Novosti
LIJEKOVI ZA SLAVONSKE BOLNICE

Dostava prekinuta većini bolnica, ali imaju zalihe
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Šimić: Kako ćemo vraćati dug kada smo zbog COVID-a imali 80 % manje faktura

Veledrogerije od Vlade traže uplatu 2,7 milijardi kuna duga do kraja godine i dogovor o otplatnom planu za ostali dio duga do ukupnih pet milijardi kuna, a koji žele riješiti do 30. lipnja iduće godine. U suprotnom bi se 80 posto hrvatskih bolnica moglo naći pred problemom nedostatka lijekova. Vlada RH je u prvim pregovorima u utorak ponudila trenutačnu isplatu tek 200 milijuna kuna, što su predstavnici četiriju najvećih veledrogerija, koje lijekovima i medicinskim proizvodima opskrbljuju 70 posto tržišta, doživjeli kao ponudu "ispod svakog minimuma", te su za sada prekinuli pregovore.

Manje faktura
U međuvremenu Oktal Pharma, jedna od četiri nacionalne veledrogerije, više ne opskrbljuje 33 bolnice u Hrvatskoj, a naglašava kako je moguće da bez lijekova ostanu i ljekarne. Jedna od bolnica kojima je prekinuta opskrba lijekovima i u kojoj tvrde da imaju lijekova još tek za desetak dana je bolnica u Dubrovniku, a nas je zanimalo kakvo je stanje u najvećoj bolnici istočno do Zagreba - KBC-u Osijek.

"Meni je čudno da netko može deklarativno izjaviti kako ima lijekova za još deset dana. Naime, ne troše se svi lijekovi jednako. Neke imate na zalihi i zbog manje potrošnje imate rezerve za možda nekoliko sljedećih mjeseci, a neki zbog veće potrošnje mogu potrajati tek nekoliko tjedana, ali s lijekovima se ne može generalizirati. Mi smo unutar plaćanja od 365 dana prema svojoj evidenciji, ali veledrogerije to malo drukčije računaju, pa smo kod njih dužni za lijekove dva mjeseca više, odnosno 14 mjeseci, i također su nam obustavile dostavu lijekova. No lijekova za sada ima. Najveći dio nabavlja se preko veledrogerija, ali postoje i dobavljači kao što su Braun ili J&J i neki drugi i oni nisu obustavili dostavu", komentirao je situaciju ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić.

U Općoj županijskoj bolnici u Našicama kažu kako je njihov dug prešao 500 dana, ali i kako su iz same sanacije prije nekoliko godina izišli s dugom od 580 dana. "Mi smo mali dužnik, ali smo po broju dana ušli u kvotu onih kojima je prekinuta dostava lijekova. Nama je limit ostao isti, a zanimljiva je, primjerice, informacija o tome da se koronavirus, osim što je opteretio zdravstveni sustav, odrazio iznimno i na naše prihode. Naime, mi smo zbog COVID-a i smanjenog opsega rada drugih odjela, ali i manjeg broja ljudi koji uopće dolaze u bolnicu na različite pretrage fakturirali od 80 do 30 posto manje faktura prema HZZO-u. To se, naravno, odražava kako na naše prihode tako i na rješavanje duga prema veledrogerijama. No, kao i ostale bolnice, možemo samo gledati u smjeru Ministarstva koje mora naći rješenje za ovaj problem", komentirao je ravnatelj OŽB-a Našice, dr. Hrvoje Šimić.

U utorak je Opća županijska bolnica Vinkovci dobila službenu obavijest od dobavljača lijekova da joj se do daljnjega prekida isporuka lijekova zbog nepodmirenog dugovanja. Tu nam je vijest potvrdila glasnogovornica OŽB-a Vinkovci Sonja Marinković, ali nije nam mogla reći koliki je točno dug bolnice prema dobavljačima. Krajem srpnja prošle godine zbog dugova veledrogerijama bio je blokiran račun OŽB-a Vinkovci i tada se govorilo o dugovanju od oko 117 milijuna kuna od kojih je oko 80 milijuna kuna dospjeli dug za lijekove i potrošni materijal.

Upitna budućnost
"Za sada normalno radimo i pacijenti u idućih tjedan-dva nemaju razloga za zabrinutost. Nekih lijekova u zalihama imamo za tjedan, a nekih za dva tjedna, ali, ako se nešto ne dogodi nabolje u razgovorima hrvatske Vlade i veledrogerija i dobavljača lijekova, dolazi u pitanje daljnji rad naše bolnice", kaže Sonja Marinković. Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar nema problema sa zalihama lijekova, potvrdila je ravnateljica bolnice, dr. Vesna Bosanac. "Dvije od četiri velike veledrogerije najavile su kako nam više neće ispostavljati ništa, jedna je najavila kako će ispostaviti ono što tražimo pod uvjetom da dvostruko platimo, a jedna nas nije kontaktirala. Međutim, imamo više dobavljača, snaći ćemo se i naši pacijenti neće biti uskraćeni. Ako smo se snalazili u Domovinskom ratu, vjerujem kako ćemo se i sada snaći. Veledrogerije preko nas provode pritisak na resorno ministarstvo, no vrijeme će pokazati na koji će se način to riješiti", rekla je ravnateljica, dodajući kako vukovarska bolnica za sve lijekove i potrošni sanitetski materijal ima pet milijuna kuna dugovanja starijih od 365 dana. Poručila je kako pacijenti nemaju razloga za zabrinutost, u bolnici sve funkcionira uobičajeno.

Nefreteta Z. Eberhard/M.Flego/D.Korpoš
33

bolnice u Hrvatskoj više ne dobivaju isporuku lijekova od veledrogerija
ISPLATA PLAĆA
Pojavila se tvrdnja kako OŽB Našice ima problema s isplatom plaća, što je ravnatelj odmah demantirao: “To su gluposti i plaće su normalno isplaćene. Mi smo kao ravnateljstvo uputili dopis djelatnicima vezan uz isplatu dugovanja za prekovremeni rad i pravomoćne presude koje su dobivene u tom kontekstu. Dogodilo nam se da je jedna liječnica koja je dobila pravomoćnu presudu za isplatu duga za prekovremeni rad poslala ovrhu, te smo molili ostale kolege da to ne rade i da se strpe jer će nam blokirati račun.”
Možda ste propustili...

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

Najčitanije iz rubrike