Crna kronika
ČISTIO OBALU RIJEKE PAKRE

Detonacija mine teško ozlijedila radnika u Lipiku
Objavljeno 28. listopada, 2020.
U eksploziji nepoznate naprave teško je ozlijeđen 54-godišnjak iz Lipika

Još je podosta slavonskih polja, kanala i drugih otvorenih površina "zasijano" minsko-eksplozivnim sredstvima, zaostalim još iz Domovinskog rata. U velikoj većini slučajeva pronalaženja mina završavaju izlaskom policijskog pirotehničara na teren i uklanjanjem opasnih stvari, no ponekad dolazi i do aktiviranja mina i stradavanja osoba koje su se na tom mjestu zatekle. Upravo to se dogodilo u ponedjeljak u Lipiku, gdje je teško ozlijeđen 54-godišnjak.


Kako stoji u priopćenju Policijske uprave požeško-slavonske, oko 16.35 sati u Lipiku, u Ulici Ante Starčevića, 54-godišnjak je čistio teren uz korito rijeke Pakre. U jednom je trenutku aktivirao eksplozivnu napravu, pri čemu je došlo do detonacije i ranjavanja 54-godišnjaka koji je pri tome teško ozlijeđen. Ozlijeđenom čovjeku liječnička je pomoć pružena u pakračkoj bolnici, gdje je zadržan na liječenju. Na mjesto eksplozije izišao je policijski pirotehničar, koji je prvo detaljno pregledao teren u potrazi za mogućim drugim minsko-eksplozivnim sredstvima. Nakon završetka njegova dijela posla uslijedio je policijski očevid. Za sada još nije poznato o kojoj je mini, čija je detonacija teško ozlijedila 54-godišnjaka, riječ.


Na području Pakraca i Lipika još je dosta zaboravljenog oružja, što i ne čudi jer je riječ o nekadašnjoj crti razgraničenja u Domovinskom ratu, gdje su borbe između hrvatske vojke i pripadnika vojske tzv. SAO Krajine bile svakodnevne do akcije Bljesak u svibnju 1995. godine. Većina površine od tada do danas je razminirana, no još se dosta mina, streljiva i drugog oružja zna pronaći, većinom odbačenim u polja i kanale.


Zaboravljeno oružje je tijekom ponedjeljka pronađeno i na osječkom području. Oko 8.30 sati, tijekom poljoprivrednih radova u voćnjaku u Osijeku, građanin je pronašao tromblonsku minu M80 i dijelove projektila ručnog bacača. Također u ponedjeljak, oko 12 sati, u Višnjevcu je drugi građanin tijekom izvođenja građevinskih radova na obiteljskoj kući pronašao ručno izrađenu bombu. Po ekplozivna sredstva je nakon upućenih poziva, u civilnoj odjeći i automobilu došao policijski pirotehničar. Ocijenivši da nema straha od njihove aktivacije, pirotehničar ih je odnio i oni će nakon uskladištenja naknadno biti uništeni, najvjerojatnije na vojnom poligonu u Gašincima.

Zbog situacije koja se dogodila u Lipiku, policija opet poziva građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Također se građani pozivaju, jer je ranije bilo takvih slučajeva, da opasna sredstva ne donose u policijske postaje kako ne bi došlo do njihova aktiviranja. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena.


Sandra Lacić
2

intervencije imao je policijski pirotehničar i na osječkom području
PAMTI SE TRAGEDIJA U BIJELOM BRDU
Stanovnici Bijeog Brda još pamte tragediju koja je u veljači 2015. godine odnijela dva mlada života. U eksploziji ručne bombe poginuli su Zarifa Hadža (37) i njezin sedmogodišnji Samir. Od eksplozije je ranjeno još dvoje Zarifine djece, i to devetogodišnji sin i osmogodišnja kći. Istraga je pokazala kako su se djeca kobnog dana igrala na obližnjem nogometnom igralištu, gdje su u grmlju pronašli tri ručne bombe. Ne znajući o kakvim je opasnim stvarima riječ, djeca su najmanje dvije bombe odnijela kući i igrala se s njima do trenutka strašne tragedije...
Možda ste propustili...

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana