Osijek
SVEČANA PROSLAVA 60. OBLJETNICE

FAZOS je lučonoša
agronomske struke
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Fakultet se u budućnosti želi pozicionirati kao lider agronomske struke u istočnoj i jugoistočnoj Europi

Svečanom sjednicom i prigodnom proslavom s dragim gostima Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku proslavio je 60. obljetnicu svoga postojanja. Naime, ta institucija visokog obrazovanja svoje korijene vuče iz listopada 1960. godine kada je osnovana Visoka poljoprivredna škola u Osijeku, koja je s nastavom za prve studente započela 18. listopada iste godine.

Visoka poljoprivredna škola bila je u sastavu Sveučilišta u Zagrebu sve do osnivanja Sveučilišta u Osijeku 1975. godine kada Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek postaje članicom osječkog Sveučilišta. U razvoju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek potrebno je naglasiti izuzetno teško razdoblje od 1991. do 1994. godine kada su tijekom Domovinskog rata potpuno srušene zgrade Fakulteta i uništen veliki dio znanstvene opreme i knjižne građe. Ipak, Fakultet je od tada do danas uspio prevladati ratne poteškoće i prometnuti se u lidera na polju agronomskog školovanja ne samo u ovom dijelu Hrvatske već i šire. Velikom obljetnicom i svim postignućima svoje institucije bio je ponosan i dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, koji je tom prilikom osim o uspješnoj prošlosti progovorio i o željama za budućnost.

"Vidimo se u budućnosti kao fakultet koji će zauzeti ključno mjesto u cijeloj jugoistočnoj i istočnoj Europi. Ako pak pogledamo unatrag, susretali smo se s mnogim nedaćama i poteškoćama, ali smo uvijek pokazivali trend napretka zahvaljujući svim ranijim dekanima i djelatnicima, ali i Sveučilištu, te Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kao i Ministarstvu poljoprivrede, koji su nas na tom putu podupirali. Mi smo se kao institucija pozicionirali i postali lučonoša agronomske struke, a naša je budućnost štititi svoju struku, čemu je garancija znanstvena infrastruktura koju posjedujemo te međunarodni i znanstveni projekti u kojima sudjelujemo", istaknuo je prof. dr. sc. Zmaić.

Ovoj svečanoj prilici nazočio je i pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić, koji je napomenuo kako je značaj osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti golem ne samo za istok Hrvatske već i šire.

"Mi smo ponosni na dugu tradiciju Fakulteta koji je najstarija, ali i najbrojnija sastavnica osječkog Sveučilišta, a koji je za svoga postojanja iznjedrio generacije odličnih stručnjaka u području agronomije. Činjenica je da Ministarstvo poljoprivrede podržava rad Fakulteta čemu svjedoče osigurana sredstva za stipendiranje studenata, za što smo u prošloj godini uložili 8,6 milijuna kuna, a ovakvu praksu nastavljamo i u ovoj akademskoj godini. Cilj nam je da svi oni koji žive od poljoprivrede to zaista i uspiju", poručio je Karalić.

Proslavi obljetnice, uz mnoge druge cijenjene goste i dekane te rektora i prorektore, nazočili su i Dragan Vulin, predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine, i Žana Gamoš, zamjenica osječkog gradonačelnika.

Ema Nenadić
FAKULTET VIŠE PUTA MIJENJAO LOKACIJU
Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku za svojih je 60 godina postojanja promijenio nekoliko lokacija. Najpoznatija je ona na tenjskoj cesti na kojoj je Fakultet boravio od 1977. do 1991. godine, kada je zgrada teško oštećena u ratu. Do 1994. nastava se izvodila na nekoliko mjesta u gradu, primjerice na Ekonomskom, Pravnom i Pedagoškom fakultetu. Godine 1995. fakultet se preselio u Tvrđu, u bivšu zgradu Generalata, gdje je smješten Rektorat Sveučilišta. U tom prostoru fakultet je djelovao do 2011. godine, kada se preselio u novoizgrađeni sveučilišni kampus.
Krunoslav Zmaić

dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti

Mi smo postali lučonoša agronomske struke, želimo štititi struku, čemu je garancija znanstvena infrastruktura koju posjedujemo te međunarodni i znanstveni projekti u kojima sudjelujemo
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana