Osijek
POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA

Izgradnja IT parka teče planiranom dinamikom
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš održala je u četvrtak sa suradnicima početnu konferenciju projekta "IT park Osijek", na kojoj su predstavljeni ciljevi, svrha planirane aktivnosti i očekivani razultati tog dugoočekivanog kapitalnog projekta.

- Projekt "IT park Osijek" strateški je projekt Grada Osijeka u okviru Integriranih terotorijalnih ulaganja u urbanoj aglomeraciji Osijek, projekt koji je kao takav prepoznala i Vlada Republike Hrvatske i pružila mu podršku. Tu podršku formalizirali smo u lipnju ove godine kada samo potpisali ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za izgradnju IT parka u iznosu od 30 milijuna kuna - poručila je Gamoš.

Dodala je kako će realizacijom projekta Osijek dobiti i novu atraktivnu poslovnu zgradu u kojoj će svoje mjesto pronaći male tvrtke iz Osijeka i šire, a koja će nositi naziv "IT poslovni centar Osijek". Dogradonačelnica je i ovom prilikom poslala poziv svim onim tvrtkama koje su već prošle početne korake u razvoju svoga poslovanja da se prijave na otvoreni javni poziv za realizaciju prava građenja na preostalim parcelama u okviru IT parka.

U tijeku su radovi na izgradnji prometne i komunalne infrastrukture čija je vrijednost 4,5 milijuna kuna, a predviđeni završetak u proljeće iduće godine. O tehničkim detaljima govorio je projektni menadžer Igor Galir iz Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka.

- Projekt teče predviđenom dinamikom te se upravo provodi jedna od četiri glavne aktivnosti, a to je izgradnja prometne i komunalne infrastrukture. Već smo u poodmakloj fazi, postavlja se kanalizacija i posteljica za buduću prometnicu. Drenaža je odrađena, kao i mješovita i oborinska odvodnja, i ako nas posluže vremenske prilike, mi ovo planiramo završiti i prije roka. Druga aktivnost odnosi se na izgradnju centralne zgrade površine 4300 četvornih metara koja je namijenjena mikro i malim poduzećima, odnosno onima koji trenutačno nemaju dovoljno kapaciteta i snage da grade svoju poslovnu zgradu. Osim njih, tu će biti i određena zajednička infrastruktura kao što su coworking prostor, zajedničke konferencijske dvorane i slično. Rok završetka te zgrade i cijelog projekta je siječanj 2023. godine - kazao je Galir.

Tvrtka koja se prva odazvala na javni poziv za realizaciju prava građenja u IT parku osječki je Mono. Oni su počeli raditi još u proljeće, pa će već u ponedjeljak krenuti završetak posljednje etaže njihove poslovne zgrade koja će imati 1600 četvornih metara površine, a u cijelosti će biti završena u rujnu iduće godine.

- Veseli nas što ćemo se nadovezati na završetak radova na infrastrukturi IT parka, kao i činjenica da iz tjedna u tjedan svjedočimo transformaciji ovog prostora. U našoj će zgradi u početku raditi oko 100 ljudi, a njezin konačni kapacitet, ovisno o konfiguraciji, bit će od 150 do 200 ljudi. Nadam se da ćemo uskoro dobiti i susjede, tako da će ova zona zaživjeti u punom smislu te riječi - kazao je Sušac. I. Alilović
Realizacijom projekta Osijek će dobiti i novu atraktivnu poslovnu zgradu namijenjenu manjim IT tvrtkama
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike