Regija
SEZONA SVINJOKOLJA JE PRED VRATIMA

Otpad u spremnike, a
ne u kanale i na njive
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Zbrinjavanje nusproizvoda dužne su platiti lokalne jedinice, kao i osigurati i financirati kontejnere za njihovo prikupljanje

ŽUPANJA - Ovogodišnja sezona svinjokolja i tradicijske proizvodnje domaćih suhomesnatih delicija, za mnoge Slavonce najvažniji posao u godini, na samom je pragu. Svinjokolje često prati i problem odlaganja otpada, koji je do prije nekoliko godina bio posebice izražen.

Neiskoristive svinjske ostatke - crijeva, iznutrice, kosti i kože - neodgovorni i nesavjesni građani bacali su posvuda: u posude za miješani komunalni otpad, po kanalima i obližnjim njivama, gdje su ih raznosili psi i mačke, a odlagali su ih čak i u kontejnere na groblju te bacali u kanalizaciju.

Posebni spremnici
Kako bi stale na kraj takvoj praksi i spriječile potencijalne izvore zaraze i širenje nesnošljivog smrada, jedinice lokalne samouprave u suradnji s Agroproteinkom iz Sesvetskog Kraljevca, tvrtkom za zbrinjavanje i toplinsku preradu nusproizvoda životinjskog podrijetla, svojim stanovnicima osiguravaju pravilno i besplatno zbrinjavanje otpada koji nastane klanjem svinja za vlastite, ali ne i komercijalne potrebe.

Tvrtka Čistoća Županja, potvrdio nam je direktor Ante Klanac, od 2. studenoga postavit će specijalizirani spremnik na ulazu u reciklažno dvorište. Bit će na raspolaganju građanima sve do završetka sezone svinjokolja. Lani je u Županji prikupljeno 17.910 kilograma takvog otpada.

I općine u županjskoj Posavini također sklapaju ugovore s Agroproteinkom i pripremaju se za stavljanje spremnika u funkciju. Načelnik Vrbanje Velimir Redl poručuje da je to standard koji se kod njih već ustalio, a troškovi su, napominje, poprilični.

- Imamo svoje kontejnere, kupili smo ih prije nekoliko godina, postavljeni su u dvorištu bivše Veterinarske ambulante i kada se napune, nazovemo Agroproteinku, oni ih isprazne i za sada to dobro funkcionira - zaključuje.

Drenovci iznimka
Iznimka je Općina Drenovci, koja svojim mještanima dosad nije osiguravala spremnike za odlaganje otpada od svinjokolja, a kako doznajemo, neće ih biti ni ove godine. Načelnik Jakša Šestić kazao nam je da su svojedobno pregovarali s Agroproteinkom, Općina nije nabavila kontejnere i nisu uspjeli pronaći model kako to riješiti. Otpad od svinjokolja, prema njegovim riječima, ondje rješavaju na tradicionalan način - zatrpavanjem u zemlju. Priznaje da ima i slučajeva neodgovornog ponašanja pojedinaca. A neki su se neiskoristivih svinjskih ostataka u večernjim satima rješavali i u susjednoj Gunji. To nam je potvrdio i načelnik Anto Gutić. Kontejner, koji je Općina nabavila isključivo za svoje mještane, dosad je bio na zelenom otoku, a ove će godine, najavljuje, biti u dvorištu tvrtke Gunjanska čistoća. Tako će se spriječiti da ga koriste i ljudi koji žive u drugim općinama i koji u njega ubacuju vreće s otpadom. Ondje stoji jasan naputak Agroproteinke da je zabranjeno bacanje bilo kakve ambalaže i otpada koji nije životinjskog podrijetla, pa djelatnici Čistoće imaju problema s vađenjem vreća iz kontejnera.

Marija Lešić Omerović
LANI PRIKUPLJENO 701.729 KG OTPADA
Iz Agroproteinke pojašnjavaju da je kao mjera prevencije afričke svinjske kuge Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane RH donijela Odluku o osnivanju sabirnih točaka za odlaganje nusproizvoda životinjskog podrijetla nastalih klanjem svinja za potrošnju u kućanstvu. Zbrinjavaju se kao materijal kategorije 2 i cijena iznosi 1,45 kn/kg. Jedinice lokalne samouprave dužne su same financirati zbrinjavanje nusproizvoda i same osigurati i financirati kontejnere za njihovo prikupljanje. U prošloj sezoni prikupljeno je 701.729 kilograma nusproizvoda.
Možda ste propustili...

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana