Novosti
PREMIJER O ISTUPIMA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Plenković: Sad ćemo podvući crtu i politički se usprotiviti
Objavljeno 22. listopada, 2020.
“Neću dopustiti da Milanovićevo ponašanje prekrije političku scenu”

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio "podvlačenje crte", odnosno politički odgovor na učestale napade predsjednika Republike Zorana Milanovića na razne aktere u društvu.

Ponovio je kako pucnjavu na Markovu trgu smatra terorističkim činom te da je jasno "koji su bili motivi počinjenja ovog strašnog zločina".

Nekontrolirani izljev
"Ovo što cijela javnost ima prilike gledati i slušati proteklih tjedana doista je sada jedan nekontrolirani izljev uvreda na različite adrese. Ono što mi se čini posebno važnim je jasno poručiti Hrvatskoj da ovo blato u koje Milanović želi uvući mene, način na koji to radi, je nevjerojatan. Ali postavlja se pitanje kakvo smo mi to društvo. Ako će on maknuti sa scene i začepiti usta političkom analitičaru, wanna be gradonačelniku, svom nasljedniku u stranci, dvjema zastupnicama, ako će napadati ministra gospodarstva i ministricu kulturu za koju je rekao da je zlostavljana od mene, onda imamo ozbiljan problem. Kakva je to situacija? Sad ćemo podvući crtu. Tome ćemo se politički usprotiviti", rekao je Plenković. Spomenuvši ponovno Milanovićev odlazak sa svečanosti u vrijeme intoniranja himne, nedolazak na konstituirajuću sjednicu Sabora, napad na DORH i policiju te najnoviji sukob s Povjerenstvom za sukob interesa premijer je rekao kako "neće dopustiti nasilništvo od nekoga tko ima povijest huškanja i difamacije".

Na upit kako misli završiti te prepirke rekao je: "Tako da zaštitim ministrice, kolegice iz oporbe, pa i medijske kuće... To nije normalno. Ništa u tome nije normalno, tu nema ničeg normalnog, simpatičnog. Hrpetina uvreda, poluartikuliranih tijekova misli", rekao je premijer. "Neću dopustiti da ponašanje Milanovića prekrije političku scenu i da se baš tome nitko neće usprotiviti. Učiniti ću to i na štetu vlastitog rejtinga, ali na korist naše nezrele i medijske i komentatorske javne scene", kazao je Plenković.

Novinari su ga upitali smatra li on da je izvor takvog ponašanja Milanovićev razgovor s braniteljima i smatra li doista da predsjednik konzumira kokain. "Ja sam rekao ‘da sam ja on, a nisam, da bih mogao reći da je on 54-godišnji šmrkavac koji grubo etiketira ljude‘. Kako je on ničim izazvan nakon dva dana duboke kontemplacije došao do zaključka da aludiram da je on narkoman? Ne, nisam to mislio", odgovorio. Što se tiče Milanovićeva razgovora s braniteljima, kazao je da to nije uzrok radikalizacije i nasilja. Upitan zašto to sve ne ignorira, prozvao je Milanovića da je nasilnik i da ne radi ništa. "On nam je minirao cijelu borbu protiv koronavirusa. I malo-pomalo gdje smo? Na brojci od 1563 zaraženih. Ne kažem da je on glavni razlog, ali ako si na čelu institucije, onda tvoja riječ malo više teži. Nemoj minirati ono što znaš da je ozbiljan zdravstveni problem. Možda bi ga najviše i boljelo da ga ignoriramo", rekao je Plenković.

Pranje mozga
Na upit šteti li mu sukob s Milanovićem odgovorio je potvrdno. "Svi najnormalniji, zdravorazumski savjeti su ‘imamo problema, nemojte‘... Svi koje sam nabrojio su ušutjeli, jer im je neugodno slušati to što će im ovaj napisati i odgovoriti, ali meni neće. Ne dam radi društva da 2020. slušamo te eskapade", rekao je premijer dodavši: "Na temelju čega je on bolji od svih drugih pa da to govori drugima."

Milanović je u četvrtak na Facebooku komentirao izjavu ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek na HTV-u i napisao kako ona "samoubilački ispunjava prohtjeve svog sredovječnog gospodara i zlostavljača". Tako je komentirao navode ministrice Obuljen Koržinek u emisiji Otvoreno, koja je podsjetila da je Milanović u izbornoj kampanji 2016. Andreja Plenkovića nazvao "sinom vojne lekarke", čime je, rekla je ministrica kulture, Milanović "pokrenuo strašan govor mržnje protiv njega, koji se vuče do danas". Plenković je poručio da kao predsjednik Vlade neće dopustiti nasilništvo u javnom diskursu i da se tako govori o ministrima.

"Okviri koje mi dobivamo kao prijetnje, konkretno predsjedniku Vlade, najčešće imaju baš te epitete na koje se dotični gospodin zafrkavao. Kada to postane narativ krajnje desnih medijskih izvora, pa to postane pranje mozga nekome tko je mlad, neiskusan i nezreo, onda vrlo jasan neksus (uzročna veza), koji se može slijediti kroz godine, završi pucanjem pred Banskim dvorima", objasnio je Plenković. Smatra da je situacija puno ozbiljnija nego što je se želi osvijestiti. Dodao je da mu je žao da predsjednik tako vrijeđa Obuljen Koržinek na temelju onoga što je izgovorila jer ona u emisiji nije bila na temelju prisile ili instrukcije.

Dijana Pavlović/H
MJERE ZA SPRJEČAVANJE RADIKALIZACIJE
Zbog događaja koji upozoravaju na pojačanu radikalizaciju hrvatskoga društva Vlada je zadužila Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da nakon analize stanja predloži mjere za sprječavanje radikalizacije, temeljene na usklađenom djelovanju nadležnih tijela. “Širenje i jačanje radikalizacije u društvu u pravilu vodi do nasilnog ekstremizma i/ili terorizma te predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti države, ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda građana te vladavini prava”, stoji u zaključku koji je na sjednici u četvrtak predstavio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Pokušaj trostrukog ubojstva s mogućim elementima terorizma koji se 12. listopada dogodio na Trgu sv. Marka upozoravaju da je u dijelu hrvatskog društva došlo do radikalizacije, rekao je. “Svaka vrsta radikalizacije u pravilu dovodi do nasilnog ekstremizma i/ili terorizma i predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti građana i države u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, odnosno ustavnih vrednota”, upozorio je Medved. Prepoznavanje znakova radikalizacije, njihovo razumijevanje te usklađen i učinkovit odgovor nadležnih institucija na događaje koji su posljedica radikalizacije ključ su sprječavanja jednog od sigurnosnih rizika za nacionalnu sigurnost Hrvatske.
BRANITELJI PROTIV GENERALIZIRANJA
Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH Zoran Maras rekao je u četvrtak kako neće dopustiti povezivanje hrvatskih branitelja s terorizmom. “Oštro osuđujemo bilo koji napad na legalno izabrane institucije RH”, rekao je Maras na konferenciji za novinare. Od državnih institucija, poglavito policije i DORH-a, očekuje procesuiranje i sankcioniranje svih oblika kriminalnog ponašanja. Također, pozvao je na izbjegavanje svakog oblika stereotipizacije i senzacionalističkog pisanja o braniteljima i Domovinskom ratu. “Mi branitelji odbijamo svako povezivanje s propalim ideologijama ustaškog i komunističkog režima kao i izjednačavanje antifašizma s komunizmom i njegovim zločinima. Također, podsjećamo na civilizacijsku vrijednost da se bilo kakva osobna odgovornost ne generalizira na širu društvenu grupu, a u ovom slučaju branitelje i njihove obitelji”, istaknuo je.
Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije