Sport
STRATEGIJA LIJEPO ZVUČI, JOŠ DA SE I OSTVARI

Plan za osječki sport do 2030. godine: više novca i bolji uvjeti
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Izdvajanja iz gradskog proračuna s 40 podigla bi se na 70 milijuna kuna

U Strategiji razvoja sporta grada Osijeka za razdoblje od 2020. do 2030. godine detaljno je "secirano" trenutačno stanje u cjelokupnom sportu grada na Dravi, ali i objavljeni vrlo ambiciozni ciljevi koji bi se trebali ostvariti u sljedećih deset godina kako bi osječki sport mogao napraviti nove, još veće iskorake na svim područjima. Prema toj Strategiji samo u infrastrukturu uložilo bi se oko 233 milijuna kuna, a izdvajanja iz gradskog proračuna sa sadašnjih 40 podigla bi se na 70 milijuna kuna. Cjelokupna priča lijepo zvuči, još samo da se ostvari.



lma dvorana, nema bazena

Strategiju je izradila tvrtka Razvoj i inovacije u sportu j.d.o.o., a u dvorani Gradski vrt u četvrtak su je predstavili doc. dr. sc. Zrinko Čustonja i doc. dr. sc. Dario Škegro, obojica i predavači na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Kako je u uvodu istaknuto, osječki je sport jedan od boljih u Hrvatskoj, dobro vođen i s kvalitetnim ljudima, uz sve probleme s kojima se susreće. Ima segmenata u kojima je iznad prosjeka u Hrvatskoj, ali i onih koji su ispod. Analizirano je stanje u nekoliko strateških područja (sportska infrastruktura, treneri i stručni kadrovi, financiranje sporta, natjecateljski sport, školski i akademski sport, tjelesna aktivnost građana) u 2020. godini, predstavljeni strateški ciljevi za 2030. kao i akcijski plan provedbe ove strategije u razdoblju od 2020. do 2030. Tako je pojašnjeno kako je Osijek što se dvorana tiče (38 ukupno, 8 velikih) najbolje pokriven u Hrvatskoj, samo Zagreb ima više, ali i puno veći broj stanovnika te samo 30 posto naših gradova ima ostvaren standard u veličini površine dvorana po broju stanovnika. Osijek je nadmašio prosjek i po broju nogometnih terena, dok je "debelo" ispod standarda s bazenima. Upravo su gradnju bazena naši građani istaknuli kao najveći prioritet u izgradnji sportske infrastrukture (43 posto), a odmah iza nje je uređenje vanjskih vježbališta (41 %). Jasno je kako je poseban naglasak u Strategiji dan u ovom području te je u planu ukupno 233 milijuna kuna tijekom deset godina u izgradnju i rekonstrukciju infrastrukture. Treneri i stručni kadar segment su kojem treba pokloniti posebnu pozornost, i tu Osijek "kaska" za drugim gradovima i nacionalnim prosjekom. I po broju kvalificiranih trenera, i po njihovim primanjima, i po broju profesionalaca. U rješavanju dijela tog problema (stvaranje stručnog kadra) trebao bi pomoći i novoosnovani Kineziološki fakultet u Osijeku.

Usvaja Gradsko vijeće

Što se financiranja iz gradskog proračuna tiče, Osijek (8,2 posto lani, 6,4 posto ove godine) je iznad hrvatskog prosjeka (5,4 posto), a to na godišnjoj razini iznosi oko 40 milijuna kuna, što je šesti apsolutni iznos ulaganja u sport u nas. Prema planu je da se taj iznos do 2030. poveća na 70 milijuna kuna. Osijek je iznad hrvatskog prosjeka u postotku aktivnih sportaša, gotovo svako drugo dijete trenira neki sport, ali ima premalo sportaša prve i druge kategorije (ukupno 12) te tek jednu olimpijsku medalju od samostalnosti i cilj je to podići. Ono što je svakako za pohvalu je da se gotovo 50 posto građana Osijeka redovito bavi sportom, i po tome je iznad prosjeka Hrvatske, ali i EU-a.


Sljedećih 15 dana trajat će javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, dokumenti su na stranici Grada Osijeka, a nakon toga u studenom će materijali biti pred članovima Gradskog vijeća. Nadamo se i usvojeni.


- Imamo ciljeve, strateška područja i plan iz godine u godinu za koji samo treba dobra volja i podrška svih da ga realiziramo. A dobru volju u Gradu Osijeku imamo, što najbolje pokazuju financijski pokazatelji povećanja izdvajanja proračunskih sredstava u proteklim godinama, kako rastu iz godine u godinu, od 28 milijuna kuna u 2016. do sadašnjih 40. Ne dvojim o apsolutnoj podršci svih vijećnika u prihvaćanju Strategije razvoja sporta grada Osijeka 2020.-2030. - pojasnila je osječka dogradonačelnica Žana Gamoš.
Ako sve bude dobilo pozitivnu ocjenu, sportaši i sportski djelatnici s pravom bi mogli biti optimisti da će u sljedećem desetljeću osječki sport kročiti naprijed.


Goran Roguljić
Osječki sport i danas na visokoj razini
Ciljevi Strategije vrlo su ambiciozni, makar se radilo i o desetogodišnjem razdoblju. No Čustonja vjeruje kako bi ostvarenjem i većeg dijela ciljeva pomaci u svih segmentima bili jasno vidljivi.

- Osječki je sport i danas na visokoj razini i mali pomaci neće se osjetiti. Kada se radi prvi strateški dokument u osječkoj povijesti sporta, treba biti ambiciozan, i to jako. Silno me veseli da sam prepoznao na razini grada Osijeka, ljudi koji ga vode, a vjerojatno ćemo to vidjeti i na razini čitave osječke politike, želju da se, neovisno o političkim svjetonazorima, cijela osječka politika da u program razvoja sporta. Što god mi napisali, to netko mora i provoditi, jer ako oni to ne vide kao dobar, ambiciozan, kvalitetno ostvariv dokument, to će ostati samo slovo na papiru. A to ne želi nitko. Ova strategija, ako se ispuni u velikoj mjeri, može značiti golem daljnji iskorak u funkcioniranju i razvoju osječkog sporta. A to će se vrlo vjerojatno i osjetiti na rezultatskoj razini, gdje Osijek generalno nije na razini koja bi se očekivala od sportskog sustava ove veličine.
U sljedećih 10 godina samo u infrastrukturu bi trebalo biti uloženo 233 milijuna kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike