Novosti
NOVI REKORDI BROJA ZARAŽENIH

U Osijeku su maske obvezne
na svim prostorima tržnica,
moguće i nove mjere
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Trinaest je osoba u Hrvatskoj preminulo od koronavirusa * Beroš: Zdravstveni sustav intenzivno se priprema

Novi rekordni brojevi novih slučajeva zaraze koronavirusom evidentirani su u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemlja. U našoj su zemlji u četvrtak bila 1563 nova slučaja te je broj aktivnih narastao na 7380. Preminulo je 13 osoba. Najmlađi preminuli je u Zagrebu i rođen je 1969. godine. Apeli za odgovorno ponašanje građanima stižu iz Vlade, ali i od liječnika.



Posebne mjere

Sve više oboljelih na bolničkom je liječenju - 661 pacijent, od čega ih je na respiratoru 46. Ukupno su se od početka epidemije oporavile 22.064 osobe, od toga 629 u 24 sata. U samoizolaciji je 25.620 osoba.


Najviše novozaraženih je ponovno u Gradu Zagrebu - 465, a Osječko-baranjska je sa 125 novooboljelih, što je najveći dnevni porast od početka epidemije, četvrta u Hrvatskoj. U Vukovarsko-srijemskoj bilo je 46 novozaraženih, u Brodsko-posavskoj 24, a u Požeško-slavonskoj 23.


Rekordan broj oboljelih u Osječko-baranjskoj županiji komentirao je i načelnik županijskog stožera civilne zaštite Petar Lagator. "Tih 125 osoba dolazi iz velikog broja naselja, što jasno govori o rasprostranjenosti virusa po cijeloj županiji. I dalje imamo liječnika i medicinskih sestara koji su ili COVID pozitivni ili im je određena mjera samoizolacije. Među njima je 56 liječnika i 84 medicinskih sestara i tehničara. Također, u županijskoj Općoj bolnici Našice devet je pozitivnih, odnosno liječnika u samoizolaciji. Ostali dijelovi zdravstvenoga sustava i sustava za brigu i skrb o starim i nemoćnim osobama za sada su stabilni. Konkretno, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir jedan je novooboljeli djelatnik i jedan korisnik. Sve ranije mjere u tri županijska doma za starije i nemoćne osobe i dalje su na snazi", rekao je Lagator.


"Najveći broj oboljelih u Županiji odnosi se na kontakte iz samoizolacije, što pokazuje da je prisutno horizontalno širenje virusa. KBC Osijek intenzivno se priprema i interno organizira te se osiguravaju dodatni ležajevi za bolničku skrb", dodao je Lagator i pozvao građane da se maksimalno odgovorno pridržavaju mjera koje su na snazi. Za sada, kaže, nema naznake da će županijski stožer uputiti Nacionalnom stožeru prijedloge posebnih mjera, osim ako ne dođe do drastičnoga daljnjeg povećanja novooboljelih osoba. Osvrnuo se i na provjere poštovanja epidemioloških mjera te naglasio da su za sada sva upozorenja usmenog karaktera. Osobno, kaže, volio bi da pružatelji usluga dobronamjerna upozorenja shvate kao odgovornost i nakon otklanjanja propusta ne čine istovjetne pogreške.


Nove su mjere pak uvedene za osječke tržnice. "Molimo sve naše prodavatelje, kupce i posjetitelje da u svim zatvorenim i otvorenim prostorima tržnica na malo u Osijeku nose zaštitne maske, dezinficiraju ruke na ulazu u navedene prostore te se drže razmaka od minimalno dva metra", ističe Igor Medić, direktor osječkih Tržnica te dodaje: "Posebno naglašavamo da se mjera i preporuka pridržavaju i na prostoru Auto tržnice i Zelene tržnice na lokaciji u Osijeku, Sv. L. B. Mandića 107B, iako je navedeni prostor na otvorenom. Također preporučujemo svim našim prodavateljima da na svojim prodajnim mjestima postave dezinfekcijska sredstva."
Apeli

Premijer Andrej Plenković apelirao je na sjednici Vlade još jednom na građane da budu odgovorni u vezi s koronavirusom i uviđavni prema onima koji boluju od COVID-a, poručivši kako moramo pokazati mentalitetnu snagu jer ćemo u suprotnom imati sve veće i veće širenje epidemije. "Imamo još jedan rekordan dan, to dovoljno govori o ozbiljnosti situacije u Hrvatskoj, susjednim zemljama, Europi i diljem svijeta”, kazao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako ne možemo biti zadovoljni trenutačnom epidemiološkom situacijom ni neprihvatljivim ponašanjem pojedinaca. "Sve to veliko je opterećenje za epidemiologe i druge zdravstvene djelatnika, liječnike i medicinske sestre, bolnice i kompletan zdravstveni sustav. S obzirom na očekivan broj novozaraženih, moramo usporiti te brojeve. Zdravstveni sustav se intenzivno priprema, otvara se dodatni dio u KB-u Dubrava, za prijam COVID pozitivnih bolesnika, imamo i rezervne opcije, ali to nije dobro jer se sve više sugrađana razbolijeva, a time je više teško bolesnih i onih na respiratoru. Moramo se konsolidirati, solidalizirati, jer moramo sami pobijediti širenje virusa", rekao je Beroš. Trenutačno je bolesno 610 zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji je 1341 djelatnik. Apelirao je na cjelokupnu naciju da se drži razmak. "To je način kako spriječiti širenje infekcije. Osobno nisam odgovoran za brzinu širenja infekcije, ali ću učiniti sve da prilagodim zdravstveni sustav situaciji. Unatoč porastu broja oboljelih nema zabilježenih žarišta s velikim grupiranjima, nego se uglavnom radi o velikom broju mikrožarišta i manjih grupiranja koji imaju velik utjecaj na opću epidemiološku sliku u zemlji", rekao je Beroš.


Igor Bošnjak/Marija Mihelić
Davor Božinović

šef Nacionalnog stožera civilne zaštite

U NADZORU JE SVE VIŠE FOKUS NA IZRICANJU KAZNI

Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na sjednici Vlade još je jednom pozvao građane da izbjegnu sve kontakte koji nisu nužni, istaknuvši da će se samo uz pridržavanje epidemioloških mjera moći održati ekonomija, školstvo i druge djelatnosti, što je strategija Vlade. Kao razlog porasta broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih od COVID-19 u RH Božinović je naveo nepridržavanje propisanih mjera, što pridonosi širenju virusa te je pozvao građane da izbjegavaju sva druženja i sastajanja bez kojih se može, obiteljska slavlja i privatne proslave. "To je najveći izraz zajedništva, solidarnosti i humanizma koje možemo pokazati u ovim vremenima", istaknuo je. U nadzoru nad provođenjem epidemioloških mjera inspekcije civilne zaštite sve se više fokusiraju na izricanje kazni tvrtkama koje nisu provele mjere sukladno preporukama. Božinović je rekao i da su se preko Ministarstva turizma i sporta obratili krovnim sportskim organizacijama i nacionalnim sportskim savezima da upute jasne poruke organizatorima sportskih natjecanja ako se želi izbjeći nove odluke stožera o nazočnosti gledatelja na zatvorenim i otvorenim terenima. S obzirom na pogoršanje situacije sa širenjem koronavirusa, Ravnateljstvo civilne zaštite priprema tercijarne izvanbolničke smještajne kapacitete za oboljele. Zasad su određene lokacije u pet gradova - u Zagrebu je to Arena, u Splitu Spaladium Arena, u Rijeci Dvorana mladosti, a određene su i četiri lokacije u Varaždinu te tri u Osijeku. Ukupni im je kapacitet 2360 kreveta, koji se mogu staviti u funkciju u roku od 48 sati, rekao je Božinović.
U OSJEČKOM KBC-u 63 PACIJENTA
Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutačno se nalaze 63 osobe koje su oboljele od COVID-19, od kojih je 12 na respiratoru. Šest oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. Nažalost, u Respiracijskom centru KBC-a preminule su dvije hospitalizirane osobe; žena iz Ivanovca, rođena 1939. godine i žena iz Bilja, rođena 1934. godine. Obje su imale i druge teže bolesti. Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 301 novi kontakt oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2931 osoba. Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite proveli su 48 nadzora provođenja epidemioloških mjera i uputa, najviše (23) u ugostiteljskim objektima te u 17 prodavaonica, tri pekarnice, dvije tržnice te po jedan nadzor u frizerskom salonu, ljekarni i ustanovi. Utvrdili su nepravilnosti u šest slučajeva te izrekli usmena upozorenja.
Rekordi u Sloveniji, Njemačkoj, Češkoj i Poljskoj
U Sloveniji su u četvrtak potvrđena 1663 novozaražena koronavirusom, što je novi rekord dnevnih infekcija. Ponovno bilježe veći broj novih slučajeva nego Hrvatska iako imaju upola manje stanovnika nego naša zemlja. U Njemačkoj je 11.287 novozaraženih, što je najveći broj u jednom danu od početka pandemije. U čitavoj Njemačkoj na snazi je obveza nošenja maske u javnom prijevozu, a u centrima s više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, u što u međuvremenu pripadaju gotovo svi gradovi, postoji i obveza nošenja maske i u pješačkim zonama. Njemačka je u četvrtak na listu rizičnih područja uvrstila i Zagrebačku, Karlovačku, Osječko-baranjsku, Varaždinsku i Bjelovarsku županiju. Francuska sada ima 1.000.369 zaraženih, a Španjolska je također prešla broj od milijun zaraženih koronavirusom. Češka je imala rekordnih 14.968 novih slučajeva u 24 sata i tamošnja vlada uvodi strože mjere. Poljsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o novih dnevnih 12.107 slučajeva i 168 smrti te također planira pooštriti epidemiološke mjere.
Možda ste propustili...