Regija
KVAROVI SVE ČEŠĆI

Veći dio gradskog vodovoda stariji od četrdeset godina
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Spremni smo za radikalnije zahvate, no čekamo investicije Hrvatskih voda, kaže Krunoslav Rob
BELI MANASTIR - Zbog kvara na vodoopskrbnom sustavu Beli Manastir i prigradska naselja imaju otežanu opskrbom vodom. Molimo sve sugrađane za strpljenje i razumijevanje. Baranjski vodovod je na terenu i radi na otklanjanju kvara, poručili su prekjučer na društvenim mrežama iz belomanastirske Gradske uprave.
Problema s vodoopskrbom bilo je i ranije, ali rijetko se događalo da većinu poslijepodneva i predvečerja bez (ili gotovo bez) vode ostane cijeli grad i prigradska naselja. Vode je, doduše, u cijevima bilo, ali ona je curila toliko slabo da je tuširanje, posebice u višim dijelovima grada, odnosno gornjim katovima stambenih zgrada, bilo nemoguće.


- Vodovodna mreža u Belom Manastiru, točnije njezin veći dio, stara je više od 40 godina. Posljednjih godina nešto smo uspjeli promijeniti, ali su problemi kompleksni. Spremni smo za radikalnije zahvate ali, nažalost, čekamo investicije od strane Hrvatskih voda - objašnjava Krunoslav Rob, direktor Baranjskog vodovoda, tvrtke koja skrbi o vodoopskrbi Belog Manastira i većeg dijela Baranje.


Ističe kako je grad bez vode ostao zbog puknuća magistralnog cjevovoda u dužini od približno šest metara, kod križanja Ulice kralja Petra Svačića i Trga slobode.


- Do tako velikog puknuća došlo je ispod ceste, pa je veći dio vode završio u kanalizaciji. Budući da je kvar nastao na najgorem mogućem mjestu, duboko ispod površine, nismo mogli odmah uočiti mjesto izlijevanja. Puknuće smo tražili sat i pol vremena, a u međuvremenu bili smo prisiljeni zatvoriti dotok vode u cijelom gradu - kaže Rob, nastavljajući kako su morali ukloniti i asfaltni sloj, što je dodatno usporilo posao.


Dio kvara saniran je do 20.40 sati, pa je voda puštena u veći dio grada. Do tako čestih puknuća cjevovoda ne bi trebalo dolaziti nakon završetka 4,5 milijuna kuna ‘‘teške‘‘ investicije gradnje magistralnog cjevovoda između crpilišta Livade i vodospreme.


- Ovo je zaista kapitalna investicija čijom realizacijom magistralni cjevovod više neće prolaziti kroz grad, pa se u njemu granati. Gradnja ovog cjevovoda omogućit će stabilno snabdijevanje vodom i sniženje tlakova. Za ovu je investiciju sve spremno, ali moramo čekati Hrvatske vode. Zahvaljujući lobiranju, natječaj bi mogao biti raspisan u travnju iduće godine - kaže Rob. Važno je istaknuti kako zbog dotrajalog cjevovoda Baranjski vodovod gubi približno 50 posto ukupno distribuirane količine vode.
Ekipe su često na terenu, a dio mreže rekonstruiraju vlastitim i gradskim sredstvima.

Ivica Getto
Zašto je voda iz slavina smeđe boje?
Nakon kvarova na vodoopskrbnoj mreži često se događa da voda koja curi iz slavina bude smeđa. Brojni Belomanastirci tada s nevjericom fotografiraju vlastite slavine iz kojih teče nešto nalik na kavu, i objavljuju to na društvenim mrežama. Da nije posrijedi nikakva više ili manje otrovna tekućina, potvrđuje Rob. ‘‘Voda ne bi bila smeđa, odnosno žuta, a da ne dolazi do puknuća cijevi. Nakon puknuća dolazi do zamućenja. Uzdiže se dio s dna cijevi i miješa se s vodom, a to se događa i prilikom promjene tlakova, kada voda ‘‘udari‘‘. Nije riječ o nečemu opasnom, nego o elementima koji su sastavni dio vode - kamencu, željezu i ostalom, čijim miješanjem voda postane smeđa, ali ta se boja brzo i izgubi‘‘, objašnjava Rob.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike