Novosti
KORONAVIRUS U ŽUPANIJSKIM DOMOVIMA ZA STARIJE

Dio korisnika u osječkom domu ne smije iz soba, u dva doma dopuštene šetnje
Objavljeno 29. listopada, 2020.
Nakon što su imali dva slučaja koronavirusa među korisnicima, u Domu za starije i nemoćne osobe Osijek, uz prethodne mjere Nacionalnog stožera o zabrani izlaska iz domova, donesena je odluka da korisnici jednoga dijela depadanse na dva tjedna ne izlaze iz svojih soba. Odluku je potvrdio ravnatelj Vjekoslav Ćurić, obrazloživši to time da se jedna osoba vratila u dom te je utvrđeno da je pozitivna na koronavirus. Druga je pak išla na operativni zahvat u Klinički bolnički centar Osijek te joj je ondje utvrđena zaraza, no bez simptoma. "Kako se virus ne bi dalje širio, donijeli smo odluku da jedan dio bude zatvoren na dva tjedna. Odluka o minimalnom kretanju donesena je radi njih samih i oni su toga svjesni. Moram naglasiti kako smo čak imali slučaj da je korisnica došla k nama a prije toga je preboljela koronavirus. Potom je bila u izolaciji i pokazalo se da je ponovo pozitivna. Sve je nejasno, jer epidemiolozi tvrde da se koronavirus ne može pojaviti dvaput kod iste osobe u roku od tri mjeseca", kaže Ćurić, potvrđujući 13 slučajeva zaraze u ustanovi od početka pandemije, zbog čega je napravljen poseban, tzv. COVID, odjel. Ima ga i županijski Dom za starije i nemoćne osobe u Đakovu, gdje korisnici nisu zatvoreni u sobama, kao i u domu u Belom Manastiru.


"Četiri korisnika su nam pozitivna i jedna djelatnik i stoga imamo odjel za izolaciju. Srećom, ti se korisnici dobro osjećaju. Ne možemo ih testirati sve, stoga smo im preporučili da se što više zadržavaju u sobama, no nije im zabranjena šetnja po hodnicima. Imamo ograđeno dvorište i uz razmak, obveznu masku i dezinfekciju mogu slobodno šetati, no naglašavam da smo ih upozorili da se ne grupiraju", potvrdila je ravnateljica đakovačkog Doma za starije i nemoćne osobe Branka Barna.
Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir Tomislav Peran naglašava da su ondje dvije osobe u samoizolaciji. Te su osobe kontakti pozitivnog korisnika koji se uskoro vraća s bolničkoga liječenja. Dodaje da je korisnicima dopuštena šetnja po okućnici. "Upravo smo se dogovorili da će korisnike vikendom u šetnji pratiti čistačice. Pratnja je potrebna zbog, nazvao bih to, divljih posjeta, a jedan takav uspio sam i sam uhvatiti te sam slučaj prijavio policiji. Dakle, četiri sata dnevno slobodno smiju šetati", ističe Peran. M.Mihelić
I DALJE JE PUNO NEPOZNANICA
Neobičnu situaciju dvostruke zaraze koronavirusom iz osječkog Doma za starije i nemoćne komentirao je prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije u KBC-u Osijek. Kaže kako je moguće da ponekad virus u organizmu traje duže te kako je oko koronavirusa još puno nepoznanica, točnije, oko njegova izlučivanja. "Trebalo bi razlučiti kakve su bile kliničke slike osobe za koju se tvrdi da je u kratko vrijeme dvaput imala koronavirus. Ne bih se upletao dok sve ne bude potpuno jasno, no virus se može detektirati za pet, deset dana, pa čak do tri mjeseca. Je li riječ o cjelovitoj čestici infektivnosti, odnosno detekciji virusnih segmenata, teško je reći", objašnjava dr. Drenjančević.