Novosti
HRVATIMA, BUGARIMA, CIPRANIMA I RUMUNJIMA I DALJE TREBA VIZA

Vratiti vize za državljane SAD-a zbog nepoštivanja uzajamnog viznog režima
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Zastupnici Europskog parlamenta ponovno su u četvrtak zatražili od Komisije da privremeno uvede vize za građane SAD-a zbog nepoštivanja viznog reciprociteta. S 376 glasova za, 269 protiv i 43 suzdržana, Parlament je usvojio rezoluciju kojom poziva Komisiju da predstavi pravni akt o suspenziji izuzeća od obveze posjedovanja vize za državljane SAD-a na dvanaest mjeseci, kako je utvrđeno u takozvanom mehanizmu reciprociteta. Naime, hrvatski, bugarski, ciparski i rumunjski državljani i dalje moraju imati vizu za ulazak u SAD, dok su svi ostali građani EU-a izuzeti od tog zahtjeva za kratkotrajni boravak (do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana), kao i državljani SAD-a pri posjetu Europskoj uniji. Poduzimanjem takvih mjera zajamčio bi se potpuni vizni reciprocitet između EU-a i SAD-a.

U skladu sa zakonodavstvom EU-a, ako treća zemlja ne ukine obvezu posjedovanja vize u roku od 24 mjeseca od službene obavijesti o neuzajamnosti, Komisija mora donijeti pravni akt kojim se suspendira izuzeće od obveze posjedovanja vize za državljane te treće zemlje na 12 mjeseci. Europski parlament i Vijeće mogli bi uložiti prigovor na takav akt. Stanje nedostatka reciprociteta kojim su pogođene Hrvatska, Bugarska, Cipar i Rumunjska službeno je počelo 12. travnja 2014. (tada je među pogođenim zemljama bila i Poljska, ali od 2019. poljski državljani mogu u SAD bez vize), stoga je rok za djelovanje Komisije istekao 12. travnja 2016. godine. To znači da je pravni akt kojim se ponovno uvode zahtjevi za vizu za državljane SAD-a trebao biti podnesen prije više od četiri godine.

Parlament je već zatražio od Komisije da poštuje pravila u rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici u ožujku 2017. godine. "Diskriminacija s kojom se suočavaju Bugari, Hrvati, Ciprani i Rumunji pri putovanju u SAD neprihvatljiva je. Poštujući temeljno načelo solidarnosti među članicama EU-a, pozivamo Komisiju da djeluje u skladu s europskim zakonodavstvom i podnese prijedlog za suspenziju izuzeća od obveze posjedovanja vize za državljane SAD-a. Zatim će Parlament i Vijeće ocijeniti političke posljedice tog poteza", izjavio je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španjolska).

U međuvremenu, Hrvatska je ispunila jedan od ključnih uvjeta za ukidanje viza, nedavno je službeno potvrđeno da ima manje od tri posto odbijenih zahtjeva za vizu za SAD. Preostalo je riješiti još neke tehničke uvjete i Hrvatska bi mogla dobiti bezvizni režim sa SAD-om sljedeće godine.
I.Bošnjak
Hrvatska bi mogla, kako je najavljeno, dobiti bezvizni režim sa SAD-om već sljedeće godine
Možda ste propustili...