Svijet
ZRAK NAD GRADOVIMA OPĆENITO JE LOŠ

Zagađenje Europu stoji 166 mlrd. eura godišnje
Objavljeno 22. listopada, 2020.
London predvodi gradove s najvišim troškovima zbog onečišćenja (11,4 milijarde eura), ispred Bukurešta i Berlina
Zagađenje zraka Europu stoji 166 milijardi eura godišnje, navodi se u izvješću u kojem se ispituju troškovi prerane smrti, bolesti i izgubljenih radnih dana zbog onečišćenja u 432 europska grada. Izvješće je izradila organizacija CE Delft za Europsku alijansu za javno zdravstvo (EPHA), nevladinu platformu sa sjedištem u Bruxellesu, a proučava 432 grada u 27 zemalja EU-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške i Švicarske.


Studija uspoređuje tri glavna onečišćivača zraka - čestice, ugljikov dioksid i ozon, te prouzročene troškove povezane s liječenjem, skraćenjem životnog vijeka ili bolesti poput teškog kroničnog bronhitisa. London predvodi gradove s najvišim troškovima zbog onečišćenja (11,4 milijarde eura), ispred Bukurešta i Berlina, a Pariz je na sedmom mjestu.


- Istraživanje otkriva koliko je otrovni zrak štetan za zdravlje, ali i koliko velikih nejednakosti postoji između različitih europskih zemalja - kaže glavni tajnik EPHA-e Sascha Marschang. Situaciju mogu poboljšati politike javnog prijevoza, a gradovi troškove mogu sniziti potičući mobilnost koja ne zagađuje okoliš. Zagađenje zraka u gradovima posljedica je prijevoza, grijanja, industrijskih, pa i poljoprivrednih, aktivnosti. Iako je teško precizno procijeniti udjel svakog od tih sektora, izvještaj se bavio prijevozom i procijenio da porast broja automobila u gradu od samo 1 posto povećava socijalne troškove za gotovo 0,5 posto.


- Moramo se potruditi prijeći na kretanje koje manje zagađuje - hodanje, vožnju biciklom i električna vozila - dodao je Marshang.
Onečišćenje zraka odgovorno je za 480.000 preranih smrtnih slučajeva u Europi, navodi Europska agencija za okoliš (EEA), a te bi brojke mogle biti samo veće.


Hina
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike