Novosti
REKORDAN BROJ NOVOZARAŽENIH

U Osječko-baranjskoj županiji na koronavirus pozitivne 193 osobe
Objavljeno 24. listopada, 2020.
U Županiji moguće nove mjere za sprječavanje pandemije

Rekordan broj od 193 novooboljele osobe na području cijele Osječko-baranjske županije dovoljan je razlog da od ponedjeljka vrlo vjerojatno budu predložene dodatne mjere kako bi se broj novozaraženih počeo smanjivati. Rekao je to na konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Petar Lagator, dodajući da je sve veća rasprostranjenost oboljelih na području Županije. Konkretno, u Osijeku ih je 84, a s prigradskim naseljima (Tenja 6 i Višnjevac 3) na području Grada Osijek pozitivan nalaz utvrđen je za ukupno 93 osobe.Valpovo ima osam osoba (ukupno 11 s prigradskim naseljima Marjančaci 2 i Šag 1). Šest novopozitivnih osoba su iz Našica, četiri iz Dalja, po tri iz Donjeg Miholjca i Ernestinova, po dvije osobe su iz Aljmaša, Antunovca, Feričanaca, Forkuševaca i Vladislavaca, dok Beli Manastir, Bokšić Lug, Branjin Vrh, Donja Motičina, Đurđenovac, Ivanovci Gorjanski, Koška, Laslovo, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci, Stipanovci, Uglješ i Viškovci imaju po jednu novopozitivnu osobu. U Đakovu je 11, Čepin i Belišće bilježe deset novopozitivnih osoba, a samo u Ivanovcu evidentirano je devet osoba zaraženih koronavirusom.

- Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek danas su 63 osobe, a deset lakših asimptomatskih bolesnika prevezeno je u županijsku Opću bolnicu Našice. Deset je osoba u osječkom KBC-u na respratoru, a u protekla 24 sata nema preminulih osoba – rekao je Lagator, dodajući da se broj zaraženih povećao i u županijskim domovima za starije. Konkretno, u osječkom Domu za starije i nemoćne osobe Osijek četiri je korisnika pozitivnih na koronavirus i svi su smješteni u već pripremljenom prostoru za osobe s koronavirusom. U odnosu na dan ranije, sedam je novih pozitivnih učenika i djelatnika u osnovnim i srednjim školama Osječko-baranjske županije.

- Stanje u KBC Osijek ocijenio bih stabilnim. Ima pozitivnih liječnika i medicinskih sestara, no prema informacijama koje je dao ravnatelj KBC-a Osijek, svi odjeli rade prema planu i programu. Danas su svi članovi Stožera ipak jednoglasno podržali promišljanje odluke o posebnim epidemiološkim mjerama za područje naše Županjie. Svi članovi Stožera iz svog područja rada definirat će točno svoje prijedloge, a u ponedjeljak ćemo vrlo vjerojatno predložiti Nacionalnom stožeru posebne mjere za našu Županiju. To bi se prije svega odnosilo na dodatno ograničavanje okupljanja na društvenim, sportskim i privatnim događajima, uključujući i svadbene svečanosti – rekao je Lagator, dodajući da bi se nove mjere mogle odnositi na dodatno skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata. Obvezno nošenje maski, kaže, odnosilo bi se osim na zatvorene i na otvorene protore ondje gdje ne može biti priopisane epidemiološke distance. Dodatne mjere izvjesne su i za zdravstvenu i socijalnu skrb starijih sugrađana.

U protekla 24 sata izvršeno je i 120 nadzora poštivanja mjera samoizolacije i nije utvrđeno nijedno kršenje te mjere. Državni inspektorat, izvijestio je Lagator, kao i civilna zaštita odradili su niz nadzora, prije svega poštivanja radnog vremena i drugih mjera. Osim usmenih opomena, izrečeno je i nekoliko prekršajnih mjera.

Na upit hoće li se povećavati kapaciteti za testiranje, Lagator kaže da je dnevno moguće obraditi 600-tinjak uzoraka, a određenim mjerama Ministarstva zdravstva i Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo, osigurano je kadrovsko povećanje. Konkretno, dio poslova vezanih za praćenje kontakata prebacit će se na primarnu zdravstvenu zaštitu i te će aktivnosti, smatra Lagator, omogućiti brži protok i testiranje uzoraka nakon što su uzeti od potencijalno zaraženih osoba.

Mjera samoizolacije određena je za 137 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 3.141.

Policija je u zadnja 24 sata obavila 120 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, no svi provjeravani zatečeni su na prijavljenoj adresi.

Službenici Ravnateljstva civilne zaštite, Državnog inspektorata i policije u zadnja 24 sata obavili su 48 nadzora, najviše u noćim klubovima (25) i ugostiteljskim objektima (11). Utvrdili su 34 nepravilnosti, za koja su izrekli usmena i pismena upozorenje, ali i prekršajne mjere.

M. Mihelić