Novosti
PREMINULO OSAM OSOBA

Na bolničkom liječenju je 574 COVID pacijenata
Objavljeno 20. listopada, 2020.
Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u utorak o 890 novozaraženih osoba koronavirusom i osam umrlih, čime se broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj popeo na 5519. Među oboljelima, 574 pacijenta nalaze se na liječenju u bolnicama, a 32 pacijenta su na respiratoru. Stožer je izvijestio da je umrlo osam osoba.

U laboratorijima KBC-a Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 400 uzoraka, od kojih je drugi dan zaredom 36 osoba s područja Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus, priopćio je Županijski stožer u utorak. Dvadeset pozitivnih nalaza bilo je za osobe s područja Osijeka, tri s područja Valpova, po dva pozitivna nalaza s našičkog, đakovačkog i miholjačkog područja te Belišća i Čepina. Općine Erdut, Petlovac i Antunovac bilježile su po jedan pozitivan nalaz mještana. Još su tri djelatnika škola i šest učenika pozitivni na koronavirus, a u samoizolaciju je stavljeno 17 djelatnika i 71 učenik. "Nema novih škola u kojima se pojavio koronavirus, nego je uglavnom riječ o kontaktima ranije oboljelih. I od 36 pozitivnih osoba na području županije, većina je već bila u samoizolaciji, jer su kontakti ranije oboljelih", navodi Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i dalje se nalazi 55 pacijenata koji su oboljeli od koronavirusa, od kojih je šestero na respiratoru. Do sada je iz KBC-a Osijek s bolničkog liječenja otpušteno 255 osoba oboljelih od koronavirusa. Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 244 nova kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2428 osoba.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) usprotivila se najavi da će obiteljski liječnici ubuduće tražiti kontakte pacijenata pozitivnih na koronavirus. KoHOM u priopćenju poručuje kako se ne slaže s izjavom ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka da bi ubuduće obiteljski liječnici uz svoj trebali raditi i posao epidemiologa, odnosno loviti kontakte osoba pozitivnih na koronavirus. "Obiteljski su liječnici već preuzeli veliki posao HZJZ-a, odnosno kompletno cijepljenje protiv gripe, i time olakšali situaciju kolegama epidemiolozima", ističe KoHOM. Podsjećaju da obiteljski liječnici dežuraju u tzv. COVID ambulantama, gdje uzimaju uzorke suspektnima, organiziraju sanitetski prijevoz bolesnika, organiziraju i dogovaraju testiranja, javljaju rezultate testiranja, obavljaju redovne kućne posjete, izdaju propusnice, ispričnice i sl, a u Hrvatskoj ih je ionako premalo.

"Upozoravamo kolege Capaka i Beroša da dolaskom globalne pandemije nisu nestale teške, kronične i druge bolesti. Naši pacijenti i dalje obolijevaju, imaju potrebu za liječenjem i obiteljskim doktorom. Dolaskom pandemije nije prestala obveza obiteljskih liječnika da odlaze u kućne posjete teško pokretnim, teško bolesnim ili starijim pacijentima", stoji u priopćenju. D.Pav.
KoHOM se protivi najavi da će obiteljski liječnici tražiti kontakte pacijenata pozitivnih na koronavirus
Možda ste propustili...