Regija
EU PROJEKT REVITALIZACIJE PROSTORA

Mali dom kulture čuvat će baštinu
Objavljeno 22. listopada, 2020.
PLETERNICA

Mali dom kulture, naziv je projekta KUD-a Svilenka iz Buka, s partnerom Gradom Pleternicom, koji će biti provođen do 2022. "U ovom projektu zamislili smo da radimo sve ono što se zaboravilo, pa ćemo tako imati i radionice izrade frizure, ali i oblačenja naših narodnih nošnji", rekla je Branka Leist, predsjednica KUD-a Svilenka.

Projekt je vrijedan 751.800 kuna i financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Mali dom kulture unaprijedit će postojeće aktivnosti u zajednici i ponuditi prostor za razvijanje novih, rečeno je na početnoj konferenciji za novinare. Uz uređenje prostora doma kroz projekt će se mjesečno provoditi osam folklornih, četiri amatersko-dramske i dvije psihološke radionice sa stručnim suradnicima. Provodit će se i brojne druge kreativne aktivnosti, tako da će dom biti ispunjen cijeli mjesec. "Želimo upravo u ovom prostoru pokazati mladima kako se rade autohtoni ručni radovi, a ponosni smo na činjenicu da se ovdje u kreativnim radionicama okupljaju svi uzrasti, neki da pokažu i poučavaju, neki da uče. Promičemo kulturu i tradiciju, a u sklopu projekta zamislili smo i oživiti neke već zaboravljene vještine i običaje", rekla je Leist.

"Ovo je projekt kojim se dokazuje da male udruge, poput KUD-a Svilenka iz Buka, mogu raditi velike europske projekte", rekla je gradonačelnica Antonija Jozić, podsjetivši da Pleternica želi biti grad bećarca, a uz Trg bećarca počeo je i projekt Muzej bećarca. B.S.T.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana