Regija
OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA OSNUTKA 131. BRIGADE HV-a

„Sinovi ravnice“ bili su stožerna snaga obrane županjske Posavine
Objavljeno 24. listopada, 2020.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-obilježba poginulim braniteljima Županje i županjske Posavine danas je obilježena 29. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a – „Sinovi ravnice“.  Ustrojena je 25. listopada 1991., a godinu ranije na području bivše općine Županja ustrojene su i prve dobrovoljačke postrojbe. Područje djelovanja brigade bilo je veliko i iznimno složeno.

- Odmah smo formirali liniju na samoj granici između Hrvatske i Srbije. Tu smo imali 33 kilometra granice na području bivše općine Županja,  a dobili smo još 15 kilometara granice na vinkovačkom području, kod sela Apševci, Podgrađe i Lipovac. Taj dio smo uspjeli uspješno obraniti i sačuvati – prisjetio se Franjo Krezić, ratni zapovjednik 131. brigade HV-a. Kroz nju je prošlo 7800 pripadnika, 58 ih je smrtno stradalo, a 172 su ranjena.

"Sinovi ravnice" bili stožerna snaga obrane županjskog kraja, ugrozu su odbili, sačuvali prostor i stanovnike, a o ozbiljnosti ugroze dovoljno govori i podatak da je Županja tijekom Domovinskog rata čak 1263 dana živjela u znaku stalne opće opasnosti. Brigada je svoju zadaću uspješno izvršila i ušla u hrvatsku povijest.
Gradonačelnik Županje Davor Miličević ustvrdio je da se obilježavanjem obljetnica i evociranjem uspomena na Domovinski rat izražava poštovanje prema ljudima, koji su dali svoje živote i svoje zdravlje za samostalnu i slobodnu Hrvatsku, i da se podnesena žrtva nikada ne smije zaboraviti, što je dužnost svakog moralnog i domoljubnog čovjeka. 

Kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Županje i županjske, uoči 29. obljetnice osnutka 131. brigade HV-a, konačno su postavljene i spomen ploče s imenima 97 poginulih pripadnika HV-a i 17 poginulih pripadnika MUP –a.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

IMA NAJBOLJE VINO SLATINSKOG VINOGORJA

Mirko Lukač: Vino se mora osluškivati

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli