Kultura
MJESEC HRVATSKE KNJIGE U GISKO-U

Knjiga je prijatelj uz kojega ne morate imati masku i s kojim ne morate biti na fizičkoj udaljenosti
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Omiljena manifestacija knjižničara do 15. studenoga nudi mnoštvo aktivnosti

Mjesec hrvatske knjige ozbiljna je i za sve knjižnice Hrvatske svečana manifestacija koja ga, uz sve organizirane kulturno-promotivne aktivnosti koje knjižnice organiziraju tijekom cijele kalendarske godine, ipak stavlja na čelo i daje mu mjesto prvoga među jednakima. Svake godine velikomu broju građana, korisnika knjižnica i ljubitelja knjige, budu osigurana brojna kulturna događanja, susreti s piscima, književne večeri, koncerti, izložbe, tribine, radionice i akcije, a za cilj ima privući što veći broj građana, kako stalnih tako i potencijalnih korisnika, te im, odškrinuvši svoja vrata, pokazati bar djelić bogatoga civilizacijskog i kulturnog blaga koje knjižnice kriju. Među knjižničarima i onima koji su uključeni u organizaciju programâ, Mjesec hrvatske knjige ima vrlo značajnu ulogu jer upravo je on način ujedinjavanja stručne i kulturne javnosti na republičkoj razini te snažne promocije knjige i čitanja građanima - ističe Siniša Petković, dipl. knjižničar, voditelj Posudbenoga odjela za odrasle GISKO-a.



Knjiga i priroda

Mjesec hrvatske knjige počeo je 15. listopada, a tradicionalno traje do 15. studenoga, no još je mnogo programa preostalo i nikada nije kasno još malo senzibilizirati javnost, razbuditi uspavan(c)e i podsjetiti ih na važnost čitanja, pa i pisanja.


Moto Razlistaj se bi građanima u ovim nesvakidašnjim vremenima, kada zbog pandemije moraju sjediti u izolaciji ili više boraviti u zatvorenom prostoru, trebao biti poticaj da uzmu knjigu u ruke i dožive je kao prijatelja uz koga ne moraju imati masku i od koga ne moraju imati fizičku distancu, a uz koju im svakako neće biti dosadno. Nekako je prva asocijacija ekološka, jer ljubav knjige i prirode ionako je neupitna i nezaobilazna.

- Zapravo je moto poticaj da uzmu knjigu u ruke i dožive ju kao prijatelja uz kojega ne moraju imati masku i od kojega ne moraju imati fizičku distancu, a uz koju im svakako ne će biti dosadno. Uz ekološke radionice u organizaciji Odjela za rad s djecom i mladima, ekologijom i reciklažom imat će se prilike baviti naši najmlađi sugrađani. Velik dio knjižničara radost pronalazi u aktivnostima koje provode s najmlađima, a drugi u onima za odrasle - pojasnio nam je voditelj Petković.


Kao i sve druge kulturne ustanove, i GISKO se za ovu manifestaciju počeo polako pripremati čim je prošlogodišnja završila, no ovaj je program, s obzirom na okolnosti, definiran nešto kasnije, prateći budno promjene i epidemiološku situaciju.


- Ovogodišnji smo program, s motom RAZLISTAJ SE, uklopivši se u novonastalu situaciju, nastojali osmisliti zaista kvalitetno, edukativno i svakako za posjetitelje zanimljivo. Kroz niz različitih događanja i akcija obuhvaćeni su svi segmenti koje jedna ovakva manifestacija može ponuditi, od onih za naše najmlađe sugrađane, preko učenika, studenata i odraslih. Edukativne su to radionice za najmlađe, susreti sa zavičajnim piscima za djecu, velika tematska izložba u produkciji Knjižnice, predstavljanje knjige, glumačka izvedba i čitanje, predavanja - ponosno kaže Petković.
Obitelj Truhelka

Održat će se i tri popularne akcije za korisnike: sniženje članarine prilikom prvog upisa, potom sniženje članarine prilikom obnove upisa za postojeće članove i najatraktivnija - vraćanje knjiga bez zakasnine. Velikom tematskom izložbom zavičajnog karaktera - Obitelj Truhelka za svoj Osijek i buduće naraštaje uronit ćemo u život ove poznate osječke obitelji kao i epohu u kojoj je živjela i stvarala.

Razgledanjem spomenute izložbe svatko će moći doživjeti susret sa svakim od članova obitelji Truhelka na svoj način i doznati kakav su trag ostavili na kulturnoj mapi Osijeka i Hrvatske. S obzirom na još uvijek nepovoljne okolnosti, koje "nisu od jučer", sada je već "lakše" prilagoditi se novom normalnom, mjerama, mogućnostima, ograničenjima, slažu se knjižničari, a i ovo virtualno ima svojih ograničenja, no sigurno i prednosti. U to će se uvjeriti brojni Osječani i Slavonci idućih dana.


Narcisa Vekić
Siniša Petković

dipl. knjižničar

U fokusu je ove godine svima nama prilagodba novonastaloj situaciji, dakle uz ograničen broj ljudi koji mogu prisustvovati događanjima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje propisuju nadležna tijela
Zalog za generacije koje dolaze
Na nacionalnoj je razini najavljeno oko 1700 različitih programa. Za svoje je sugrađane GISKO planirao 17 različitih aktivnosti. Neke su, nažalost, iz objektivnih razloga, otkazane.

- Velik dio hrvatske javnosti još uvijek nije dovoljno upoznat s ovom manifestacijom, jer u doba naglih promjena i digitalizacije knjiga kao medij kod velikoga broja pojedinaca postaje sve nepopularnija, pa samim tim i događanja i programi vezani uz nju. Dakako, knjižničarska se zajednica izuzetno trudi promijeniti takvo stanje te najrazličitijim aktivnostima pokazati kako su upravo pisana riječ i tiskana knjiga, koja je to bila i stoljećima prije, nezamjenjiv dio kulturnoga nasljeđa, ali i ogroman zalog za budućnost i generacije koje dolaze - napominje Siniša Petković.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike