Regija
SIMBOL SRCA ŠOKADIJE

Suvremeni sjaj opjevane “lampe nasrid Vinkovaca”
Objavljeno 21. listopada, 2020.
Očuvanje tradicije: Nova će sjenila u starom sjaju biti uskoro isprintana u Tehničkoj školi

Kada se spomene grad na Bosutu, ono najpoznatije u tom srcu Šokadije zasigurno je pjesma "Gori lampa nasrid Vinkovaca", pjevana još početkom prošloga, 20. stoljeća.

A lampa je upravo na remontu kojim će joj, pak, biti vraćen novi/stari sjaj. Zanimljivost je da će očuvanju tradicije pomoći suvremena tehnologija.

Kroz dugi niz godina dotrajala sjenila bit će zamijenjena novima, isprintanima na 3D printeru u vinkovačkoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, gdje postoji prava mala tvornica sa strojem koji jedini i može obnoviti lampu s kojom su Vinkovčani neraskidivo vezani.

- Takve se više ne proizvode, a mi, Vinkovčani, želimo očuvati svoju povijest i tradiciju, a ideja da se suvremenim tehnologijama proizvede kućište istovjetno originalu posebna je i jedinstvena - kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić. Zahvalio je ravnatelju i učenicima na suradnji i angažmanu, dok je ravnatelj škole Mate Vukušić kazao kako oni s posebnim veseljem rade za svoj grad. Printanje jednog sjenila trajat će približno 70 sati, a poseban materijal stiže iz uvoza.

O kojoj točno lampi govori pjesma, a za koju muzealci kažu da je narodna, točno se ne zna, jer stare fotografije pokazuju da ih je bilo više. O tada plinskoj lampi svjedoči razglednica s početka 20. stoljeća, a koja se doista nalazila "nasrid Vinkovaca", ispred spomenika Sv. Trojstva u gradskom parku, što je u to vrijeme bilo mjesto okupljanja Vinkovčana, a ujedno i tržnica.

Spisi govore da je 1919. uvedena plinska rasvjeta u gradske ulice, dok je elektrifikacija grada bila 1940-ih. Lampe su sa središta ulica postavljene uz rub, a preuređenjem središta grada i regulacijom prometa nova, velika lampa - s čak tri svjetiljke - postavljena je na mjesto na kojemu i danas stoji.
Sanja Butigan

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike