Ekonomija
GUVERNER HNB-A BORIS VUJČIĆ:

Oporavak ovisi o razvoju epidemiološke situacije
Objavljeno 29. listopada, 2020.
Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u srijedu kako se sada očekuje da bi hrvatski BDP razinu iz 2019. mogao dosegnuti 2022. godine, no kako su uz sve prognoze vezane neizvjesnosti jer se ne zna kako će se razvijati epidemiološka situacija i mjere uz nju.

Vujčić, koji je sudjelovao na konferenciji Poslovnog dnevnika "Zagreb - bankarsko i financijsko središte u novom normalnom", napomeno je da je koronakriza nejednako pogodila različite sektore, pa je tako puno brži oporavak u sektorima industrije i građevinarstva nego u ugostiteljstvu i turizmu, koji su još bitno pogođeni krizom, dok je, pak, sektor trgovine pogođen, no drži se puno bolje od prethodno navedenih uslužnih djelatnosti.

Zbog bolje turističke sezone od očekivane, istaknuo je Vujčić, u ovoj godini pad BDP-a će biti nešto manji nego što se predviđalo ranije, a za iduću godinu očekuje se snažniji oporavak, no pritom neće biti dosegnuta razina BDP-a iz 2019. godine.

Naime, HNB je sredinom ovog mjeseca objavio da u 2020. očekuje pad realnog BDP-a od osam posto, a u idućoj godini rast od 5,2 posto. Ranije projekcije su pak predviđale ovogodišnji pad BDP-a od 9,7 posto te rast od 6,2 posto u 2021. godini.

Dosezanje razine iz 2019. godine, prema sadašnjim prognozama, očekuje se 2022. godine, rekao je Vujčić, no i istaknuo da su uz sve prognoze vezane visoke neizvjesnosti jer se ne zna kako će se razvijati epidemiološka situacija i mjere uz nju.

Očekivanja potrošača i industrije, u smislu indeksa koji mjere razinu optimizma, vezani su uz razvoj epidemiološke situacije, izjavio je Vujčić.

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović rekao je da Hrvatska u ovom trenutku dobro stoji u odnosu prema nekim drugim zemljama u smislu aktiviranih garantnih shema, koje dosežu vrijednost od 4 do 4,5 posto BDP-a, podjednako kao i Danskoj, Nizozemskoj i Portugalu.

Hrvatska ima nedostatak fiskalnog kapaciteta za daljnje zaduživanje, no Adrović je ocijenio da je trenutačno i ovo dovoljno.

Podsjetio je da je bankarski sektor putem moratorija kućanstvima i poduzećima obustavio otplatu kreditnih obveza na razini do oko 33 milijarde kuna, što čini oko osam posto BDP-a. Pritom iznos obustava za kućanstva doseže oko 7,5 milijardi kuna, a za poduzeća oko 25 milijardi kuna.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman istaknuo je da značaj sektora financijskih usluga, koji ne uključuje banke, u Hrvatskoj i većini zemalja EU-a kontinuirano raste već deset godina. Pritom, u domaćem sektoru dominantnu ulogu imaju dugoročni ulagači - mirovinski fondovi i društva za osiguranje.

Upozorio je i da Europa u odnosu prema ostatku svijeta zaostaje u razvoju tržišta kapitala, pa je u tom kontekstu nastavljena integracija tržišta kapitala u EU, prema tzv. Uniji tržišta kapitala. No do harmonizacije svih potrebnih elemenata i pune realizacije te Unije će se još čekati - dodao je Žigman.

S obzirom na razvoj pandemije, trajanje koronakrize je ključna nepoznanica, rekao je državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić.

Dijana Pavlović
Hrvatski BDP razinu iz 2019. mogao bi dosegnuti 2022. godine, no sve prognoze su neizvjesne
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike