Regija
SINIŠA ĐURIĆ O VODOTORNJU:

Natječaj za vodiče bio je farsa, ishod unaprijed poznat
Objavljeno 27. listopada, 2020.
Đurić je ustvrdio da je simbol hrvatskog zajedništva postao simbol osobnog prosperiteta i sitnih interesa
VUKOVAR - Djecu učim kako se rad i trud isplate i upravo zato u ovakvoj situaciji ne želim pognuti glavu - rekao je za Glas Slavonije Siniša Đurić, Vukovarac koji se neuspješno kandidirao na natječaju za zapošljavanje vodiča u vukovarskom Vodotornju.Siniša je zaposlen u Muzeju vučedolske kulture, gdje, kako kaže, iznimno uspješno obavlja posao vodiča, čemu svjedoče brojne reakcije domaćih i inozemnih posjetitelja te stručnjaka.

- Kada sam vidio kako su kriteriji natječaja za vodiča u Vodotornju niski, pomislio sam kako im je cilj privući što više kandidata i onda izabrati najbolje. Želio sam biti dio toga projekta kao čovjek koji voli Vukovar i želi ovdje ostati i raditi. Mnogi su mi govorili kako sam blesav što se prijavljujem jer je provedba natječaja farsa i da su sva mjesta unaprijed rezervirana, no nisam želio u to vjerovati - naveo je, dodavši kako su mu članovi povjerenstva postavili uobičajena pitanja o motivaciji za rad u Vodotornju i što učiniti u kakvim neplaniranim situacijama. Na kraju je imao mogućnost predstaviti se na engleskom jeziku, ali mu je rečeno kako to nije potrebno jer je licencirani vodič s iskustvom u tom poslu.

- Razočaran sam jer mislim kako pri zapošljavanju osnovni kriterij mora biti stručnost. Vodio sam bezbroj skupina i u Muzeju i po Vukovaru, od ministara i "visokih gostiju" do učenika osnovnih škola, engleski govorim odlično, njemački solidno, imam i iskustvo, i znanje, i komunikativnost. Mnoge turističke agencije, kada dovode ljude u Vukovar, žele raditi isključivo sa mnom i volio bih znati po čemu su oni koji su primljeni bolji od mene - rekao je, naglasivši kako njegov javni istup nije usmjeren protiv onih koji su zaposleni, nego je isključivo motiviran željom da podigne glas protiv filtriranja prema kojemu su neki automatizmom građani drugoga reda.

Poručio je kako će, kada Vodotoranj bude otvoren za javnost, doći, platiti ulaznicu i pozorno poslušati vodiča koji će ga provesti kroz postav.

- Bude li bolji od mene, rado ću to priznati i javno se ispričati što sam sumnjao u odabir kandidata. Vukovar je mali grad i kada je objavljeno tko je primljen, u roku od 15 minuta dobio sam brojne poruke potpore, ali i informacije tko je s kim povezan i na koji način. Ne zanima me to. Sugrađanima želim reći kako nije rješenje da nas netko odbije na deset natječaja zato što nismo "nečiji", a onda se jedanaesti put smiluje i kaže "eto, došao je tvoj red" - istaknuo je Đurić.

Kazao je kako je 1991. kao dijete jedva izvukao živu glavu iz Vukovara i bilo bi glupo kada bi se nakon svega bojao javno reći istinu, premda su mu bliski ljudi savjetovali da to ne čini.

- Vodotoranj u službenom nazivu ima termin "simbol hrvatskog zajedništva", no postao je simbol osobnog prosperiteta i sitnih interesa - zaključio je Siniša.

Darijan Zeko, direktor trgovačkog društva vukovarski Vodotoranj, rekao nam je kako je za provedbu natječaja imenovao povjerenstvo, koje je obavilo razgovore s kandidatima.

- Na temelju njihove evaluacije donio sam odluku o izboru zaposlenika. U cijelosti vjerujem prosudbi članova povjerenstva, izabrani vodiči vrlo dobro znaju strane jezike, komunikativni su i elokventni. Nismo bili obvezni provesti javni natječaj, ali smo željeli vidjeti što se nudi na tržištu rada. Volio bih da smo ih sve mogli primiti, a vrijeme će pokazati je li prosudba povjerenstva bila dobra - izjavio je Zeko.

Dragana Korpoš
NA NATJEČAJE PRISPJELO 140 PRIJAVA
Na raspisane natječaje za voditelja financija, vodiče, prodavače i čistače (ukupno 11 radnih mjesta) prispjelo je 140 prijava (30 za vodiče), a povjerenstvo je obavilo razgovor sa svima koji su dostavili traženu dokumentaciju. Vodotoranj bi službeno trebao biti otvoren 30. listopada, a od 2. studenoga primao bi posjetitelje ako to epidemiološka situacija i mjere Stožera civilne zaštite budu dopustili.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike