Kultura
IZLOŽBA LADO/RELJEFI/TRAGOVI DOSTUPNA ONLINE

Duh Lada zauvijek je začarao prostore Muzeja Slavonije
Objavljeno 29. listopada, 2020.

Izložba Ansambla Lado od sada se može posjetiti i iz vlastitih domova. Zahvaljujući suradnji s Muzejom Slavonije i tvrtkom Culex, napravljena je interaktivna, virtualna šetnja kroz izložbu LADO/reljefi/tragovi. Prema riječima Jesenke Ricl, zamjenice ravnatelja MSO-a i muzejske pedagoginje, ovom izložbom duh Lada zauvijek je začarao prostore Muzeja Slavonije.


- Autorica Petra Slobodnjak širom je otvorila vrata plesnih dvorana, a pjesma i pokret krenuli su na putovanje živopisnim hrvatskim krajolicima. Na sreću muzealaca, izložba je otvorena sredinom ožujka 2020. pred impozantnim brojem gostiju (i mogla se pogledati do 26. travnja), tik uoči objave mjera za sprečavanje daljnjeg širenja epidemije koronavirusa. Već sutradan vrata Muzeja Slavonije su zatvorena, a veliki broj najavljenih posjetitelja ostao je uskraćen za doživljaj. Ipak, krizne situacije i neprilike često iznjedre rješenja koja uspješno smanjuju udaljenost između muzejskog sadržaja i posjetitelja. Suradnjom Muzeja Slavonije, Ansambla Lado i tvrtke Culex digitalni korisnici mogu koristeći tehnologiju virtualne šetnje istražiti izložbu u Muzeju Slavonije - ističe Ricl.

Virtualni obilazak simulacija je postojećega mjesta uz pomoć uzastopnih videozapisa ili fotografija, koje se mogu pregledati u 360°, uključuje razne multimedijske elemente poput glazbe, zvučnih efekata i tlocrta koji pomažu u rekreiranju realističnoga prikaza stvarnosti.


- Izložba stvara novo interaktivno iskustvo koje je korisniku dostupno u svakom trenutku. Online virtualni obilasci sjajan su pristup izložbama jer su korisniku dostupni te ih može pregledati u željenom vremenu, štede korisnikovo vrijeme, stvaraju dodatnu interakciju između korisnika i kulturne institucije te omogućavaju uživanje u kulturnom sadržaju i u vrijeme kada su institucije zatvorene za posjetitelje - rekao je Mario Mikić-Vučak iz tvrtke Culex.


- Kako su planirani postavi izložbe u drugim gradovima Hrvatske ove godine bili odgođeni, odlučili smo izraditi virtualnu šetnju i tako ponuditi svim građanima Hrvatske i svijeta mogućnost upoznavanja s prelijepim fotografijama autorice Petre Slobodnjak i radom Ladovih umjetnika. Posebno nas veseli što će ova izložba koja je prošle godine najavila obilježavanje Ladova 70. rođendana biti dostupna i dalje i ostati trajan podsjetnik na okruglu obljetnicu našeg ansambla - rekla je ravnateljica Ansambla Lado Ileana Jurin Bakotić.


Time se publici pokušava dočarati reljefnost folklorne baštine i vremenski kontinuitet nekih obreda i običaja, koji su slijedom izmjena povijesnih okolnosti i sami mijenjali svoje oblike i značenja. Poseban dio izložbe su velika platna s otisnutim pejzažima isprepletenim s detaljima narodnih nošnji, koja materijalom i prizorom evociraju tradicijsko ruho i upućuju na povezanost podneblja i narodnih običaja.
Postav se može pogledati OVDJE.

N.Vekić

NJIHOVO JE ZANIMANJE NJIHOV ŽIVOT
Autorica Petra Slobodnjak ansambl je pratila na nastupima, probama i putovanjima, te neumornom predanošću i talentom tražila trenutke koji gledateljima nisu uvijek vidljivi - neprocjenjive trenutke umjetničke ekspresije na sceni, kompleksnost folklorne plesne forme kao i jedinstvenost i ljepotu narodnih nošnji. Gledajući fotografije, gledatelj shvaća kako je njihovo zanimanje zapravo njihov život, može se raspoznati trud, ljubav i odricanje zahvaljujući čemu ovi profesionalci mogu predstavljati tradicijske pjesme i plesove na najvišoj izvođačkoj razini.
Jesenka Ricl: Na sreću muzealaca, izložba je otvorena sredinom ožujka 2020. pred impozantnim brojem gostiju
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike