vino iskorištena je u iznosu od 95 posto, a dio promidžbenih mjera je iz ove godine, zbog trenutne situacije s COVID-om, planiran za sljedeću godinu, a što je rezultiralo smanjenjem sredstava. Smanjenje sredstava u Operativnom programu za ribarstvo rezultat je niza revizija i kontrola, a što je utjecalo na sporije trošenje sredstava od planiranog. Uz navedeno, ovaj operativni program posljednji je akreditiran, a procjena je Ministarstva poljoprivrede da će se sve planirane aktivnosti završiti početkom 2021. godine. Vezano uz poziciju otpisa dugova, prema mojim informacijama, Ministarstvo poljoprivrede dužno je u europski proračun vratiti 11 milijuna kuna za pogreške koje su napravljene u sustavu upravljanja i kontrole u razdoblju od 2012. do 2015. godine, stoga bi na temelju tog iskustva trebalo izvući poduku kako se u budućnosti ne smije raditi - rekla je Petir.

Ona je istaknula kako će nam u sljedećem proračunskom razdoblju iz proračuna EU-a na raspolaganju biti 4,5 milijardi eura te da je važno osigurati učinkovitiju i pravedniju raspodjelu tih sredstva kako bismo iz navedenih ulaganja dobili dodanu vrijednost.

Financijski okvir
Petir smatra da se dio problema u poljoprivredi može riješiti i bez velikih ulaganja, uz bolju organizaciju, snažnijim udruživanjem proizvođača, povezivanjem primarne proizvodnje i prerade, snažnijim kontrolama u lancu opskrbe hranom kako bi se suzbile prijevare i nepoštena trgovačka praksa, inspekcijskim nadzorom onog što stiže iz uvoza i stavlja se na tržište.

Petir se osvrnula i na rasprave na sastancima Vijeća održanih u listopadu u Bruxellesu, koje su, kako navodi, bile pretežito gospodarskog karaktera, o tome kako ojačati zajedničko tržište u okolnostima pandemije COVID-19, a također se razgovaralo kako zajedničkim naporima sve vlade mogu pripremiti svoje programe reformi i otpornosti na način da relevantnost ulaganja i financiranja reformi dođe do 37 posto za zelenu tranziciju, a 20 posto za digitalnu transformaciju.

Na tom tragu bit će i aktivnosti hrvatske Vlade u mjesecima i godinama koje slijede.

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir pohvalila je napore koje je Vlada RH uložila u osiguravanje 22 milijardi eura iz proračuna EU-a za Hrvatsku, što je dvostruko više nego što smo imali na raspolaganju u višegodišnjem financijskom okviru u razdoblju koje je iza nas te čini jedan od najvećih iznosa po stanovniku i intenziteta pomoći koje su države članice izborile tijekom pregovora. Petir je istaknula da je riječ o iznosu koji osigurava da za svaki uloženi euro dobijemo više od 4,5 eura iz proračuna Europske unije.

Zdenka Rupčić
BRZI INTERNET ZA PAMETNA SELA
S obzirom na to da su glavne teme zasjedanja Vijeća vezane i uz digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju, Petir je podsjetila da je potrebno usmjeriti nastojanja osiguravanju brzog interneta u ruralnim sredinama, što je preduvjet i za realizaciju koncepta pametnih sela. “Postojeća kriza pokazala je koliko je važno imati dobru infrastrukturu, koliko ona može pomoći novim poslovnim modelima te novim načinima prodaje”, rekla je Petir. Iako u urbanim područjima prosječno 86 posto stanovništva ima pristup brzoj širokopojasnoj mreži, više od 40 posto domova u ruralnim područjima još uvijek ga nema. U sklopu izgradnje brzog pristupa internetu u ruralnim područjima jako je važno uzeti u obzir da će to omogućiti digitalizaciju europskog poljoprivrednog sektora, što je ključno za ublažavanje klimatskih promjena, a ujedno čini prioritet u Zelenom planu i u Fondu za oporavak.
EU parlament traži da se povećaju iznosi za petnaest ključnih europskih programa
Možda ste propustili...

U 2021. OČEKUJU DOBRE REZULTATE

Parketari i u koroni bilježe rast izvoza

U VELIKOJ MJERI USPJELI SUZBITI EPIDEMIJU KORONAVIRUSA

Kineski je izvoz snažno porastao

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MNOGA ZANIMANJA NESTAJU BRŽE NEGOLI SE TRAŽENA MOGU IŠKOLOVATI

Koronavirus trajno mijenja globalno tržište rada

2

PROF. DR. SC. SUNČICA OBERMAN PETERKA

Obrazovni se sustav mora brže mijenjati

3

TRTKA CMP ORAHOVICA I U PANDEMIJI USPJEŠNA

Uz redovno poslovanje, pokrenuli su i nove vrijedne projekte za potrebe domaćeg i inozemnog tržišta