Magazin
TJEDNI OSVRT

Milanović bi trebao stati s verbalnim udarima
Objavljeno 24. listopada, 2020.

Nakon višetjednog prepucavanja između dvaju brda, Pantovčaka i Banskih dvora, još uvijek nije posve jasno što se zapravo događa između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Ali, iako verbalna “rafalna paljba” postaje dosadna, ujedno je zabavna i intrigantna. I to toliko da se i politički analitičari, osim važnijim temama, bave i Milanovićevim dvosmislenim diskursom i stilom. Njegove poruke jednostavno su se negdje pogubile u svim tim mahnitim dijalozima. Doduše, Predsjednik je dobro krenuo. Na samom početku govorio je o važnim stvarima, a onda je, kao što to i inače kod njega bude, a vjerojatno i zato što se našao u grupi famoznog kluba u Slovenskoj 9, počeo divljati i ljutiti se. Nakon što je ustvrdio da Plenković “riga vatru kao plameni jazavac”, premijer mu je odgovorio da se ponaša kao 54-godišnji šmrkavac. Začudo, čak i smiješno, inače lucidnom Milanoviću trebalo je čak dva dana da shvati i izjavi: “Plenković je svojom izjavom aludirao da sam ovisnik o kokainu, to može samo jedan low-life”, što prevedeno s engleskog znači - niski život, izraz za osobu koju njegova zajednica smatra moralno neprihvatljivom. Tomu je dodao da za kokain nema ni novca. E pa sad, očito je da kao na apaurinima smireni premijer nije mislio na Milanovićeve alergije, kojima je navodno sklon. Nažalost, to je neozbiljniji dio njihove konverzacije. Pa je, možda shvativši besmislenost situacije, i sam Milanović zbog radikalizacije društva nakon napada na Banske dvore sužbeno poslao dopis predsjedniku Vlade s pozivom za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Prijedlog u Vladi nisu prihvatili, a premijer je rekao da nekakav ad hoc sastanak sada nema smisla, nego da se moraju ispuniti uvjeti i temeljito pripremiti materijali. Prije toga još su podsjetili da, nakon Milanovićevih izjava u kojima je relativizirao zločin na Markovu trgu, ne vide suradnju i potporu. “S obzirom na to da se bori protiv borbe protiv korone, da relativizira ovaj napad, nije da mi se ulazi u taj teritorij prepucavanja. Ovako kako jest, suradnju i potporu ne vidim nigdje”, rekao je Plenković. No sada će Milanović, za očekivati je, nastaviti častiti premijera, i ne samo njega, i to kao da je izgubio doticaj s realnošću. Unatoč tomu što njegovi učestali javni napadi na svakoga tko mu se zamjerio postaju i kontraproduktivni.

Milanović će time još više dosaditi svima pa više nitko neće slušati što govori, iako je to i za njega šteta jer ima i važnijih stvari o kojima može i zna govoriti. U tome bi trebao biti primjer, a ne se sramotiti.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim