Regija
BILI SU "DAROVI S NEBA"

Pronađen sanduk pomoći bačen ‘91. nad Vukovarom
Objavljeno 5. studenog, 2020.
Hrabri osječki zrakoplovci pod okriljem mraka izbacili su sanduke s više od dvije tone pomoći

Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar (MCDRVU) ima novi i vrlo vrijedan eksponat - sanduk s padobranom koji je u ratnu jesen 1991. izbačen nad već opkoljenim Vukovarom, kao pomoć tamošnjoj bolnici, a koji je slučajno pronađen nakon 29 godina.


Bile su to medicinske potrepštine što su ih tada pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek na svojim neustrašivim humanitarnim letovima, sportskim i poljoprivrednim zrakoplovima, noću, dostavljali Vukovaru, onda kada je to bilo najpotrebnije jer se više nije mogla osigurati opskrba grada u neprijateljskom okruženju. "U ljeto ove godine taj je sanduk slučajno pronašao učenik vukovarske osnovne škole. Na Lušcu, na obali Stare Vuke. Djelatnici Memorijalnog centra "skupili" su sadržaj sanduka 23. listopada i odnijeli predmete u MCDRVU - kaže Krunoslav Šeremet, ravnatelj vukovarske Javne ustanove koja, od svog osnivanja 2013., svojim djelovanjem "čuva, istražuje i promiče" sjećanje na Domovinski rat i Bitku za Vukovar.


Pronađeni "darovi s neba" - kako se ratne ‘91. u Vukovaru znalo reći za tako pristiglu pomoć - u prilično su lošem stanju, nagrizeni zubom vremena i atmosferskim (ne)prilikama. Ravnatelj Šeremet kaže kako će međutim stručne službe evidentirati svaki predmet, zaštititi i tako nastojati sačuvati taj vrijedan nalaz koji će biti, dodaje, primjereno izložen.

U Memorijalnom centru inače imaju izložbeni prostor, ali i jedinstven "virtualni spomenik" u čast pripadnicima Samostalnog zrakoplovnog voda čija je veza s Vukovarom, kako kažu, neraskidiva. U svojim noćnim letovima iznad neprijateljskih linija hrabri su zrakoplovci izbacili sanduke s više od dvije tone pomoći za Vukovar. Imali su i borbene letove, no 2. prosinca ‘91. kod Otoka oboren je jedan zrakoplov, a ta je tragedija odnijela živote četvorice pilota i padobranaca.


Sanja Butigan
Najčitanije iz rubrike