Mozaik
BBC ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Rasistički sadržaji na streaming servisima
Objavljeno 29. listopada, 2020.
Između ostalog, pronašli su pjesme koje veličaju "arijevske nacije" kao i glazbu bendova koji otvoreno slave holokaust

Najnovije istraživanje koje je proveo BBC pokazalo je kako su streaming servisi Spotify, Deezer i Apple Music prepuni rasističkih sadržaja, koje do danas nitko nije kontrolirao niti sankcionirao.


Među streaming uslugama spomenutih servisa i platformi hostiran je rasistički sadržaj, poput rasističkih pjesama, Hitlerovih govora, glazba koja promovira bijeli supremacizam i slično. Kako izvještava BBC, nakon ove istrage, sva četiri imenovana streaminga servisa su iz svojih usluga promptno uklonila rasistički, antisemitski i homofobni sadržaj. Izvješće dodaje da Spotify priznaje da je sadržaj kršio njihova pravila o sadržaju mržnje koja su ažurirana sredinom 2018. godine. YouTube je u međuvremenu odgovorio rekavši da na njegovoj platformi “nema mjesta mržnji”, a Apple Music skriva većinu pjesama na koje im je istraga skrenula pozornost. Primjeri glazbe koja je pronađena u istrazi uključuju pjesme koje veličaju “arijevske nacije”, bendove koji slave holokaust i playliste naslova poput “National Socialist Black Metal”.


U razgovoru za BBC, britanski strateg za građanska prava Eric Ward rekao je da ljudi ne plaćaju streaming usluge “da bi im se predstavila i nudila glazba mržnje i tekstovi mržnje”.
- Na streaming platformama moraju bolje nadgledati i tražiti ovakav sadržaj. Streaming platforme jednostavno trebaju više uložiti u to. Ovdje se radi o vjerodostojnosti tvrtke i marke. Brendovi su važni i rasistička glazba će oštetiti i streaming brend. I toga moraju biti svjesni na platformama - dodao je Ward. Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike