Crna kronika
BOLNICA U SL. BRODU MORA PLATITI 1,3 MILIJUNA KUNA ODŠTETE

Zbog pogrešne liječničke dijagnostike motociklist ostao 100-postoni invalid
Objavljeno 31. listopada, 2020.

Zbog liječničke pogreške Opća bolnica "Dr. Josip Benčević" iz Slavonskog Broda mora isplatiti Mariju L. više od 1,3 milijuna kuna naknade štete. Točni iznos je 1.373.770,20 kuna, i to sve sa zateznim kamatama u roku od 15 dana. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Slavonskom Brodu. Mario L. ostao je zbog pogreške liječnika trajni invalid u kolicima.


Mario L. stradao je vozeći motocikl, 4. kolovoza 2013. godine, oko 20.30 sati u Vrpolju. Pri padu zadobio je, između ostaloga, ozljede glave, vratne kralježnice, ramena i lakatnog zgloba, nakon čega je prevezen u bolnicu u Slavonskom Brodu, a potom i u kliniku za traumatologiju u Zagreb. Bio je i u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Krapinskim toplicama. Kako je navedeno u tužbi, sada je nepokretan, ovisan o tuđoj pomoći tijekom cijelog dana, ovisan pri prijevozu liječniku ili drugdje, a stambeni objekt u kojem živi treba mu prilagoditi. Tužitelj je smatrao da je došlo do pogrešne dijagnostike nastale ozljede, neprepoznate nestabilizacije vratne kralješnice, kao i neodgovarajuće imobilizacije, s obzirom na stupanj ozljede, radi čega je došlo do pogoršanja neurološkog statusa, razvoja paraplegije i teško narušenog zdravlja.


Na sudu je bilo sporno i je li kod Marija L. zbog zadobivenih ozljeda glave i vratne kralježnice pravilno i pravovremeno utvrđena dijagnostika, a time određena i terapija te bi li posljedice za njegovo zdravlje bile drugačije da je dijagnostika pravilno utvrđena, kao i određena terapija, odnosno je li u liječenju tužitelja učinjena popogreška. Da bi se to utvrdilo sud je saslušao čak četiri sudska medicinska vještaka.


Sud je utvrdio da su vještaci iscrpno obrazložili pisani nalaz i mišljenje od 9. listopada 2018., navodeći da je u pisanom nalazu nedvojbeno navedeno s kojim je ozljedama tužitelj zaprimljen u Opću bolnicu "Dr. Josip Benčević", da je bio u stanju šoka, opseg ozljeda, koje proizlaze iz navedenih dijagnoza te nije sporna obrada koja je učinjena kod tuženika, kao ni ritam pregleda. Međutim, pregledom slikovnog materijala, a koji se odnosi na radiološku dijagnostiku, utvrđen je propust nepostavljanja dijagnoze u području vratne kralježnice.


- Imajući u vidu nalaz i mišljenje liječnika vještaka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, utvrđeno je da je izvršen propust u postavljanju dijagnoze i predstavlja pogrešku u liječenju, jer nisu pravovremeno provedeni postupci daljnjeg zbrinjavanja ozljede vratne kralježnice te je učinjena pogreška u liječenju tužitelja... Zbog posljedica u liječenju tužitelja i konačnog zdravstvenog stanja, prema mišljenju vještaka, a što prihvaća i ovaj sud, povrijeđeno je pravo osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje tužitelja - navodi u obrazloženju nepravomoćne presude Općinski sud Slavonski Brod.


Mario L., uz ostalo, izgubio je funkciju nogu koje su mu oduzete, a ima i teške slabosti ruku.


Jedan od sudskih vještaka naveo je u svom nalazu i mišljenju da je luksacija (iščašenje) u vratnoj kralježnici bila na vrijeme prepoznata, u tom slučaju učinila bi se operacija stabilizacije vratne kralježnice putem instrumenata i vijaka, moguće bi se ranije organizirao i premještaj u Zagreb radi te operacije, vratna kralježnica operacijom bi bila stabilizirana prije nastanka neurološkog pogoršanja, odnosno bile bi izbjegnute posljedice kakve Mario L. sada ima. Naime, sve bi bilo drukčije da su liječnici na vrijeme primijetili nestabilnost kralježnice, jer je 7. kolovoza 2013. pomak iznosio polovinu trupa kralješka, a 14. kolovoza već dvije trećine, što odgovara kliničkoj slici oduzetosti.


Na sudu je svjedočila supruga Marija L., koja je navela da je njezin suprug nakon ove nezgode, odnosno liječenja, gotovo potpuno nepokretan, 100-postotni je paraplegičar, slabe pokretljivosti glave, dok su ruke vrlo slabo, a noge nikako nisu pokretljive. Supruga je navela kako je Mario još 8. kolovoza 2013. micao rukama i nogama. Kada je 14. kolovoza došla u bolnicu nastala je strka te je saznala da je došlo do pomicanja kralješaka C5 i C6, zbog čega je došlo do oduzetosti, pa se pacijent više nije mogao pomicati od prsišta nadolje.

Bolnica mora i nadoknaditi troškove parničnog postupka Mariju L. u iznosu od 178.222,50 kuna sa zateznim kamatama, također u roku od 15 dana.


Sandra Lacić
Tijekom sudske rasprave, vijeće je saslušalo četiri sudsko-medicinska vještaka
Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

TRAGEDIJA KOD BELOMANASTIRSKOG PRIGRADSKOG NASELJA ŠUMARINA

Na gradilištu autoceste A5 poginuo radnik

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana