Regija
PRISJEĆAJU SE NAJKRVAVIJEG DANA U DOMOVINSKOM RATU

Ni nakon tri desetljeća nitko nije odgovarao za najveću tragediju u povijesti Bizovca
Objavljeno 7. studenog, 2020.
BIZOVAC

Bizovčani će danas u 9.30 kod Spomen križa na bizovačkom groblju paljenjem svijeća, molitvom i polaganjem vijenaca odati dostojnu počast svim žrtvama tragičnog događaja koji se zbio na današnji dan u Bizovcu 1991., tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku.

- Ovaj događaj do danas je ostao zabilježen kao najveća tragedija u višestoljetnoj povijesti Bizovca i zbog toga ne prestajemo upozoravati, apelirati i tražiti da se za taj zločin krivci konačno privedu pravdi, jer za njega do danas nitko nije odgovarao - poručuje načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković.

Toga dana nekoliko minuta nakon podneva zrakoplovi tzv. JNA bez ikakva su se povoda obrušili na Bizovac s ciljem rušenja hotela "Termia", za koji su vjerovali da se u njemu liječe i odmaraju ranjeni hrvatski branitelji. Metu su, srećom, tada promašili, no zbog siline detonacije i tlaka pri raketiranju na ulazu u hotel poginuo je jedan hrvatski vojnik, a u Nacionalnom restoranu ranjen je promatrač Europske zajednice. Sat i pol poslije u zračnom napadu neprijateljska avijacija pokušala je srušiti željeznički kolodvor u Bizovcu i pri tome je teško oštetila više obiteljskih kuća. Treći napad sručio se na samo središte mjesta, u kojem je tada, osim policijske patrole, bilo puno mještana, putnika, prolaznika i radnika iz bizovačke robne kuće.

Nastao je metež, jurnjava i strah. I danas su na pojedinim zgradama u centru mjesta još uvijek vidljivi tragovi toga krvavog čina.

Pri tome su, pokošeni krhotinama avionskih projektila, poginuli Josip Marinić, Josip Jurenac, Darko Kovačević, Slavko Vidaković, Tomislav Kranjčević, Derviš Grabus, Reza Vuković i jedanaestogodišnji Dragan Cvetković. Trajnu invalidnost u istom su napadu zadobili Josip Andraković, Anđelko Stanić, Vinko Pintar, Pavo Duvnjak, Dražen Lacković, Ivan Ladišić, Spomenka Lacković, Franjo Plazonić, Dalibor Cvetković, Agica Sudar, Anica Pavić, Zlatko Štulac, Verica Glavaš, Milica Magušić, Damir Ivanović, Slavko Mateašić, Željka Galić, Zlatko Kajić, Marijan Parle, Antun Kraštek, Matija Kojundžić, Marija Đerki i Baškim Saljiji.

Ogorčeni što je od počinjenog zločina prošlo gotovo puna tri desetljeća, Bizovčani i danas podsjećaju da počinitelji tog terorističkog barbarskog zlodjela nad civilima nisu otkriveni i privedeni pred lice hrvatske javnosti i pravosuđa.
L.Aničić
Mete napada bili su hotel “Termia”, željeznički kolodvor i središte Bizovca, pri čemu je ubijeno 12 osoba
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike