Ekonomija
UBRZANA DIGITALIZACIJA PODUZEĆA

Kibernetičkoj industriji nedostaje stručnjaka
Objavljeno 20. listopada, 2020.

Usred posljedica COVID-19 PwC je objavio nastavak istraživanja (u seriji Digital Trust Insights pod nazivom Global Digital Trust Insights 2021: Cybersecurity comesof age) koji daje uvid u promjene u kibernetičkoj sigurnosti.


Izvještaj je temeljen na anketi među 3249 poslovnih i tehnoloških voditelja iz cijelog svijeta. Povratne informacije ispitanika bile su usredotočene na pet ključnih područja: ažuriranje kibernetičke strategije, pripremu kibernetičkih timova za budućnost, maksimalno iskorištavanje kibernetičkih proračuna, ulaganje u izjednačavanje uvjeta protiv napadača i izgradnju otpornosti.
Kako stoji u PwC-ovu izvješću, 96 % ispitanika reklo je da će promijeniti strategiju kibernetičke sigurnosti zbog COVID-19, a 50 % kako je vjerojatnije da će u svakoj poslovnoj odluci razmotriti kibernetičku sigurnost, što je porast od 25 % prema lani. Usto, 51 % predsjednika uprava izjavilo je kako je vjerojatnije da će imati česte interakcije s glavnim direktorima za informacijsku sigurnost (CISO). Predsjednici uprava izvijestili su da su u prva tri mjeseca pandemije njihove organizacije iznenađujućom brzinom ubrzavale digitalizaciju, napredujući do planova za drugu ili treću godinu u svojim petogodišnjim planovima.


"S obzirom na neviđene učinke COVID-19, mnoge su organizacije morale preispitati i preoblikovati svoje strategije kibernetičke sigurnosti. Uloga CISO-a koja evoluira i njihovo značenje za organizaciju nikada nisu bili presudniji za njezin opstanak i rast. Važno je za CISO uravnotežiti aspekte tehnologije i poslovnih zahtjeva istodobno podržavajući organizaciju u njezinoj strategiji kibernetičke sigurnosti", rekao je Sean Joyce, globalni voditelj usluga kibernetičke sigurnosti, privatnosti i forenzike, PwC US.


Raditi brže i učinkovitije glavna je digitalna ambicija 29 % voditelja, a 31 % ih se modernizira novim mogućnostima. Više od jtrećine, 35 %, kaže da ubrzava automatizaciju kako bi smanjilo troškove. S 3,5 milijuna radnih mjesta u sektoru kibernetičke sigurnosti, koja će biti popunjena 2021. godine, jedini problem koji muči industriju kiberneitčke sigurnosti jest nedostatak kvalificiranih radnika. Pedeset i jedan posto voditelja u istraživanju reklo je da planira stalno zaposliti osoblje za kibernetičku sigurnost sljedeće godine, a više od 22 % izjavilo je da će povećati osoblje za 5 % ili više. Glavne su uloge koje voditelji nastoje ispuniti: arhitekti rješenja u oblaku, 43 %, prikupljanje sigurnosnih podataka, 40 %, i analiza podataka, 37 %. Alternativa koju su mnoge organizacije iskoristile za popunjavanje slobodnih radnih mjesta je “zapošljavanje iznutra”, nudeći usavršavanje kako bi se povećale vještine postojećih radnika u istim područjima za koja se zapošljavaju: digitalne vještine, poslovna pronicavost i socijalne vještine. Z.Rupčić

96 %
voditelja promijenilo je strategiju u kibernetičkoj sigurnosti zbog COVID-19
40 %
voditelja kaže da ubrzava digitalizaciju
3,5
milijuna kibernetičkih radnih mjesta čeka popunjavanje
55 %
ispitanika nema povjerenja da je njihova kibernetička potrošnja raspoređena na najveće rizike
Možda ste propustili...

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike