Regija
SLUČAJ “OPĆINSKE KRAVE”

Blagoja na slobodi od 11. studenoga, vraćaju mu stoku
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Općina Levanjska Varoš u dva i pol mjeseca brige o kravama utrošila gotovo 37.000 općinskih kuna
LEVANJSKA VAROŠ

Dva i pol su mjeseca otkako se Općina Levanjska Varoš, sukladno Zakonu o zaštiti životinja iz kojeg joj proizlazi nesvakidašnja obveza kao jedinici lokalne samouprave, brine o osam krava, dva bika i jednom nedavno oteljenom teletu svog mještanina Blagoje D. (54) iz Slobodne Vlasti, koji je u pritvoru u osječkom Istražnom centru. No, najave su, ne još zadugo.

- Doznajemo da Blagoja na slobodu izlazi 11. studenoga pa ćemo se o njegovoj stoci brinuti još 20-ak dana. Što ćemo, moramo! Potom ćemo mu je predati natrag. Tada mu istječu tri mjeseca pritvora, a 28. listopada ima ročište. U pritvoru je zbog prijetnje sumještaninu. Tako kaže njegov odvjetnik, nije ništa "čvrsto", no za djelo za koje ga se tereti trebao bi izići iz pritvora nakon tri mjeseca, doznajemo. Po izlasku iz pritvora, čuli smo, branit će se sa slobode, ako ju ne prekrši opet nekim svojim činom - kaže varoški načelnik Slavko Tidlačka.

Općina je proteklih (tje)dana pokušala naći način da krave prođu zdravstveni pregled, dobiju zdravstveni karton i markice jer nemaju papire, što dovodi u pitanje eventualno prometovanje njima poput prodaje i sl.

- Htjeli smo ih prvo uspavati za potrebe vađenja krvi i dogovorili smo to s jednom osječkom tvrtkom za životinje, no do uspavljivanja nije došlo jer ta tvrtka ima samo strelice za uspavljivanje pasa i sl., a ne velikih životinja kao što su krave - dodaje Tidlačka. To što je stoka bez papira problem je danas-sutra i za vlasnika Blagoju u slučaju da ih želi prodati. "Naime, od čega će u suprotnom živjeti?!" pita se načelnik Tidlačka.

Općina je u dva i pol mjeseca hranjenja, pojenja i druge brige za Blagojine krave utrošila, Tidlačka kaže "gruba je računica", približno 37.000 kuna, oko 500 kuna dnevno.

- Blagojino sijeno potrošeno je, pa ga kupuje Općina, kao i posije i još neke nadomjestke u prehrani. I mještani su znali davati svoje, kao što sam i sam, no dugo je to razdoblje, pa ni mi više nemamo svojih zaliha te hrane - dodaje načelnik i podsjeća da je Općina za Blagojine krave kupila i električni pastir, nove posude za vodu, sol i dr.

Načelnik ističe kako je najgori scenarij nakon Blagojina izlaska na slobodu u Slobodnu da mu krave i bikovi ponovno, kao što je bila praksa prije nego što je završio u pritvoru, u potrazi za hranom i vodom lutaju selom, tuđim vrtovima i poljima, kao i ulicom, cestom. Slobodna Vlast leži na državnom pravcu Đakovo - Požega, pa se na lutajuću stoku ne žale samo Slobodanci, nego i vozači što prometuju tim pravcem.

Suzana Župan
Kako naplatiti troškove ili provesti ovrhu?
Za varošku općinu i njezin skromni proračun pravo je pitanje kako naplatiti troškove hranjenja krava u 2,5 mjeseca. “Morat ćemo vidjeti s vlasnikom kako da se to podmiri, no odakle kada nema prihoda?! Uzalud je i da idemo s ovrhom na njega kada, bez papira, ne može prodati krave. Kako je nadležna inspekcija mogla dopustiti da mu je stoka bez papira, i što sada s njom?! U slučaju da se odrekne stoke, mi ćemo postupiti kako jedino moramo - markirati krave, prodati ih, darivati ili na neki drugi način zbrinuti. Bilo bi najbolje da njihov vlasnik Blagoja nađe nekog svog prijatelja, rodbinu i da oni preuzmu krave. Najgore je da ih nakon povratka iz pritvora pusti da same nekontrolirano lutaju selom”, kaže načelnik Slavko Tidlačka.
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike