Dome slatki dome
U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA

Prednosti obnovljivih izvora energije
Objavljeno 29. listopada, 2020.

Prednosti prelaska na obnovljive izvore energije su brojne. Time čuvamo šume, djelujemo ekološki, pomažemo razvoj gospodarstva i štedimo. Dan bioenergije skreće pozornost na promicanje i bolje shvaćanje obnovljivih izvora energije, a pokretač ove inicijative u Hrvatskoj je CROBIOM – hrvatska udruga za biomasu, ujedno i članica Bioenergy Europe, krovne europske asocijacije za bioenergiju koja je pokrenula obilježavanje nacionalnih dana u zemljama članicama EU-a. CROBIOM već godinama nastoji dati aktivan doprinos poboljšanju energetskih politika na domaćoj i EU razini te se zauzima za jačanje pozicija OIE i biomase te proizvodnje energije iz drva. Posebni dio aktivnosti se u proteklom desetljeću odnosio na promociju veće upotrebe peleta na domaćem tržištu u svjetlu instaliranja novih kapaciteta ili kod zamjene opreme i kotlova na fosilna goriva. Poseban zamah ovim predanim ciljevima svakako će u budućnosti donijeti činjenica kako su od kraja prošle godine OIE i zelena tranzicija vrlo visoko na listi europskih prioriteta, i to od predstavljanja Zelenog plana Europske komisije.

Biomasa je na EU razini najrašireniji energetski alat u borbi protiv klimatskih promjena i značajan obnovljiv izvor energije koji osigurava solidan prihod za vlasnike zemljišta te sigurne poslove za lokalno stanovništvo. Pridobiva se na ruralnim područjima koja su presudna za razvoj mnogih država članica. Isto tako, drvo je još uvijek najbolji europski izvor ugljično neutralnih energenata koji su dostupni u zapaženim količinama i, osim energetske važnosti, osiguravaju i veliko socijalno značenje.

Ipak, Hrvatska se, nažalost, i dalje velikim dijelom oslanja na fosilna goriva, dok se gotovo 90 posto peleta proizvedenog u Hrvatskoj izvozi. Energetska tranzicija u Hrvatskoj se odvija relativno sporo. Budući da Hrvatska proizvodi 1,5 posto svjetske proizvodnje drvnog peleta (400.000 tona), potrebno je ovaj energetski resurs nedvosmisleno uključiti u domaću energetsku tranziciju, čime će se postići EU ciljevi, ali i smanjiti zagađenje izazvano izgaranjem fosilnih goriva. Uzimajući u obzir postojeću fosilnu orijentaciju u proizvodnji glavnine energije te činjenicu kako je još uvijek ovisna o uvozu električne energije, treba jače apostrofirati biomasu u svome portfelju obnovljivih izvora energije.

CROBIOM se zauzima za reviziju i pojednostavljenje pravila o državnim potporama kako bi se poduzetnicima i građanima u Hrvatskoj omogućio nastavak ulaganja u energetsku učinkovitost i ugradnju modernih peći i kotlova na pelet i drvnu biomasu. J.Kn.
Sustav za pelete
Ako se u jednoj obiteljskoj kući zamijeni peć na naftu sustavom za pelete, emisija CO2 smanjit će se za 5 tona u godinu dana. Nadalje, peleti se proizvode jednostavnim i relativno jeftinim postupkom prešanja drvnog ostatka, što zahtijeva malo energije u samoj proizvodnji. Tako je za proizvodnju peleta potrebno samo dva do tri posto energije koja je sadržana u peletima.
Možda ste propustili...

UKLJUČITE DJECU U PRIPREMU HRANE

Kuhati s najmlađima zabavno je i edukativno

KOMPOSTIRANJE, RECIKLIRANJE, PRENAMJENA

Zero waste je pokret koji zagovara život bez otpada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana