Osijek
OSJEČANI NESPREMNI ZA NOVI SUSTAV

U jednom danu prodano na stotine TV prijamnika
Objavljeno 29. listopada, 2020.
Svi koji gledaju TV putem zemaljskih odašiljača moraju imati novu opremu

Od ranih jutarnjih sati 27. listopada u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj te dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije počeo je potpuni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav. Brojni Osječani ovu su promjenu dočekali nespremni, pa od utorka “snijegu” na TV ekranima nastoje doskočiti kupnjom novih prijamnika, što je u trgovinama tehničke opreme izazvalo pravu pomamu za ovim artiklima.
Naime, da bi nastavili pratiti televizijski program kao inače, građani koji to čine putem zemaljskih odašiljača moraju imati televizore, ili samostalne prijamnike koji podržavaju novi sustav.

Kupac za kupcem

Iz Centra tehnike, od direktora Tomislava Jelića doznajemo da se, u samo jednom prodajnome mjestu, prodaje i po nekoliko stotina prijemnika dnevno! I u sljedećih nekoliko dana ondje se očekuje da će građani dolaziti po ovaj uređaj, neophodan za prijem novog i kvalitetnijeg digitalnog TV signala.
- U sljedećih nekoliko dana očekujemo da će kupci još dolaziti, a nakon što se u potpunosti u županijama ugasi DVB T signal, potražnja će, logično, pasti. Moram naglasiti da je, osim za DVB T2 prijemnicima, velika potražnja i za televizorima s odgovarajućim tunerima. Građani kupuju i male i velike dijagonale, jednom riječju, kupuju sve vrste televizora - potvrdio nam je direktor Jelić. Cijene ovih uređaja kreću se od 165 do 179 kuna, a jedan od kupaca, umirovljenik Marijan Novoselac nam je rekao:
“Znao sam za novi signal, ali susjed mi je rekao kako ne moram kupovati ništa zato što imam nov televizor. Posve sam zaboravio na drugi, mali TV u spavaćoj sobi na kojemu supruga inače gleda svoje serije. Čim je svanulo poslala me u trgovinu! I eto, ode gotovo 200 kuna! Nije malo za umirovljenički džep, ali što da se radi”, kaže Marijan.

Poput njega, kažu trgovci, najveći broj kupaca ističe kako su, s obzirom na to da im je “glavni” televizor u kućanstvu noviji, i da preko njega prate program mimo zemaljskih odašiljača, potpuno smetnuli s uma kako im za drugi uređaj treba novi prijamnik.
Promjenu sustava provodi tvrtka Odašiljači i veze d.o.o., iz koje pojašnjavaju građanima kako pristupiti promjeni televizijskog signala.
"DVB-T2 HEVC prijamnici već su nekoliko godina u prodaji, pa svakako preporučujemo da građani najprije provjere imaju li sve potrebno jednostavnim, ponovnim pretraživanjem kanala. Ako se ponovnom pretragom pojave HD programi sa slikom i zvukom, ne trebaju više ništa učiniti. Ako ipak moraju nabaviti novu opremu, potrebno je ili nabaviti novi televizor, koji podržava DVB-T2 i HEVC, ili nabaviti samostojeći prijamnik koji podržava DVB-T2 i HEVC kodiranje videa i spojiti ga na postojeći televizor. OIV preporučuje da se nabavi uređaj s logom ‘OIV certificirano‘. Ta oznaka znači da je TV, ili digitalni prijamnik, spreman za primanje i prikaz DVB-T2/HEVC TV signala, koji se uvodi u Republici Hrvatskoj", kažu iz Odašiljača i veza.
HAKOM o opremi

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) kažu kako se aktualna izmjena sustava, prema podacima koje prikupljaju na tromjesečnoj osnovi, odnosi na približno 650 tisuća kućanstava u Hrvatskoj.
"Za njih je važeća preporuka o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Hrvatskoj, koja je objavljena prije više od tri godine, u srpnju 2017., čime je na vrijeme obaviještena javnost, posebice proizvođači, distributeri i trgovci opreme, kao i krajnji korisnici. Na taj način regulirala se situacija na tržištu Republike Hrvatske te je većina prijamnika kupljenih u posljednje tri godine kompatibilna s novim DVB-T2 sustavom s H.265/HEVC standardom kodiranja. Svi oni koji nemaju DVB-T2 H.265/HEVC televizore, ili samostalne prijamnike, takozvane Set Top Boxove, koji podržavaju novi sustav, trebat će nabaviti odgovarajuću novu prijamničku opremu. Također, svima je na raspolaganju i procedura označavanja prijamnika koji su u skladu s preporukom kako bi korisnici pri kupnji jednostavno mogli znati koji je prijamnik u skladu s preporukom, a koji nije. Navedeni popis dostupan je i na stranicama tvrtke Odašiljači i veze, gdje je evidentirano više od 900 certificiranih TV i STB uređaja", kažu iz HAKOM-a.

Ivana Solar

165

kuna prosječna je cijena prijamničke opreme koja se može kupiti u svim trgovinama tehničkom opremom
KVALITETNIJI SIGNAL
“Naglašavamo kako će novi signal biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva, a nova DVB-T2 mreža također će biti otpornija na smetnje. Gledatelji koji su do sada imali mogućnost praćenja samo HRT1, HRT2, RTL-a i programa Nove TV, nakon prelaska imat će mogućnost praćenja i HRT3, HRT4, RTL2 i Doma TV programa”, objašnjavaju iz Odašiljača i veza. Iz HAKOM-a pak napominju kako će prelaskom na DVB-T2 sustav građani imati bolju kvalitetu slike, a nakladnici i operator multipleksa znatno niže troškove te će se smanjiti i utjecaj na okoliš.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike