Kultura
MLADA VINKOVČANKA IVA MUŠKIĆ U ZAGREBU

Jedan od radova nastao po sjećanju roditelja
Objavljeno 4. studenog, 2020.
Sve što je nekad bilo trava, sad je beton - naziv je izložbe kojom se još nekoliko dana mlada vinkovačka umjetnica Iva Muškić predstavlja zagrebačkoj publici u Galeriji Crta (Centar za kulturu i informacije Maksimir). Rad je to nastao na radionicama osječkog MMML Studija, pa iako je rođena i odrasla u Vinkovcima, sve je zapravo krenulo iz Osijeka.


- Sve je zapravo krenulo iz Vinkovaca, odnosno moga povratka u rodni grad nakon gotovo deset godina izbivanja iz istoga. Vrativši se u to mjesto opazila sam velike promjene koje su imale značajan utjecaj na mene. Na poziv Marija Matokovića bila sam gostujuća umjetnica na rezidencijalnom programu u MMML Studiju. Mario je prepoznao potencijal u tematici kojom sam se odlučila baviti te mi omogućio realizaciju rada. Na rezidencijalnom programu nastojala sam prenijeti nostalgiju svoga grada koji se polako gasi u rad - pojasnila nam je Iva Muškić, zadovoljna zagrebačkim otvorenjem.


Osim radova koji su nastali na spomenutoj osječkoj rezidenciji, kasnije je Iva realizirala još neke radove kojima je izložbu proširila.


- Kako se tema odnosi na promjene u gradu, u vrijeme realizacije rada konstantno sam obilazila grad, promatrala ga, nastojala uočiti i ono što se trenutačno događa, pa to i zabilježiti, ali i ono čega više nema - pojašnjava Iva, ističući da ju ishod njezina istraživanja i dokumentiranja nije iznenadio. Nije ju iznenadio ni izgled grada, ni odlazak ljudi, kao ni promjene koje su se dogodile u ovo vrijeme, ali se ipak i dalje nostalgično prisjeća nekih drugih dana ovdje. Bitnu su ulogu u radu odigrali i njezini roditelji, prisjetivši se grada svoje mladosti.


- Roditeljima se ideja svidjela, kroz to vrijeme često smo razgovarali o gradu njihove mladosti. Slušala sam brojne priče o tom mjestu koje je nekoć vrvjelo kulturnim sadržajima, o mjestu koje je imalo kino, o slavnom ART-u. Jedan od radova zapravo je nastao po sjećanju mojih roditelja. Bilježila sam razgovore s njima i opise o ART-u, u kojem osobno nikada nisam bila - dodaje Iva. Promjene kojima se Iva pozabavila u velikim gradovima, kakav je i Zagreb, još su izraženije.


- S obzirom na to da je izložba u Zagrebu još uvijek postavljena, ljudi još uvijek reagiraju na rad. Do sada su reakcije pozitivne, i nadam se da će izložba biti posjećena u velikom broju. Mislim da će svatko od posjetitelja imati neku svoju sliku o gradu koji prikazujem, ali će isto tako svaki od njih jasno vidjeti nostalgičnu notu u radu - uvjerena je Iva Muškić.


Premda su izložbu Osječani "vidjeli", zanimalo nas je ima li u planu još koja izložba u nekom drugom prostoru i pokazuju li rodni Vinkovci interes.
- S obzirom na trenutačnu situaciju vezanu, izložbe su ovdje svedene na minimum, pa tako Vinkovci još uvijek nisu pokazali interes za moju izložbu - kaže na kraju Iva. N.Vekić
Nakon Zagreba, gdje se može pogledati do 4. studenog, izložba se vraća u Vinkovce, u stan u kojem živim
Možda ste propustili...

60. ROĐENDANA KREMPUHA

“Pljuska” o padu vlade

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente