Autoglas
KAMIONET

Dacia Duster Pick-Up sada je kraći, viši i upotrebljiviji
Objavljeno 27. listopada, 2020.
Ima 1,5-litreni BlueDCi turbodizelski motor od 115 KS s ručnim mjenjačem

Dacia i specijalist za karoserije, tvrtka Romturingia, već dvije godine zajednički rade na razvoju novog proizvodnog modela, a prošlog je tjedna Dacia Duster Pick-up i službeno predstavljen u Rumunjskoj.


Kao i kod modela prethodne generacije, novi Duster Pick-Up dostupan je samo s jednostrukom kabinom, kako bi mogao ponuditi teretni prostor razumne veličine. Duljina mu je podnice tako 1,65 metara, ima obujam od 1000 litara i sposoban je nositi 500 kg korisnog tereta. Vrata prtljažnika, izrađena od kompozitnih materijala koji pokrivaju metalnu strukturu, zadržavaju vanjski dizajn stražnjeg poklopca SUV-a Duster i na vrhu imaju integrirano treće kočničko svjetlo. U usporedbi s Dusterom, kamionet je 19 mm kraći (4341 mm ukupno), a razmak od tla (izmjeren kada je vozilo prazno) 14 mm veći i sad je 224 mm.

Nudi se samo jedan pogonski sklop: 1,5-litreni BlueDCi turbodizelski motor od 115 KS uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i provjerenim pogonom na sva četiri kotača. Dacia kaže kako najveći okretni moment od 260 Nm pri 2000 okretaja i mala potrošnja goriva čine ovaj motor prilagođenim bilo kojem režimu rada – u opterećenju, na otvorenoj cesti ili na teškom terenu ili gradilištu. Što se tiče učinkovitosti, prema kombiniranom ciklusu NEDC službeno je dobio ocjenu 4,93 l/100 km. Neuobičajena im je filozofija boja; naime, ovdje nema izbora! Dacia nudi ovaj automobil u jednoj jedinoj vanjskoj boji (glacier white), a za utjehu u standardnoj su opremi 16-inčni alunaplatci.

Popis serijske opreme uključuje pomoć pri kretanju uzbrdo, kontrolu spuštanja nizbrdo, ESP, ABS s EBD-om, kao i prednje i bočne zračne jastuke. Oprema se temelji na Dusterovoj razini Comfort, a uključuje klima-uređaj, MP3 radio s Bluetoothom, električne prednje prozore, dvosmjerno podesivi upravljač i centralno zaključavanje daljinskim upravljačem…
Iako je prodaja za sada samo u Rumunjskoj, ne bi bilo čudno da se uskoro pojavi i na drugim tržištima. Po viđenome, Dacia Pick-up ima otvoren put prema malim tvrtkama. Jeftino a učinkovito dostavno vozilo.

Milan Bugarić
PUNO SKUPLJI OD DUSTERA BLUE DCI
Cijena Dustera Pick-Up u Rumunjskoj je 22.546 eura, uključujući 19 posto PDV-a. To je popriično povećanje, od 4046 eura (oko 20 %), u odnosu prema Dusteru Blue dCi 115 4WD s paketom opreme Comfort, na kojem se temelji. Kupci ga na Dacinom domicilnom tržištu mogu naručivati ​​od 22. listopada, a za sada će ga nuditi isključivo u Rumunjskoj. Šteta.