Dome slatki dome
DIZAJN

Svaki je kontrast dobrodošao - poigrajte se materijalom, teksturom i bojom
Objavljeno 29. listopada, 2020.
Glatki drveni pod odlična je podloga za kombinaciju sa stropom naglašenih greda

Najnoviji trendovi kombiniraju boje, stilove i materijale više nego ikad prije. Igre materijalima, njihovom teksturom i bojom mogu biti naglašene na podnim i zidnim oblogama, a neovisno o stilu uređenja dat će specifičan izražaj svakom prostoru.

Beton je jedan od popularnih materijala u interijeru. Njegov hladan i pomalo bezizražajan ugođaj odlična je podloga za kontrast s drugim materijalima. Suprotstavite mu fini, glatki drveni pod i svijetli, sjajni strop. Efekt betona možete postići i tapetom ili dekorativnom tehnikom bojenja.

Glatki pod
Glatki drveni pod odlična je podloga za kombinaciju sa stropom naglašenih greda, bilo da se radi o drvenom stropu ili sitnorebričastom betonskom stropu. Ovakve stropove nemojte naglašavati tamnim bojama, a zid koji ih povezuje izvedite u dekorativnoj tehnici koja će dati stari dojam. Bit će odlična podloga za ukrasne predmete različitih stilova. Parket u formatu riblje kosti ponovno je u trendu. Efekt „čađavog“, prljavog drvenog poda koji je također u trendu kombinirajte s grubom završnom obradom zida koji ćete obojiti u željenu boju. Na ovakvu bazu možete postaviti namještaj u bilo kojem stilu - retro, rustikalni, ali i minimalistički.

Prostor popločan keramičkim pločicama obogatite zidom s vidljivom strukturom opeke ili kamena te ga obojite u boju po svom izboru. Efekt će biti bolji što je zid u izražajnijoj boji. Obvezno povežite boju zida s detaljem namještaja.

Bijela opeka
Ako ste skloni odabiru tamnih podova, tada zid od opeke obojite u bijelo. Ovaj industrijski izražaj zida idealan je za postizanje apsurdnih efekata uvodeći elegantnu sofu s chesterfield uzorkom. Ovakve smjele kombinacije ne trpe previše boja u prostru, pa ih svedite na bazne sive, bijele, crne, s tek kojim detaljem u boji.

Poigrajte se glatkim i hrapavim površinama, koristite sjajne i mat efekte, tamne i svijetle boje. Svaki je kontrast dobrodošao jer, što je spajanje dvaju materijala „apsurdnije“, trendovski efekt je jači.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Stropna konstrukcija
Potkrovlja su prostori zanimljivi već sami po sebi jer kosine krova i naglašene grede daju izražaj prostoru. Bojeći kosine u bijelo te korištenjem istih boja u podu i zidu naglasit ćete upravo stropnu konstrukciju. Ovakve kombinacije ostavljaju vam veliku mogućnost kombiniranja materijala i stilova u prostoru. Ako ste skloni eleganciji, koristite bordure na stropovima i zidovima, a na podu kombinirajte više vrsta postave parketa. Efekt će biti odličan, a korištenje izražajnih boja u detaljima je dobrodošlo.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike