Novosti
PENAVA NIJE PROMIJENIO PROŠLOGODIŠNJI STAV

Hoće li rasprava o ćirilici pojačati tenzije u Vukovaru?
Objavljeno 27. listopada, 2020.

Gradsko vijeće Vukovara u srijedu (28. listopada) održat će sjednicu, a kao prva točka dnevnoga reda najavljeno je donošenje zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara - pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine.


U prijedlogu zaključka koji se nalazi u materijalu za sjednicu navedeno je kako u uvjetima "kada su još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. godine, i to pravo na ljudski život, ljudsko dostojanstvo i ljudsku slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini".


"Proširivanje opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne uporabe jezika i pisma srpske manjine na području Vukovara smatralo bi se nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti koji su se suprotstavili velikosrpskoj agresiji 1991. godine i njihove žrtve koje bi u konačnici dovele do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru", stoji u prijedlogu zaključka koji će na sjednici Vijeća prezentirati gradonačelnik Ivan Penava.


O zaključku su se očitovala tri vukovarska vijeća nacionalnih manjina, s tim da su vijeća mađarske i ukrajinske manjine izrazila suglasnost s prijedlogom zaključka, dok je, očekivano, Vijeće srpske nacionalne manjine zauzelo suprotan stav. Naime, u očitovanju koje potpisuje Dejan Drakulić stoji kako je prijedlog identičan prošlogodišnjem, što govori kako se "gradonačelnik nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave, kao i da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha".


"Vijeće se oštro protivi svakom jednoumlju i ograničavanju slobode govora i drugačijeg mišljenja te upozorava da takvo ponašanje izaziva tenzije i odbija investitore koji žele ulagati u Vukovar", navodi se u očitovanju Vijeća srpske nacionalne manjine.


Ako se može suditi po atmosferi koja je prošle godine vladala na sjednici Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o ovoj temi, ali i poprilično podignutim tenzijama proteklih mjeseci, vjerojatno će i ovaj put rasprava teško proći bez povišenih tonova suprotstavljenih političara i stranaka. Podsjećamo kako je prošloga listopada došlo do svojevrsnog incidenta jer je gradski vijećnik Srđan Kolar (SDSS) odlučio Penavi predati Statut Vukovara na ćirilici. Kada ga je Ivan Penava odbio primiti, Srđan Kolar mu je "dar" stavio na klupu, na što su burno reagirali i Penava i njegov zamjenik Marijan Pavliček (HKS), a gradonačelnik je Statut na ćirilici bacio na pod, nazvavši taj čin "velikosrpskom agresijom u režiji SNV-a, Milorada Pupovca i vukovarskog SDSS-a".
U međuvremenu je Penava napustio HDZ, a SDSS je na državnoj razini postao koalicijski partner HDZ-u, što je zategnute odnose između gradonačelnika i SDSS-a dodatno pogoršalo. Njihovi su stavovi o ravnopravnoj uporabi ćirilice i srpskog jezika u Vukovaru svima poznati, pa će ih nedvojbeno na sjednici opetovano prezentirati, međutim upitno je hoće li to učiniti bez dodatnog podizanja tenzija ili će se ponoviti "zapaljiva" atmosfera kakva je obilježila prošlogodišnju raspravu.

Dragana Korpoš
Vijeće srpske nacionalne manjine ponovno se suprotstavilo zaključku gradonačelnika Vukovara