Novosti
NEMA PREDUVJETA ZA PROŠIRENJE PRAVA SRPSKOJ MANJINI

Gradsko vijeće još jednom reklo "ne" ćirilici u Vukovaru
Objavljeno 29. listopada, 2020.

Gradsko vijeće Vukovara većinom je glasova prihvatilo zaključak gradonačelnika Ivana Penave o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine, a u zaključku stoji kako nisu učinjeni potrebni preduvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini.


"Neosporna je konstatacija da je u Vukovaru stupanj razumijevanja između hrvatskog naroda i srpske manjine na razini koja omogućava suradnju i suživot, međutim, preduvjeti potrebni kako bi se nastavilo s progresijom prava nisu stvoreni. I dalje govorimo o činjenicama za koje nije odgovorna srpska manjina, nego sustavi ove države. Naš je grad 1991. godine bio sravnjen sa zemljom, a za to, kao ni za ubijene, nestale i Vukovarce zatočene po logorima, nitko nije odgovarao. Ići s podizanjem prava, za koja bih prvi glasao, u trenutku kada velik broj sugrađana nije dočekao svoja prava narušena tijekom velikosrpske agresije na ovaj grad, bilo bi nepravedno, neljudski i nehumano", rekao je Penava i dodao kako temeljna ljudska prava za velik broj Vukovaraca nisu osigurana.


Njegov zamjenik iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković naveo je kako u vezi s tom temom nije bilo nikakve komunikacije između njega i Penave te kako je na djelu suspenzija prava koja osigurava Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. "I gradonačelnik je rekao kako za nerješavanje pitanja vezanih uz 1991. godinu nije kriva srpska manjina, ali će na temelju ovoga zaključka snositi posljedice", izjavio je Milaković.


Rasprava je potom usmjerena prema pitanju odvojenoga obrazovanja u vrtićima i školama. Srđan Kolar (SDSS) naglasio je kako ni jednom roditelju nije rekao da mora svoju djecu upisati u nastavu na srpskom jeziku i pismu. "Osobno sam kao roditelj to učinio, jer mi zakon dopušta. Ako se nekomu takav zakon ne sviđa, neka inicira njegovu izmjenu. U školama gdje se nastava odvija prema ‘modelu A‘, na srpskom jeziku i pismu, nitko djecu ne uči mržnji", naglasio je Kolar.


Biljana Gaća (SDP) poručila je da bi se svi trebali zapitati što su učinili kako bi zaključak koji je predmet rasprave izgledao bolje. Podsjetila je na postojanje projekta interkulturne škole, koji je propao i prije nego što je zaživio u praksi, premda su za njegovu realizaciju osigurana sredstva. "Taj je projekt mogao pokazati da nudimo djeci novu perspektivu. Pri tomu nitko ne bi ukinuo postojeća prava manjina na obrazovanje na svom jeziku i pismu, međutim, mogli smo pokazati kako nam je suštinski važno da se uspostave bolji odnosi u Vukovaru", poručila je, a njezin stranački kolega Goran Bošnjak ustvrdio je kako je sama točka dnevnoga reda deplasirana, jer slijedi novi popis stanovništva, čiji će rezultati jasno reći treba li se o toj temi uopće raspravljati. "Posljednjih godina nije bilo političke volje čak ni za dogovor o primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina", rekao je.
Komentirajući naknadno odluku Gradskoga vijeća Vukovara, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je kako je ona u skladu sa Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. "Gradonačelnik Penava i gradska uprava u određenoj mjeri poštuju odredbe zakona što se tiče dvojezičnih isprava i dostave materijala na srpskom jeziku. U punom ih obuhvatu ne primjenjuju, ali u jednom dijelu da. Pretpostavljam, kada se steknu uvjeti i Gradsko vijeće donese tu odluku, kako će i proširiti ta prava", rekao je Malenica.


Dragana Korpoš
"Uvoditi ćirilicu dok su velikom broju Vukovaraca narušena ljudska prava bilo bi nepravedno i nehumano"
Najčitanije iz rubrike