Crna kronika
POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

Građani predali 7,6 kg eksploziva
Objavljeno 29. listopada, 2020.
U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna ove godine, na području Policijske uprave požeško-slavonske, građani su iskoristili akciju "Manje oružja – manje tragedija" te bez sankcija policajcima dragovoljno predali 147 komada raznog vatrenog oružja, 4221 komad streljiva za dugo i kratko oružje te 7,6 kilograma eksploziva. Ovi podaci pokazuju da građani u Požeško-slavonskoj županiji još uvijek nelegalno posjeduju znatne količine oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava. U istom razdoblju 2019. godine policajci su na istom području od građana preuzeli 138 komada raznog vatrenog oružja, 12.279 komada raznog streljiva i 1,4 kilograma eksploziva.


- Napominjemo da je navedena akcija još uvijek u tijeku za sigurniju budućnost bez oružja te da građani bez sankcija mogu predati oružje i eksplozivna sredstva, ako ih nelegalno posjeduju i na taj način učinit će svoj dom sigurnijim, a možda će time i spasiti nečiji život. Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, nego da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja - podsjećaju iz PU požeško-slavonske.


Akcija "Manje oružja – manje tragedija" traje neprekidno od 2007. godine te pruža mogućnost građanima da dragovoljno predaju oružje i eksplozivna sredstva bez ikakvih kazni. Navedena akcija proglašena je najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda. Tadašnji stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev za akciju "Manje oružja - manje tragedija" rekao je kako je riječ o najučinkovitijoj kampanji u prikupljanju oružja u povijesti UN-a.

U utorak su dvojica građana u Brodsko-posavskoj županiji također nazvali policiju i rekli kako žele dragovoljno predati ubojita sredstva. Policiju je istoga dana nazvao i muškarac koji je pronašao tromblonsku minu. U prvom slučaju građanin s područja općine Sibinj, čisteći tavanske prostorije obiteljske kuće, pronašao je pušku M48 A i 30 komada streljiva kalibra 7,9 x 57 milimetara. U drugom slučaju, policajci su od građanina s područja općine Stara Gradiška preuzeli dvije automatske puške, četiri spremnika i 920 komada streljiva. U trećem slučaju ribič je, pecajući u kanalu u blizini Jaruga, pronašao trenutačnu tromblonsku minu. S.Lacić
Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U ČEPINU

Zabio se autom u betonski most i poginuo na mjestu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana