Kultura
UMRLA JE HRVATSKA GLUMICA VERA ZIMA

Svakidašnja, topla, prikriveno snažna
Objavljeno 8. studenog, 2020.

Hrvatska kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima umrla je u subotu u Zagrebu u dobi od 67 godina. Vera Zima rođena je u Metkoviću 21. ožujka 1953. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1978. Nastupala je u Teatru u gostima, Satiričkom kazalištu Kerempuh te, između ostalog, u Zagrebačkom kazalištu lutaka.


Posebice se istaknula u Teatru &TD u Baladama Petrice Kerempuha Miroslava Krleže u adaptaciji Rade Šerbedžije (1976.), lutkarsko-glumačkoj postavi Hamleta u režiji Zlatka Boureka (1982.) te u Krčmarici Petera Turrinija (1986.) u adaptaciji predloška Carla Goldonija. Također je redovito nastupala u lutkarskom kazalištu i sinkronizirala animirane filmove.


Na filmu je debitirala ulogom u Mećavi (1977.), a potom nastupala i u manjim i sporednim ulogama.


Tako je nastupila u filmu Oprosti za kung fu (2004.), za što je nagrađena Zlatnom arenom te u filmovima Novinar (1979.), Blagajnica hoće ići na more (2000.) i Vrdoljakovoj Dugoj mračnoj noći (2004.).


Tipski mahom karakterizira obične, svakidašnje, tople i prikriveno snažne žene (majke, kućanice, susjede, tete i bake), a široku prepoznatljivost stekla je takvim televizijskim ulogama, posebno u sitcom-serijama Luda kuća i (2005. - 2009.) i Odmori se, zaslužio si (2006. - 2013.; u kojoj joj je partner bio pok. Ivo Gregurević).

Nagradom Ministarstva kulture i medija "Vladimir Nazor" za životno djelo nagrađena je 2019. Hina/N.Vek.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike