Tehno
TEST: SONY XPERIA L4

Filmski zaslon za šaku kuna pruža poseban ugođaj u radu
Objavljeno 6. studenog, 2020.
Ovo je takozvana ulazna kategorija, koju često volimo nazvati i jeftinim telefonima

Iako Sony uglavnom svi povezujemo s njegovim trenutnim top-modelom Xperia 1 II, Sony nije zaboravio na one koji traže povoljne ulazne modele, pa je tako tržištu predstavio model Xperia L4, koji donosi neke posebnosti u kategoriju jeftinih telefona.


Sony kao proizvođač pametnih telefona trenutno nije u ligi najboljih. Međutim, to nikako ne bi trebalo biti tako. Taj proizvođač pametnih telefona itekako ima što ponuditi, no ne baš mudri potezi marketinga s već mučnim promjenama imena, pozicioniranjem modela i prije svega nedostatak marketinga uopće doveli su do toga da se brojni korisnici pitaju – postoji li uopće Sony. Nažalost, to potvrđuju i prodajne brojke. No do nekih i Sonyjevih smjelih poteza svakako se kao korisnici možemo radovati što taj proizvođač još uvijek ima što ponuditi. Ovaj put na test smo dobili njegov ulazni model.

Povoljno

Odmah na počeku - cijena koja se traži za Sony Xperiju L4. Naime, u većini dućana ona iznosi oko 1400 kuna, dakle manje od 200 eura. To je takozvana ulazna kategorija, koju često volimo nazvati i jeftinim telefonima, za koju će se najprije odlučiti oni korisnici kojima je cijena prvi i jedini kriterij. U današnje doba, kada telefoni redovito premašuju iznose od 1000 eura (primjerice, top-model iz Sonyja Xperia 1 II stoji oko 1200 eura), cijena koja se traži za Sony Xperiju L4 zaista se može smatrati bagatelnom. Međutim, Sony Xperia L4 nikako nije jeftin mobitel u smislu kvalitete i mogućnosti koje ćemo dobiti uz njega. Stoga krenimo od same vanjštine. Iako je cijeli telefon izrađen od plastike, ona djeluje solidno, kvalitetno, s preciznim spojevima i finim osjećajem pod prstima. Na stražnjoj strani uz leće kamera dominira natpis Sony. Prednja strana skriva zaslon koji je razvučen od ruba do ruba, uz tek nešto veći prostor s donje strane. Prednja kamera trendovski je izvedena kroz rupicu u zaslonu. Zaslon je posebna priča, naime, riječ je o 6,2-inčnom LCD zaslonu s HD+ rezolucijom (1.680 x 720 piksela) i omjerom stranica u filmskom formatu 21: 9. Zahvaljujući tom omjeru telefon djeluje iznimno elegantno i prepoznatljivo među drugim modelima na tržištu. Upravo taj omjer stranica zaslona nekako je postao zaštiti znak novih pametnih telefona iz Sonyja. Postavka tipki je standardna, uz dodatak čitača otiska prsta.


Sony inače čitač otiska prsta vrhunski integrira u tipku za uključivanje, no ovdje je zbog nekog razloga postavljen pokraj. U praksi, ako ne postavite otisak prsta, često ćete se buniti stišćući senzor umjesto po tipki. Telefon je lagan i dimenzijama prihvatljiv, čak i za one manje šake, a od posebnosti valja istaknuti kako je na telefonu dostupan i 3,5-milimetarski priključak za slušalice.

Sve po špagi

Nakon uključivanja dočekuje nas već spomenuti zaslon u filmskom omjeru stranica. Prikaz je solidan, a izduženi zaslon pruža poseban osjećaj u radu. Sučelje na telefonu jedno je od najboljih uopće na tržištu. Liniju telefona Sony Xperia često hvalimo upravo zbog vrhunskog sučelja, koje nije nabacano i uz minimalistički decentno dotjerane izmjene Androida 10 pruža intuitivno iskustvo rada. Telefon je zasnovan na čipu MediaTekovom Helio P22 (isti čip bio je i u prethodnom modelu Xperia L3), 3 GB RAM-a te 64 GB interne memorije za pohranu podataka (proširive microSD karticama). U praksi za manje zahtjevne zadatke i za korisnika kojem je jedini uvjet što povoljnija cijena, to su dobre karakteristike. Baterija ima kapacitet od 3500 mAh i pružit će autonomiju i više od jednog dana. Sa stražnje je strane dostupna trostruka kamera, koja se bazira na glavnom, 13-megapikselnom senzoru, 5-megapikselnom ultraširokom senzoru i jednom 2-megapikselnom senzoru, koji fotografijama daje dubinu.


Sve u svemu, solidno, što će nam omogućiti kreiranje prosječnih fotografija te igre s raznim izvedbama leća, koje danas svi traže na pametnim telefonima. Kada sve uzmemo u obzir, Xperia L4 solidan je povoljni telefon, poseban po svom zaslonu, pa ako se u hrpi povoljnih telefona želite po nečem istaknuti, Sony će vam pružiti i to. Stoga, ako tražite povoljan telefon, pogledajte i L4.
Marin Režić
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike