Crna kronika
NAĐENO ZABRANJENO ORUŽJE U SLAVONIJI I BARANJI

Zbog neodgovornih građana kanali i njive "zasijani" bombama i minama
Objavljeno 23. listopada, 2020.
U Slavoniji i Baranji u srijedu su građani, tijekom žetvenih radova te čišćenja kanala, pronašli veću količinu opasnih minsko-eksplozivnih stvari. Većina bombi i pronađenog streljiva zaostalo je iz Domovinskog rata, dok su na području Baranje pronađene mine zaostale još iz Drugog svjetskog rata.


Kako izvještava Policijska uprava osječko-baranjska, u srijedu, oko 13,30 sati, na Pustari Jasenovac, prilikom žetvenih radova na poljoprivrednoj površini, djelatnici tvrtke iz Darde pronašli su dvije minobacačke mine koje potječu iz II. svjetskog rata. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu minobacačke mine preuzeo je na siguran način i one će naknadno biti uništene. Iako je od završetka II. svjetskog rata prošlo već 75 godina često se pronađu minsko-eksplozivna sredstva zaostala još iz toga doba. Većina neeksplodiranih projektila potječe iz Batinske bitke koja se vodila u studenome 1944. godine.


Nekoliko ručnih bombi, koje je neodgovorna osoba odbacila, pronađene su u kanalu između Vrpolja i Velike Kopanice. PU brodsko-posavska izvijestila je kako je u srijedu, oko 13 sati, šest ručnih bombi M75 i dva tijela ručnih bombi bez eksploziva, pronašao djelatnik slavonskobrodske tvrtke koji je čistio kanal. O bombama je obavijestio policiju, a policijskih pirotehničar ih je preuzeo i bombe će naknadno biti uništene. Istoga dana, oko 14 sati, anonimni Brođanin dragovoljno je policiji predao pušku Crvena zastava M48 i 200 komada streljiva kalibra 7,9 mm.


- Upozoravamo građane koji nedopušteno posjeduju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo, a žele ga se riješiti, da ga nipošto ne odbacuju u smeće, odvodne kanale, šume, ili druge javne i privatne površine. Dovoljno je pozvati policiju radi preuzimanja mina i drugog oružja - poručuju iz PU brodsko-posavske. Protiv građana koji dragovoljno vrate oružje neće biti pokretani prekršajni ili kazneni postupci, poručuju iz policije te dodaju da se oružje ne donosi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja. "O namjeri predaje obavijeste nas na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji, i po oružje će doći policajci u civilu. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92", priopćava MUP.


Oružje je na otvorenom pronađeno u srijedu i u Virovitičko-podravskoj županiji. Policijski pirotehničar izišao je na teren kada je u Policijsku postaju Virovitica 30-godišnjak dojavio kako je prilikom radova na polju u Virovitici, u Aleji maturanata u jarku uočio ručnu bombu. Pirotehničar je utvrdio kako se radi o ručnoj, improviziranoj bombi bez marke i tvorničkog broja. Nakon što je preuzeta, bomba će biti pohranjena u službenim prostorijama Policijske uprave virovitičko-podravske do uništenja.
Dragovoljnog povrata zabranjenog oružja bilo je i u utorak. Kako izvještava PU brodsko-posavska, potaknuti objavama o dragovoljnim predajama ubojitih sredstava, policijski službenici evidentirali su u utorak tri dragovoljne predaje. Građanin je policiji u Novoj Gradiški dragovoljno predao pištolj tipa Reck PK. Istoga dana i u Slavonskom Brodu građanin i građanka odlučili su se na dragovoljnu predaju ubojitih sredstava - 500 komada streljiva kalibra 7,9 mm, 130 komada streljiva raznog kalibra i tri ručne bombe M75. S.Lacić
6

ručnih bombi pronađeno je u kanalu između Vrpolja i Kopanice
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

Najčitanije iz rubrike