TvObzor
INTERVJU: LADO BARTONIČEK

Mogu biti zahvalan i sretan da se bavim onime što zaista volim
Objavljeno 6. studenog, 2020.
Radim u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci, a u slobodno vrijeme bavim se glazbom, glumom i režijom, snimanjem, tako da sam nekako uspio spojiti poslovno i privatno

Ljeto 2020. mnogi će pamtiti po ne tako dobrim stvarima, ali unatoč svemu, dogodile su se zanimljive i lijepe priče. Jedna takva dolazi iz Rijeke, gdje je Lado Bartoniček (Atmospheric) ljetos upoznao Matildu Krulder, mladu glazbenicu iz Kalifornije. Opuštena atmosfera, pozitivni ljudi, gitare, vokali i energija koja trenutno obuzima, stvorili su pravo kvarnersko-kalifornijsko indie osvježenje, pjesmu "I am", objavljena sredinom listopada, koja je bila povod za kraći razgovor sa svestranim riječkim umjetnikom.

Nisam opterećen standardima
Kako to da uz Atmospheric osjećaš potrebu objavljivati i kao samostalni izvođač? Kako bi usporedio ta dva projekta?

- Nije prvi put da objavljujem nešto samostalno, ali je prvi put na malo većoj razini. Glazba koju radim u Atmosphericu ima neku formu koju gajim već dugo, recimo od 2002. godine. Ovo su neki mali izleti kojih je bilo, a i bit će ih još. Naime, radio sam instrumentalnu i ambijentalnu glazbu. Nadam se da će ovo biti tek početak mog samostalnog izlaženja iz Atmospherica i rađanja nečeg mimo njega. Naravno, i Atmospheric ide dalje.

Približi nam svoj kreativni proces.

- Obično uzmem gitaru, ili nešto sviram na sintesajzeru, ili električnom klaviru. Počnem vrtiti nekakav krug, riff i prvo mi dođe muzička ideja, ali zapravo počnem nešto pjevati - na engleskom ili hrvatskom, i onda, ako mi se dopadne i mislim da ima potencijala, oko toga gradim kostur pjesme koja se mnogo i ne promijeni u finalu. Zapravo, radim iz glave, nisam opterećen nekim standardima. Često mi se dogodilo da počnem nešto raditi, a završim u nekoj desetoj fazi i nastane nešto sasvim drugo. Glazba je općenito vrlo zanimljiva.

Kako je došlo do glazbenog klika i suradnje s Matildom? Kako ste se upoznali, i što nam možeš reći o njoj?

- Sve je ispalo totalno spontano. Bio sam kod prijateljice na zabavi i u jednom nam se trenu pridružila Matilda, koju nisam dotad poznavao. Ja sam nešto svirao gitaru kad je Matildu predstavila ta moja prijateljica i rekla da dolazi iz Amerike i da također svira. I tako smo svi skupa pomalo svirali, družili se, međutim, Matilda i ja smo baš kliknuli i počeli smo svirati pjesme Neila Younga, i tu smo se glazbeno totalno skužili. Ona ima tek 19 godina i za tako jednu mladu osobu nevjerojatno je kakva je to bila energija stvaranja, uz zezanciju i opuštenost. Glazba nas je povela u neku sasvim drugu dimenziju. Moja sestra je tad iz fore rekla: "Pa što ne napravite neki duet? Već ste ionako započeli nešto skupa", a ja sam rekao: "Ma di sad, radim za Atmospheric, nemam ni ideju što bi". I kao da mi je bacila bubu u uho, zavrtio sam neke svoje stare ideje i počeo pjevati: "I am your man", i dalje nisam znao, a Matilda je izvadila svoj notes i počela zapisivati. Zapisala je kako bi to sve trebalo izgledati, dogovorili smo se, i istu noć je napisala kompletne stihove. Drugi dan mi ih je poslala mailom, poslušao sam, otpjevao uz gitaru i sve je pasalo. Automatski sam u studiju počeo snimati gitare, sve instrumente i pjesma je nastala - od ideje do same realizacije - u nepunih pet dana. Čak i spot! Matilda je bila na putu za Pariz, ali kako iz Amerike nije odmah mogla tamo sletjeti, a Hrvatska je tada bila jedina zelena zona, 14 dana potrebnih za ulaz u Francusku provela je ovdje. Interesantno je da nekoga slučajno upoznaš, klikneš i napraviš jednu dobru pjesmu, mislim da to može samo glazba. Čak smo se obvezali da ćemo nastaviti našu suradnju. Ona se, kao i ja, glazbom bavi od malih nogu, danas pjeva jazz i soul, a šest je godina učila operu. Čak su i naši vokali odlično pasali, i pjesma nam je oboma stvarno lijepo legla. Jako sam ponosan na "I am".

 



Inspirativna pjesma
Tko je sve sudjelovao u nastanku pjesme i gdje je snimljena?

- Matilda je napisala stihove, a ja sam napravio ostalo. Odsvirao sam gotovo sve instrumente, a dok sam bio u fazi stvaranja, moj prijatelj Franjo Jardas, iz grupe Father, rekao je: "Ja ti moram tu odsvirati neki ludi bas, nešto ću smisliti", tako da je on odsvirao bas, i još je odsvirao na kraju onaj zanimljivi solo. Zvuk slide gitare na drugom pjevanju je nevjerojatan. Tu smo se zezali Franjo i ja, i pitao je imam li "onaj slide, metalni krug što se stavi na prst". Rekao sam da nemam, jer to ne koristim, na što je uzeo moju bočicu parfema i s njom je to odsvirao. (smijeh) Tako mogu reći da je pjesma bila inspirativna ne samo za Matildu i mene, nego i za sve druge koji su sudjelovali. Kad je sve bilo gotovo vidio sam da to ima i malo više potencijala, pa sam ju poslao mome izdavaču Dallas Recordsu. Oni su bili oduševljeni i, naravno, to sad otvara jednu totalno drugu priču.

Kako je bio na snimanju spota?

- To je također zanimljiva priča. Kako je Matilda morala na put u Francusku, gdje je prvobitno i krenula, nismo imali mnogo vremena i ovisilo je dosta o vremenskoj prognozi. Razmišljali smo, bilo bi dobro da pjesma ima i spot, ali ne nužno, možemo samo napraviti neku dobru fotku i tako staviti na YouTube. Međutim, bilo je to zadnjih nekoliko dana njezinog boravka u Hrvatskoj, družili smo se skupa po Rijeci, išli barkom na okolna mjesta i jedan dan moja je sestra predložila da snimi nas dvoje na barci. Na prvu nisam baš bio oduševljen, rekao sam da treba smisliti nešto, neku priču, paziti na osvjetljenje i sve to. Ana je rekla: "Pa ništa ne gubite. Ja ću vas fotkat ionako, a snimit ćemo odmah i video, pa ako paše paše, ako ne ne". I tako je bilo. Pred zazalak sunca, u sumrak, otisnuli smo se na more, čak je puhala i bura, taman dovoljno da na kraju spot koji smo snimali ispadne fantastičan. Kamera je bila na tronošcu, mi smo sjedili lijevo i desno na krmi, između smo na stol stavili šah, kao da ga igramo, što je nemoguće zbog bure i trešnje motora, ali je dalo jednu nevjerojatnu dinamiku, i Matilda i ja smo bili opušteni kao da se znamo već sto godina. Spot je snimljen u jedno pet-šest takeova, do zalaska sunca. Kliknuli smo play na mobitelu, sestra je snimala na tronošcu i usput vozila barku. Baš smo se dobro zabavili.

Glazba i gluma moj su život

Ostvario si suradnje s velikim imenima kao što su Arsen Dedić, Darko Rundek i Livio Morosin. Tko te se od njih najviše dojmio?

- Najviše me se dojmio Arsen, jer sam s njim imao najviše suradnji. Na početku karijere, u Atmosphericu smo obradili "Sve što znaš o meni", i zbog toga postali malo poznatiji na razini cijele Hrvatske. Moraš se, kad si anonimni bend, nekako predstaviti, a to je malo teže s autorskom pjesmom. Mi nismo imali managera niti neku mašineriju koja bi nas gurala, tad nismo imali ni nekog jačeg izdavača, tako da sam jako ponosan na tu obradu i bili smo počašćeni što je i Arsen bio zadovoljan. Čak nas je zvao na nekoliko koncerta, pjevali smo s njim u Opatiji, u Zagrebu, i to je jedan veliki ponos. S Atmosphericom sam obradio i "Ne daj se, Ines". Zapravo sam samo napravio remix i na kraju izrecitirao nove stihove koje sam napisao kao hommage njegovom životu. Kad sam poslao Arsenu, rekao je: "Možeš raditi od muzike što hoćeš, ali ne diraj mi u stihove". Rekao sam mu: "Arsene, ako Vam se ne sviđa moje viđenje, nikakav problem, nećemo objaviti pjesmu". Nakon nekoliko dana nazvao me i rekao da sam prvi muškarac koji ga je rasplakao, a da nije gay. (smijeh). "Svaka ti čast, gori si od mene, super je ovo, može ić‘ Lado, potpisujem gdje treba", rekao je. Bilo je to veliko priznanje meni kao autoru. Rundek je isto bio zadovoljan obradom njegove pjesme "Uspomena". Rekao je: "Ja sam to razgolitio, a ti si to napumpao atmosferski", na što sam mu odgovorio da zato i jesmo Atmospheric (smijeh). Surađivati s Morosinom također je bilo veliko zadovoljstvo.

Što nam možeš reći o tvom stvaranju glazbe za kazalište te o bavljenju glumom i režijom predstava?

- Inače radim u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci, a u slobodno vrijeme se bavim glazbom, glumom i režijom, snimanjem, tako da sam nekako uspio spojiti poslovno i privatno. Zapravo glazba i gluma jesu moj život, ali život te nekako odvede, pa radiš i druge stvari. Bavim se i prirodoslovnim i to mi je super, i mogu biti zahvalan i sretan da se bavim onime što zaista volim. Iskustvo bavljenja glumom je poput iskustva bavljenja glazbom, tu jedan dio mene izlazi van, što je fenomenalno. Dugogodišnji sam član RI Teatra, a kad si u svemu tome, vremenom počneš i režirati predstave.

Koji su ti planovi za budućnost kada je glazba u pitanju?

- Novi singl za Atmospheric, pjesma "Kiša", a imamo ih još nekoliko spremnih tako da bismo mogli objaviti i album, ali o tom potom. Na domaćoj sceni stvaram i kao samostalni umjetnik, kao kantautor čakavske scene u Primorju. Nastupam na Melodijama Istre i Kvarnera i ČAnsonfestu, na što sam jako ponosan. Osvojio sam i neke nagrade. Stvaram nove stvari i dalje, a singl "I am" relativno je kratko vani, pa smo u raznim aktivnostima oko njegove promocije. Nakon toga, gdje me sfera glazbe odvede - tamo idem!


Razgovarao:  Danijel MIKLIĆ

Najčitanije iz rubrike