Tehno
HRVATSKA ĆE POSTUPNO PRIJEĆI NA DVB-T2 SIGNAL

Budite spremni za novu eru digitalne televizije uz pametne televizore
Objavljeno 23. listopada, 2020.

Od utorka, 27. listopada, do 12. studenoga Hrvatska će postupno prijeći na DVB-T2 signal, stoga je, ako još niste, pravo vrijeme da potražite kompatibilne TV uređaje kakvi su aktualni modeli iz LG-a, koji dolaze s ugrađenim prijamnikom DVB-T2 signala.


Kvalitetnija, oštrija ili, jednostavno, puno bolja slika televizijskih programa u HD razlučivosti bit će uskoro dostupna na cijelom području Hrvatske. I to zahvaljujući novom DVB-T2 sustavu odašiljanja zemaljskog TV signala u kombinaciji s H.265/HEVC standardom kodiranja slike. Možda zvuči pretehnički, ali uvođenje tih novih tehnologija donosi daleko bolje iskustvo gledanja domaćih televizijskih programa – nacionalnih, regionalnih i lokalnih, i to potpuno besplatno. Novi DVB-T2 signal omogućit će HD prikaz zemaljskih televizijskih programa te jaču otpornost signala na smetnje, kao i korištenje HbbTV-a za pristup dodatnom i interaktivnom sadržaju televizijskih kuća. HbbTV je skupina interaktivno-informativnih sadržaja koji se aktiviraju pritiskom na crvenu tipku daljinskog upravljača uređaja koji podržava novi standard. HbbTV je već dostupan na nekim programima, ali samo ako je uređaj spojen na internet te podržava HbbTV.


Prelazak na novi DVB-T2 signal počinje 27. listopada 2020. i traje sve do 12. studenoga 2020., a odvijat će se prema digitalnim regijama. Nakon što DVB-T2 potpuno zamijeni dosadašnji zemaljski TV signal, stariji modeli televizora neće moći prikazivati sliku zemaljskih kanala. Kako bismo mogli nastaviti gledati dostupne kanale na novom standardu, potreban je televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala ili samostojeći prijamnik. Svi koji imaju nekoliko godina stare televizore ili samostalne prijamnike za (još kratko aktualni) DVB-T/MPEG-2 signal, trebat će u shopping prije 27. listopada, kada počinje proces prelaska na novi signal i gašenje starog. Ako niste sigurni, spremnost svoje sadašnje opreme možete provjeriti na stranici OIV-a.


Dobra vijest je da svi aktualni modeli LG-ovih Smart TV-a nose oznaku OIV certificirano. To u konkretnom slučaju znači da LG-ovi OLED, ali i NanoCell te ostali LED modeli pametnih televizora dolaze s već ugrađenim prijamnikom za primanje i prikaz DVB-T2/HEVC TV signala, koji uskoro postaje jedini dostupan za prijam zemaljskih televizijskih programa.


Drugim riječima, ako odaberete LG-ov televizor s oznakom OIV certificirano, sigurni ste da ste se odlučili za kupnju uređaja koji vam jamči da ćete i nakon 27. listopada bez prekida moći gledati zemaljske TV programe – neće nestati slike. Zato potražite i nabavite novi LG Smart TV, da vam se na ekranu ne pojavi toliko omrznuti sivo-bijeli snijeg – i to već krajem listopada!M.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike