Osijek
USUSRET SVIM SVETIMA

Glavna je tržnica puna krizantema
Objavljeno 24. listopada, 2020.
Kao i svake godine, i ove su na gornjogradskoj, ali i na ostalim tržnicama u gradu, krizanteme zasjenile ostalu ponudu na tržnici. Naime, od druge polovine listopada prodavači nude brojne vrste cvijeća kakvima se tradicionalno uređuju posljednja počivališta tijekom blagdana Svih svetih.

Obilazeći gornjogradsku tržnicu iznenadila nas je zainteresiranost kupaca za brojne vrste i boje krizantema, iako je do blagdana još desetak dana. Sugrađanka Melita tako nam je pojasnila kako će aranžmane krizantema odnijeti na grobove najmilijih u Viroviticu, a kako mora obići i posljednja počivališta u Osijeku, kaže, odlučila je ranije kupiti cvijeće.

- Cijena je donekle pristupačna i mogu reći ista je svake godine u ovo vrijeme. Znam da će cijene biti niže uoči samog blagdana Svih svetih, pa planiram kako ću aranžmane koje ću ostaviti na dvama osječkim grobljima kupiti tek 31. listopada - priča nam sugrađanka Melita iz središta grada.

Da su cijene raznolike, uvjerili smo se kod OPG-a Jela Fluhar, iz Darde, gdje je, u vrijeme našeg posjeta bila najveća ponuda raznih vrsta krizantema. Prodavačica pojašnjava da su u ponudi multiflore raznih boja, a cijena im se, ovisno o veličini, kreće od 20 do 50 kuna.

- Multiflora su loptice sitnoga cvijeta, a u ponudi su i krupne krizanteme kojima je cijena od 60 do 80 kuna. Drago mi je što ljudi već pomalo kupuju, jer je krizantema cvijet koji, uz redovito zalijevanje, može biti svjež do mjesec i pol dana, ako su cvjetovi do kraja otvoreni - znalački pojašnjava prodavačica u OPG-u Jela Fluhar. Dodajmo tome da se na osječkoj glavnoj tržnici krizanteme mogu pronaći na nekoliko mjesta, odnosno na onima gdje se već godinama prodaju. Cijena im je ponegdje i niža od navedenih, no valja pripaziti, doznajemo, jesu li krizanteme obložene mrežom, jer im to jamči da se stabljike rašire u samo nekoliko dana.

Kaže kako će cvijeća biti dovoljno do blagdana Svih svetih i, tradicionalno, prodavači bi trebali raditi do kasnih večernjih sati od 30. listopada pa sve do Dušnog dana, 2. studenoga.

Valja naglasiti i da je i na tržnicama u Donjem gradu i Retfali također zadovoljavajuća ponuda krizantema, a krajem listopada štandovi bi trebali biti postavljeni i ispred nekoliko osječkih grobalja. M. Mihelić
Krajem listopada štandovi s cvijećem trebali bi biti postavljeni i ispred nekoliko osječkih grobalja
20

kuna najniža je cijena prema kojoj se prodaje tzv. multiflora, a velike se krizanteme prodaju od 60 do 80 kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana