Kultura
GRADSKI MUZEJ VIROVITICA IMA NAJBOLJI NOVI STALNI POSTAV

Donedavno Virovitičani nisu mogli ući ni u krug kandidata za nagrade poput ove
Objavljeno 21. listopada, 2020.

Stalni postav za svakoga muzealca znači dobro obavljen posao prikupljanja, istraživanja, čuvanja i prezentacije građe. Ova je nagrada posebna za sve naše djelatnike jer ju dodjeljuje struka, koja ne samo što je prepoznala stručni i predani rad nego je i djelatnicima Muzeja odala priznanje za krunu muzejskog rada - novi stalni postav. U nagradu je utkana predanost i kontinuirano razvijanje struke svih djelatnika Muzeja, bez obzira na različita područja koja pokrivaju, a posebno kontinuitet istraživanja, čuvanja i prezentacije baštine šire lokalne zajednice i komunikacije s posjetiteljima svih dobnih skupina - ponosna je Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, čiji je novi stalni postav Drveno doba struka, Hrvatsko muzejsko društvo, nagradila kao najbolje u protekloj godini.


Ravnateljica je nagradu primila na svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje su joj kolege uputili puno lijepih riječi, što je nju ispunilo posebnim zadovoljstvom.


- Očito je naša intencija da ne budemo klasičan muzej u prezentaciji stalnog postava, nego da se orijentiramo na jednu krovnu temu kroz koju predstavljamo zbirke postigla golem uspjeh. Svi kažu da smo napravili ogroman iskorak ne samo u djelovanju zavičajnih muzeja nego i u cijeloj Hrvatskoj. Uskoro će se dio onoga što Muzej predstavlja moći vidjeti i u digitalnoj sferi i od srca hvala svima uključenima u rad i podršku Gradskom muzeju Virovitica - napominje ravnateljca, ističući kako je ponosna što ova vrijedna titula dolazi upravo od struke i što im je donijela veliko zadovoljstvo i nagradu za rad, ali i puno više.


- Pravi naziv stalnog postava tražili smo dvije godine, znajući da nam je krovna tema drvo i da nju predstavljamo interdisciplinarno, interaktivno i kroz sve zbirke. Drveno je doba i dovoljno zanimljivo, specificirano, obuhvaća svu širinu naše građe (koja obuhvaća razdoblja od paleolita do suvremenog doba) i sav način ljudskog djelovanja. Postav je podijeljen na dva dijela. Prvi je vezan uz intimni svijet jedne obitelji, a u drugom se dijelu drvo promatra kroz privređivanje u svrhu stjecanja sredstava za život. Muzej sadržava još jednu podcjelinu - rekla je Kulej.


Tako Virovitica, koja do sada nije mogla ući ni u krug kandidata za nagrade poput ove, nakon titule grada koji ima najbolju glazbenu školu u Hrvatskoj ima i naslov najboljeg hrvatskog muzeja. U Gradskom muzeju Virovitica održana je i konferencija za novinare, na kojoj su nagradu i njezinu važnost predstavili ravnateljica Mihaela Kulej i gradonačelnik Ivica Kirin.


Čestitkama su se pridružili i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, voditeljica projekta obnove dvorca i parka, ujedno i pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica. Virovitički Gradski muzej nagrađen je za realizaciju novog postava, ali i iskoraka u njegovoj prezentaciji.


Ponosan je i gradonačelnik Ivica Kirin, koji je čestitao svima koji su svojim znanjem, trudom i idejama pridonijeli da Gradski muzej danas bude prepoznat kao jedan od najboljih u Hrvatskoj, ostavljajući iza sebe druge, veće.
- Ponosni smo na svu ekipu koja je zaslužna za ovu nagradu: od ravnateljice Mihaele Kulej do svih njezinih djelatnika, svu stručnu ekipu koja je radila, na svu pomoć koju su dobivali od Grada, Ministarstva kulture i medija, Konzervatorskog odjela, sve one koji su vodili projekte u gradskoj upravi. Da nije bilo te volje, ovaj projekt, koji je star 14 godina i čiji naziv simbolično nosi naziv 5 do 12 za Dvorac, nikada ne bi zaživio, a danas imamo tu čast da imamo najbolji muzej u Hrvatskoj. Sada možemo pozvati sve zainteresirane u Viroviticu, da vide što se u Slavoniji napravilo. Svaki put vidjet ćete nešto novo. Zadatak svih uključenih u rad Muzeja ostaje osmisliti nove sadržaje kako bi svake godine ponudili nešto novo posjetiteljima i tako opravdali ovu vrijednu investiciju, koja je danas primjer ulaganja u kulturni turizam u kontinentalnoj Hrvatskoj - rekao je Kirin.


Vladimir Grgurić
U nagradu je utkana predanost i kontinuirano razvijanje struke, kontinuitet istraživanja, čuvanja i prezentacije baštine
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike